Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, ο ήλιος έπιασε «στασίδι» στη μέρα και ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά είναι έτοιμος και φέτος για την περιφορά που τελείται νωρίτερα από όλους τους άλλους ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη- Επιτάφιος των Εμπόρων: Χάνεται στις διαδρομές της μνήμης η ιστορία της περιφοράς του

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, ο ήλιος έπιασε «στασίδι» στη μέρα και ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά είναι έτοιμος και φέτος για την περιφορά που τελείται νωρίτερα από όλους τους άλλους Επιταφίους της Θεσσαλονίκης.

Advertisement
 

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν και ως Επιτάφιο των Εμπόρων, με την ιστορία του να χάνεται στις διαδρομές της μνήμης. Μόνο κάποιες παλιές, ασπρόμαυρες, φωτογραφίες, που βρίσκονται κρεμασμένες στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, μαρτυρούν πως για πάνω από έναν αιώνα ο Άγιος Μηνάς τελεί την περιφορά μέρα μεσημέρι.

Θεσσαλονίκη- Επιτάφιος των Εμπόρων: Χάνεται στις διαδρομές της μνήμης η ιστορία της περιφοράς του

Οι πρώτες εικόνες που έχουν διασωθεί και αποκαλύπτουν πόσο πίσω χρονικά πηγαίνει η παράδοση του Επιταφίου, που είναι συνυφασμένος με το φως της ημέρας και όχι με το φως των κεριών, είναι από τη Μεγάλη Παρασκευή του 1917. Τα ασπρόμαυρα φωτογραφικά στιγμιότυπα από γαλλικά ρεπορτάζ δείχνουν το ναό στολισμένο, τους πιστούς συγκεντρωμένους στην αυλή, τους στρατιώτες να φορούν τις στολές τους και να στέκονται δεξιά και αριστερά του χώρου, τους ζητιάνους μαζεμένους στα σκαλιά και τον Επιτάφιο να βγαίνει από την εκκλησία, ενώ ο ήλιος βρίσκεται ακόμη ψηλά στον ουρανό.

«Ποιος ξέρει πότε ξεκίνησε… Είναι παράδοση πια, εδώ και πολλά χρόνια, τη Μεγάλη Παρασκευή να βγαίνει ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά πρώτος σε όλη τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μέρα», δηλώνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιερέας του Ιερού Ναού, πατέρας Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Όπως λέει, ο Άγιος Μηνάς είναι ο προστάτης της εμπορικής αγοράς της Θεσσαλονίκης. Όχι επειδή βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, εκεί όπου σήμερα υπάρχουν αμέτρητα καταστήματα, αλλά διότι το 1856, η ανακαίνισή του έγινε με χρήματα των εμπόρων της Βενετίας και των εμπόρων της Θεσσαλονίκης.

Αυτό, άλλωστε, μαρτυρά και ο μπαρόκ ρυθμός στο εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, αλλά και τα αχλαδόσχημα που έχουν τα παράθυρα του ιερού ναού και είναι ίδια παράθυρα με αυτά που συναντά κάποιος στην Παναγία της Τήνου. «Επειδή η ανακαίνιση του ναού έγινε με χρήματα των εμπόρων “υιοθετήθηκε” ως εμπορικός ναός. Μπορεί οι πρώτες φωτογραφίες να μαρτυρούν την περιφορά του Επιταφίου, με το φως της ημέρας το 1917, όμως η ιστορία ενδεχομένως να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω και η συγκεκριμένη παράδοση να ξεκίνησε από το 1856 και ύστερα, ώστε να αγιάζονται και να καθαγιάζονται οι έμποροι», προσθέτει ο πατέρας Κωνσταντίνος.

Θεσσαλονίκη- Επιτάφιος των Εμπόρων: Χάνεται στις διαδρομές της μνήμης η ιστορία της περιφοράς του

Advertisement
Babis

Οι έμποροι και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θεωρούν πως είναι ευλογία να περνάει ο Επιτάφιος έξω από τα καταστήματά τους την ώρα που είναι ακόμη ανοιχτά για το καταναλωτικό κοινό, που κάνει τα τελευταία πασχαλινά του ψώνια. Και για τον λόγο αυτό, την ώρα της περιφοράς «παγώνει» κάθε εμπορική συναλλαγή.

«Τον Επιτάφιο των Εμπόρων τον θυμάμαι από το 1986», είναι τα πρώτα λόγια του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φιλιππίδης εξηγεί πως «από τη στιγμή που ο Επιτάφιος ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, σταματάει όλη η δραστηριότητα εκείνη την ώρα στο κέντρο της πόλης. Είναι μία ευκαιρία ώστε οι έμποροι αλλά και οι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται με το συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, να παρακολουθήσουν με συγκίνηση και ευλάβεια την περιφορά του Επιταφίου, του πρώτου που βγαίνει μετά το μεσημέρι».

Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται στις 3 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά. Η διαδρομή έχει ήδη χαραχθεί: από την Ίωνος Δραγούμη, κατεβαίνει την Παραλία και στη συνέχεια μέσω της Ερμού επιστρέφει πίσω. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των εργασιών του Μετρό, η πορεία έχει αλλάξει και έχει «αφαιρεθεί» η Εγνατία Οδός.

Advertisement

Θεσσαλονίκη- Επιτάφιος των Εμπόρων: Χάνεται στις διαδρομές της μνήμης η ιστορία της περιφοράς του

«Αρκετοί έμποροι που έχουν καταστήματα στην Εγνατία, μας ρωτούν: “θα περάσετε φέτος από εμάς;”. Μας το ζητούν, όμως ο δρόμος είναι πολύ στενός. Εύχομαι του χρόνου, μόλις ολοκληρωθεί το Μετρό, να τα καταφέρουμε και να επιστρέψουμε στη διαδρομή που κάναμε πριν από την έναρξη των εργασιών», συμπληρώνει ο πατέρας Κωνσταντίνος.

Ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά έχει καταφέρει, λόγω της μακραίωνης ιστορίας του, να είναι Επιτάφιος όλης της Θεσσαλονίκης καθώς άπαντες γνωρίζουν πως είναι ο πρώτος που βγαίνει χρονικά στην πόλη. «Και όλοι συμμετέχουν από καρδιάς. Όλοι τον θεωρούν δικό τους Επιτάφιο. Είναι κάτι πολύ όμορφο το συναίσθημα», συμπληρώνει ο ιερέας του ναού. Έτσι και φέτος, έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και όλα θα λειτουργήσουν «αυτόματα» ώστε να παραστούν πέρα από τους εμπόρους, πρόσκοποι, μπάντες, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών και στρατιωτικών τμημάτων και πλήθος πιστών.

Αναστασία Καρυπίδου

*Φωτογραφίες: Σοφία Σοπιάδου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

03/10/25 7:35 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Χατζηβασιλείου από τη Βαρκελώνη για το μεταναστευτικό: Είναι ζήτημα ασφαλείας - Χρειάζεται ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο

03/10/25 7:24 μμ

Χατζηβασιλείου από τη Βαρκελώνη για το μεταναστευτικό: Είναι ζήτημα ασφαλείας – Χρειάζεται ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο

Σημαντική μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

03/10/25 7:19 μμ

Σημαντική μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

03/10/25 7:06 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

03/10/25 7:03 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

Η ΔΕΗ συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία της με την Euroleague Basketball, ως Εθνικός Χορηγός Ενέργειας μέχρι το 2027, στηρίζοντας ενεργά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις EuroLeague και BKT EuroCup στην Ελλάδα. Η φετινή αγωνιστική σεζόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Final Four της EuroLeague 2026 επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 19 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δυναμική προβολή και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στους αγώνες των ελληνικών ομάδων της Euroleague και του EuroCup, εντός γηπέδου αλλά και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Επιπλέον, η συνεργασία αξιοποιεί το εκτεταμένο ψηφιακό οικοσύστημα της Euroleague Basketball, προσφέροντας στη ΔΕΗ μοναδικές ευκαιρίες προβολής και αλληλεπίδρασης μέσω πολλαπλών ψηφιακών πλατφορμών. Με την έναρξη της νέας σεζόν στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ παρουσιάζει τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με το μήνυμα: «ΔΕΗ PowerUp The Game: Η χαρά του παιχνιδιού θέλει ενέργεια. Τη δική μας», αναδεικνύοντας τη δύναμη της ενέργειας να ενώνει φιλάθλους και ομάδες, αλλά και να απογειώνει την εμπειρία του μπάσκετ. Παράλληλα, η συνεργασία της ΔΕΗ με την Euroleague επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη δέσμευσή του στο μπάσκετ, στηρίζοντας ενεργά το άθλημα σε όλες του τις μορφές, από τις κορυφαίες διοργανώσεις της Euroleague έως το 3x3 μπάσκετ, αναδεικνύοντας αξίες όπως η ομαδικότητα, το πάθος και το ευ αγωνίζεσθαι.

03/10/25 6:51 μμ

ΔΕΗ και Euroleague συνεχίζουν τη συνεργασία τους για 2η χρονιά

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

03/10/25 7:00 μμ

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

03/10/25 6:47 μμ

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

03/10/25 6:56 μμ

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην ΠKM για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

03/10/25 6:53 μμ

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

03/10/25 6:39 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

03/10/25 6:38 μμ

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας