7 περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα των ρούχων

201
7 περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα των ρούχων
7 περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα των ρούχων

Θα γνωρίζετε ήδη πως κάθε ρούχο έχει μια μικρή ετικέτα στο εσωτερικό του όπου αναγράφονται οι οδηγίες πλυσίματος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως δεν χρειάζεται να τις ακολουθείτε τυφλά σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στην ετικέτα δίνουν πληροφορίες για τις ίνες του ρούχου, την χώρα προέλευσης και τις οδηγίες συντήρησης και φροντίδας. Υπάρχει όμως ένα μυστικό: πρόκειται απλώς για μια προτεινόμενη μέθοδο αντιμετώπισης που εξασφαλίζει πως το ρούχο δεν θα φθαρεί.

Συχνά οι οδηγίες αυτές λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες της αγοράς. Για παράδειγμα, κάποιος κατασκευαστής μπορεί να πιστεύει πως οι καταναλωτές προτιμούν το στεγνό καθάρισμα, οπότε πάνω στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται η οδηγία «στεγνό καθάρισμα». Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να εφαρμόσετε το στεγνό καθάρισμα χωρίς να φθαρεί το ρούχο αλλά όχι πως είναι η μόνη ενδεδειγμένη προσέγγιση.

Για να σπάσετε βέβαια τους παραπάνω κανόνες χωρίς συνέπειες για τα ρούχα σας πρέπει να ξέρετε πότε και πώς. Αν στην ετικέτα αναγράφεται ρητά πως πρέπει να αποφύγετε κάτι, τότε ακολουθήστε την οδηγία.

7 περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα των ρούχων

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, δείτε 7 περιπτώσεις όπου μπορείτε να «σπάσετε» τους κανόνες.

1. Όταν θέλετε να δουλέψει το πλυντήριο και όχι… τα χέρια σας

Όταν η ετικέτα γράφει «πλύσιμο στο χέρι» συνήθως δεν πειράζει να βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο. Απλώς προτιμήστε τις ελαφριές πλύσεις.






2. Όταν δεν θέλετε να εφαρμόσετε το στεγνό καθάρισμα

Αν υπάρχει η οδηγία «μόνο στεγνό καθάρισμα» ή απλώς ένας κενός κύκλος, αυτό σημαίνει πως αν πλύνετε το ρούχο θα φθαρεί. Αν όμως γράφει απλώς «στεγνό καθάρισμα» βάλτε το άφοβα στο πλυντήριο και απλώστε το για να στεγνώσει.

3. Όταν είστε σίγουροι πως το ρούχο δεν ξεβάφει

Η οδηγία «πλύντε το ξεχωριστά σε κρύο νερό» μπορεί να παραβλεφθεί αν ξέρετε πως το ρούχο δεν ξεβάφει. Για να το ελέγξετε τρίψτε το με λίγο βρεγμένο βαμβάκι και δείτε αν αφήνει χρώμα.

4. Όταν θέλετε να είστε προσεκτικοί

Αν και στην ετικέτα αναγράφεται η θερμοκρασία πλυσίματος, εσείς πάντα μπορείτε να πλύνετε το ρούχο σε πιο κρύο νερό. Ίσως δεν καθαρίζει το ίδιο καλά, αλλά παρατείνετε την διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, μπορείτε πάντα να πλύνετε στο χέρι ένα ρούχο που προορίζεται για το πλυντήριο.

5. Όταν δεν μπορείτε να το στεγνώσετε οριζόντια

Σε συγκεκριμένα ρούχα υπάρχει το σύμβολο του τετραγώνου με μια οριζόντια γραμμή στο κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι το ρούχο δεν πρέπει να το κρεμάσετε αλλά να το στεγνώσετε οριζόντια – κάτι που μπορείτε να παραβιάσετε αν το κάνετε με προσοχή.

6. Όταν τα ρούχα σας είναι πολύ βρώμικα

Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα να πλύνετε το ρούχο σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που αναγράφεται στην ετικέτα. Ουσιαστικά επιλέγετε την καθαριότητα έναντι της διατήρησης του χρώματος ή τη διάρκεια ζωής του ρούχου.

7. Όταν δεν σας… νοιάζει και πολύ

Η ευκολία αρκετές φορές είναι πιο σημαντική από τα 10 ευρώ που δώσατε για το μπλουζάκι σας!

πηγή spirossoulis.com