Date:
Με μεγάλη επιτυχία, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης δόθηκαν οι παραστάσεις του έργου «ΝΑΙ» – «Oui» του Γκαμπριελ Αρού στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.
Το συγκλονιστικό ανθρωπιστικό αριστουργηματικό θεατρικό έργο του Αρού “ΝΑΙ” (“OUI”), με τις αναφορές του στο Ολοκαύτωμα, τον εγκλεισμό και κάθε είδους ολοκληρωτισμό, μετά την λαμπρή του διαδρομή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ, παρουσιάστηκε στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας στις 24 και 25 Μαΐου με είσοδο Ελεύθερη.
Κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββα Ρίζου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιώργου Ανδρέου με την κα. Άννα Μυκωνίου, Πρόεδρο και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον κ. Αστέριο Πελτέκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε., οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με την στήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Ο Πρόεδρος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ευχαριστούν θερμά για την άριστη συνεργασία την κ. Άννα Μυκωνίου και τον κ. Αστέρη Πελτέκη.
Ευχαριστούν επίσης θερμά για την πολύτιμη στήριξη τους, τον κ.Δαυίδ Σαλτιέλ Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, την κ. Αννίτα Πίντο Γενική Γραμματέα της Κοινότητας και τον κ. Αλμπέρτο Σεβή μέλος του Δ.Σ. και γραμματέα της Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ
Σχεδιασμός φωτισμών: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ
Διαχείριση φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχοληψία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Φροντιστής / Κατασκευές σκηνικού: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΤΙΝ
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η εμπειρία μου δουλεύοντας επάνω στο κείμενο του Αρού ήταν τόσο συγκλονιστική όσο το
ίδιο το κείμενο. Λες κι ο συγγραφέας πήρε χάρακα και χάραξε επάνω στο χαρτί τις ζωές όλων μας, μιλώντας με τρόπο μοναδικό για όλα τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο. Αυτό είναι που – κατά την γνώμη μου – κάνει διαχρονικό το κείμενο του Αρού. Διαμέσου ευρηματικών διαλόγων, βάζει στο τραπέζι θέματα όπως οι φυλετικές διακρίσεις, η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η επικοινωνία και η αρμονική συνύπαρξη των λαών, οι θρησκευτικοί και πολιτικοί διαχωρισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε ολέθριες για την ανθρωπότητα συνέπειες, όπως το Ολοκαύτωμα.
Μία συγκλονιστική για μένα φράση που λέει ο ένας από τους δύο χαρακτήρες είναι: «Το
στρατόπεδο που βρίσκεται κανείς, είναι θέμα τύχης και συνήθως δεν σημαίνει απολύτως
τίποτα. Όταν ομαδοποιεί κανείς τους ανθρώπους μπορεί να τους κάνει να χάψουν οτιδήποτε!»
Το ότι γεννήθηκα λευκός ή μαύρος ή Έλληνας ή Εβραίος ή Τούρκος για μένα ήταν θέμα τύχης – πώς θα διαμορφώσω όμως τα πιστεύω και τις πράξεις μου και πώς θα διαχωρίσω τον εαυτό μου από το κοπάδι, δεν είναι θέμα τύχης αλλά θέμα προσωπικής μου επιλογής και ευθύνης.
Ναι λοιπόν στον ανθρωπισμό, ναι στην κατάρριψη όλων των κατεστημένων που φτάνουν την ανθρωπότητα στον εξτρεμισμό, Ναι στην κατανόηση, στην συμπαράσταση και την συμπόνια.
Αστέριος Πολυχρονίδης