Αίγειρος Δράμας(Καβακλί): Το μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο χωριό, που θυμίζει σκηνικό καταστροφής του Χόλυγουντ
Date:
Αίγειρος Δράμας (το λεγόμενο Καβακλί) στα βουνά δίπλα στα Κύργια. Εγκαταστάθηκαν πόντιοι Μπαφραίοι όπου για λίγο χρονικό διάστημα ζήσανε με τους Οθωμανούς μέχρι το 1924- Ζούσανε 300 άτομα περίπου , 80 οικογένειες και τελευταία (2018) εγκατέλειψε το χωριό και η τελευταία οικογένεια γεωργοί κτηνοτρόφοι.
Γίνεται αντάμωμα στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου όπου γιορτάζει η εκκλησία του Χωριού που παλιά ήταν το τζαμί για τους Οθωμανούς. Μετά την Θεία λειτουργία, γεύονται το εορταστικό ποντιακό έδεσμα Κεσκέκι, που ετοιμάζεται με μεράκι από τους ανθρώπους του τοπικού συλλόγου και γλεντούν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας τους με γευστικές ελληνικές λιχουδιές στα κάρβουνα και με την μουσική σε παραδοσιακούς σκοπούς.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Δίπλα από το χωριό είναι το μνημείο δασοκομάντος.
Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς η Αίγειρος ιδρύθηκε το 1923, όμως σύμφωνα με πιο σωστές ιστορικές καταγραφές το έτος 1927 ήταν το καθοριστικό έτος ίδρυσης του χωριού. Άρα, αυτή η καταγραφή των δημοτών, εκτός από την αυταξία της, αποτελεί κι έναν τρόπο εορτασμού των 90 ετών από την ίδρυση. “Πριν από τρία χρόνια ψάχνοντας μέσα στον χώρο του παλιού δημαρχείου, ανακάλυψα τα δημοτολόγια του ’27 και του ’35”, μας λέει η κα. Πατρωνίδου και διηγείται πως “το πρώτο δημοτολόγιο είναι σε φωτοτυπία, γιατί το πρωτότυπο μάλλον είναι χαμένο. Και μάλιστα σε αυτό το δημοτολόγιο αναγράφεται η Αίγειρος ως Κιρ Τσιφλίκ, όπως και ονομαζόταν παλιά η περιοχή.
Σε αυτό καταγράφηκαν οι πρώτες οικογένειες που ήρθαν από Αίγειρο και από Ανατολική Θράκη, μεταξύ αυτών 22 οικογένειες από το Γιουβαλί. Στο δημοτολόγιο του ’35 υπάρχει μια ακόμη οικογένεια που εγκαταστάθηκε. Όμως, κάποιες οικογένειες που εμφανίζονται το ’27 δεν εμφανίζονται το ’35. Εκεί, μάλιστα, εμφανίζονται και κάποιες γυναίκες από το Καλημέρι, οι οποίες και είναι παντρεμένες με Ανατολικοθρακιώτες από άλλα μέρη της Ανατολικής Θράκης”.
Πράγματι, πριν καθιερωθεί ως “Αίγειρος”, το χωριό ονομαζόταν Κιρ Τσιφλίκ, δηλαδή στα ελληνικά “τσιφλίκι”, χαρακτηρισμός που δεν γνωρίζουμε πως αποδόθηκε. Οι κάτοικοι του χωριού ήρθαν ως πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και, συγκεκριμένα, από το χωριό Καβακλί (σήμερα Τοπόλοφγκραντ Βουλγαρίας) και την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης (σήμερα στην Τουρκία).
Σχόλιο του wind-up.gr
Υπάρχει και μια ιστορία που λέγεται μεταξύ των χωριανών, από τα γειτονικά χωριά που το άκουσα ενώ σταμάτησα για να προμηθευτώ νερό και αφορά τον Αίγειρο. Πράγμα που έζησα και το συνειδητοποίησα όταν έκανα μοντάζ το αρχικό βίντεο.
Λέγεται ότι το χωριό το προστατεύει ο άγιος Γεώργιος. Εμφανίζεται μπροστά σου σαν απλός άνθρωπος και σε ρωτά τι κάνεις, η απλός περνά.
Κατά τα γυρίσματα ήμουν μπροστά στην εκκλησία. Θα διακρίνετε το αυτοκίνητο στο βίντεο. Εκεί κάποια στιγμή και ενώ ήμουν αφοσιωμένος στο κοντρόλ μιας και πετούσα το drone, ακούω μια φωνή μέσα από ένα αυτοκίνητο αγροτικό. Καλημέρα. Αποκρίνεται. Σηκώνω το κεφάλι μου και βλέπω έναν μεγαλόσωμο άντρα με μακριά μαλλιά και μεγάλη γενειάδα. Καλημέρα του απαντώ. Τι κάνεις σε αυτό το χωριό; Με ρώτησε. Να βγάζω το χωριό μιας και έχει ιστορική αξία του απαντώ. Να είσαι καλά μου λέει και με χαιρετά και φεύγει. Αριστερά από την εκκλησία ανεβαίνει τον χωματόδρομο. Ο χωματόδρομος δε, ήταν απάτητος ανηφορικός και δύσβατος. Όταν τελείωσα το γύρισμα και γύρισε πίσω το drone, βάζω μια καινούργια μπαταρία και το σηκώνω ξανά να δω που πήγε αυτός που με χαιρέτισε. Δεν έβλεπα αμάξι πουθενά. Είχε έναν χωματόδρομο που συνέχιζε μέχρι που τον έχασα κάποια στιγμή για περίπου 3 χιλιόμετρα, αλλά αμάξι πουθενά. Έτσι μάζεψα τα πράγματα και έφυγα.
Στο μοντάζ, που εχεις και καλύτερα εικόνα, διαπιστώνω ότι από εκεί που έφυγε το αμάξι υπάρχει μεν ένας χωματόδρομος αλλά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για πολλά χιλιόμετρα έστω και σαν στάνη η σπίτι. Μόνο πουρνάρια. Εκεί συνειδητοποίησα ότι ενώ ήρθε με αυτοκίνητο, εγώ δεν είχα ακούσει κανένα ήχο αυτοκίνητου να έρχεται από τον μοναδικό δρόμο που βλέπετε, φαίνεται άλλωστε και στο βίντεο. Είχε πλήρη ησυχία και αποκλείεται να μην ακουγόταν η μηχανή. Που πήγε; Ποιος ήταν; !!!! Δεν βγάζω συμπεράσματα αλλά είναι κάποιες συμπτώσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Αυτά φίλοι μου.