Δείτε βίντεο: Το άγνωστο βρετανικό Στρατιωτικό κοιμητήριο των Σερρών
Date:
25 χλμ από τις Σέρρες το χωριό Καλόκαστρο βρίσκεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο, όπου αναπαύονται οι Βρετανοί πεσόντες του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.
Στο Καλόκαστρο στον δήμο Ηράκλειας Σερρών ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης εισέρχεται σε ένα χώρο αιώνιας αναπαύσεως, για τους άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων που έπεσαν κατά την διάρκεια του πολέμου 1914-1918, σύμφωνα με την πλάκα που υπάρχει στην είσοδο.
Ένα κοιμητήριο 100 ετών, αποθετήριο μνήμης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί τόπο επισκέψεως των απογόνων των νεκρών, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, σύμφωνα με την Ειρήνη Σταμπολίδου, διαχειρίστρια του γραφείου Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (Commonwealth War Graves Commission). Η CWGC διατηρεί 23.000 κοιμητήρια σε 153 χώρες όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 25 βρίσκονται στην Ελλάδα, όπου κείνται 18.000 Βρετανοί πεσόντες και 400 εκτός της κοινοπολιτείας.
Όπως λέει η κ. Σταμπολίδου, το κοιμητήριο στην Σούδα της Κρήτης είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Πέραν των ετησίων τελετών για τους πεσόντες της Κοινοπολιτείας κατά την μάχη της Κρήτης στον Β΄ΠΠ, οι συγγενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς επισκέπτονται συχνά τα μνήματα και αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους τους, που έπεσαν στην τελευταία γωνιά της Ευρώπης, προτού αυτή καταληφθεί από τις δυνάμεις του άξονα.
Η Επιτροπή, είναι υπεύθυνη για τις τελετές μνήμης όλων των νεκρών του πολέμου της Κοινοπολιτείας ξεχωριστά και ισότιμα, ανεξάρτητα από στρατιωτικό ή πολιτικό βαθμό, φυλή ή θρησκεία. Στόχος της είναι να διατηρεί τους τάφους και τους τόπους μνήμης των πεσόντων μελών της στρατιωτικής υπηρεσίας.
Το Στρατιωτικό Νεκροταφείο στις Σέρρες περιέχει 947 ταφές της Κοινοπολιτείας του Α΄ ΠΠ, 51 από αυτές άγνωστες. Υπάρχουν επίσης 15 τάφοι άλλων εθνικοτήτων. Οι τάφοι είναι στραμμένοι προς το πεδίο της μάχης, της τελευταίας ενατένισης των πεσόντων.
Ο Περικλής Χαταλαμπίδης, υπεύθυνος της ομάδας κηπουρών του Βρετανικού κοιμητηρίου, αναφέρεται στην σημασία που αποδίδεται στην συντήρηση των τάφων. Εντυπωσιακή η εικόνα της καθαριότητας, της τάξεως, και της φροντίδας, όλα αποτέλεσμα της καθημερινής δουλειάς των δεκάδων ανθρώπων που τα φροντίζουν, σαν να πρόκειται για προσωπική τους υπόθεση.
Η ιστορία αυτών των μνημείων είναι συγκινητική και η πικρή αλήθεια είναι πως οι Έλληνες αποδίδουν πολύ μικρή σημασία στο ιστορικό παρελθόν τους, υποκύπτοντας στην διακινούμενη παραπληροφόρηση. Η ιστορία διαστρέφεται και παραποιείται, από κειμενογράφους που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των δυνάμεων της Αντάντ και απαξιώνοντας ουσιαστικά τους νεκρούς. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι Βρετανοί έπεσαν για την υπεράσπιση της Ελλάδος σε δυο πολέμους.
Όταν χιλιάδες θυσιάζονταν στα πεδία των μαχών για να αποτρέψουν την επέλαση των Κεντρικών Δυνάμεων, κάποιοι έγραφαν μυθιστορήματα για πόλεμο των ιμπεριαλιστών, των βιομηχάνων και των εμπόρων του πολέμου, στοχοποιώντας κυρίως τους Βρετανούς, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ατιμωτική συνθηκολόγηση του Μπρέστ- Λιτόσφκ τον Μάρτιο του 1918. Διαπιστώθηκε πόσο εύκολα για χάρη της κατάληψης και διατήρησης της εξουσίας μπορεί να εκχωρηθεί μια χώρα και ο λαός της στον εχθρό. Ευτυχώς τα στρατιωτικά κοιμητήρια δεν εμπίπτουν στους νόμους των πολιτικών κοιμητηρίων και οι νεκροί δεν κινδυνεύουν να διαταραχθεί ο αιώνιος “ύπνος” και η μνήμη τους.