Tον σχεδιασμό που επιχειρεί να αναδείξει της Ανθισμένες Κερασιές του Κολινδρού και της Ράχης σε τουριστικό προορισμό στην Πιερία, διπλα τα ισχυρά brabd name του Ολύμπου, των Πιερίων, των ακτών, ... Περισσότερα

Κατερίνη: Θα δημιουργηθεί ψηφιακός, τουριστικός, χάρτης που θα παρουσιάζει τις «Ανθισμένες Διαδρομές» της χώρας

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Tον σχεδιασμό που επιχειρεί να αναδείξει της Ανθισμένες Κερασιές του Κολινδρού και της Ράχης σε τουριστικό προορισμό στην Πιερία, διπλα τα ισχυρά brabd name του Ολύμπου, των Πιερίων, των ακτών, της Ολυμπιακής ριβιέρας και των μοναστηριών της παρουσίασαν σήμερα εκπρόσωποι φορέων της Π.Ε Πιερίας και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ Άντζελα Γκερέκου στην γιορτή που έγινε στην καρδιά της ομορφιάς του κερασώνα, δύο χιλιόμετρα εξω από τον Κολινδρό.

Advertisement
 

Η ιδέα όπως ανέφερε η κα Γκερέκου προέρχεται από το εντυπωσιακό φαινόμενο των ανθισμένων κερασιών της Ιαπωνίας αλλά και το πως έχουν αξιοποιήσει παρόμοιες ανθοφόρες καλλιέργειες άλλες χώρες της Ευρώπης.«Πρότεινα αυτήν την ιδέα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (θα χρηματοδοτηθεί από αυτό) και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ για να φτιάξουμε έναν digital map(ηλεκτρονικό χάρτη) και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα μπορεί κάποιος να βρίσκει που υπάρχει εντυπωσιακή ανθοφορία σε όλη τη διάρκεια του έτους και μπορεί να την επισκεφθεί.

Ξεκινήσαμε πρόσθεσε πιλοτικά την συνεργασία με το «Άρωμα Εβρου» και την καλλιέργεια της λεβάντας (πριν τρία χρόνια) και πριν λίγο καιρό σε συνεργασία με τους φορείς της Πιερίας είδαμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το project Ανθισμένες Κερασιές ως προπομπό του μεγάλου project «Ανθισμένες Διαδρομές» αφιερωμένες στο Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας που είναι μισός Έλληνας (η μητέρα ελληνικής καταγωγής).

Κατερίνη: Θα δημιουργηθεί ψηφιακός, τουριστικός, χάρτης που θα παρουσιάζει τις «Ανθισμένες Διαδρομές» της χώρας

Όπως εξήγησε η κα Γκερέκου οι Διαδρομές αφορούν όλη τη χώρα, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί το project (έχει εγκριθεί) ο ΕΟΤ προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των προπομπών που έχουν ενδιαφέρον. Θέλουμε όπως είπε αυτή η γιορτή, να γίνει θεσμός και να συνδυάσει την ανθοφορία με τα τοπικά προιόντα και τα πολιτιστικά δρώμενα και σιγα σιγά να γίνει προορισμό για τους Έλληνες και τους ξένους». Ανέφερε μαλιστα ότι συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο θα πουν αισθητήρες σε περιοχές με δενδρωδεις καλλιέργειες που θα παρακολουθούν πότε έρχεται η ανθοφορία για να μπορούν οι επισκέπτες μια περιοχής να προετοιμαστούν έγκαιρα για το ταξίδι τους όπως πχ η περιοχή της Βέροιας με τις ανθισμένες ροδακινιές η οποία επίσης όπως είπε μπορεί να ενταχθεί στον ίδιο χάρτη.

Επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανσιμός Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής ξεναγήθηκαν από τοπικούς παραγωγούς και γεωπόνους και παρακολούθησαν μουσικοχορευτικά δρώμενα, γεύτηκαν γλυκά του κουταλιού, λικέρ και άλλα εδέσματα με βάση του κεράσι και εντυπωσιάστηκαν απο τις δεκάδες ζωγραφιές μαθητών απο σχολεία της περιοχής που είχαν αναρτηθεί με επιμέλεια στα κλαδιά των κερασιών, ενώ παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις που έγιναν για την ιστορία της περιοχής, του κερασιού και των κερασοπαραγωγών του Κολινδρού, ο Συνεταιρισμός του οποίου όπως αναφέρθηκε συμπληρώνει φέτος 101 χρόνια ζωής και με την αφορμή των διήμερων εκδηλώσεων για τις «Ανθισμένες Κερασιές Πιερίας» ξαναφέρνει στο προσκήνιο την αναβίωση της Γιορτής του Κερασιού που διεξαγόταν ανελλιπώς μέχρι την δεκαετία του 80 στον Κολινδρό.

Γιορτή του Κερασιού ομως σε μια άλλη πλέον βάση και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που θέλουν το αγροτικό προιόν να εξελιχθεί και σε τουριστικό προιόν την περίοδο της ανθοφορίας του. Τις σημερινές εκδηλώσεις(13/4) για τις Ανθισμένες Κερασιές Πιερίας συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κολινδρού «Ο Νικόλαος Λούσης» και ο Δήμος Πυδνας Κολινδρού ενώ αύριο (14/4) στην Ράχη συμμετέχουν στον διοργάνωση ο Δήμος Κατερίνης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης ο «Άγιος Λουκάς».

Advertisement
Family Kitchen

Κατερίνη: Θα δημιουργηθεί ψηφιακός, τουριστικός, χάρτης που θα παρουσιάζει τις «Ανθισμένες Διαδρομές» της χώρας

Advertisement

«Το μήνυμα είναι να γιορτάζουμε την Ελλάδα και τη φύση της όλο το χρόνο»είπε χαρακτηριστικά η κα Γκερέκου αναφερόμενη στις εκδηλώσεις στον Κολινδρό και στις αυριανές στη Ράχη. Έτσι πρόσθεσε θα επιμηκυνθεί ο τουρισμός μας και σε χρόνο και σε χώρο. Δεν είναι μόνο τα μαγικά νησιά μας, τα πολύ γνωστά και δημοφιλή, είναι η ελληνική ύπαιθρος ,είναι τα χωριά μας…»

Στον Κολινδρό (πληθυσμός 2500 κάτοικοι) καλλιεργούνται περισσότερα από χίλια στρέμματα κερασιών με παραγωγή που φτάνει έως και τους χίλιους τόνους το χρόνο. Ο Κολινδρός είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Πύδνας- Κολινδρού που συγκροτείται από 17 κοινότητες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κεράσι είναι εμβληματικό αγροτικό προϊόν της περιοχής, εξαγώγιμο (…τα κεράσια Ράχης εξάγονται σε ποσοστό 85%) .Για την Πιερία γίνεται πλέον ένα διαφορετικό (τουριστικό) αφήγημα από το σύνηθες της θάλασσας που έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα,πρόσθεσε. Αυτό που έχει ειπωθεί στο παρελθόν το λέμε κι εμείς τώρα: Αγροτικό, πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν σε ένα. Είναι μια συνέργεια πολύ σημαντική. Αυτή θέλουμε να αναδείξουμε. Το αγροτικό προιόν να γίνει τουριστικό».

Κατερίνη: Θα δημιουργηθεί ψηφιακός, τουριστικός, χάρτης που θα παρουσιάζει τις «Ανθισμένες Διαδρομές» της χώρας

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μοντέλο «βάτραχος» ή «χταπόδι»; Τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της καινοτομίας στην ΠΚΜ

05/10/25 11:02 πμ

Μοντέλο «βάτραχος» ή «χταπόδι»; Τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της καινοτομίας στην ΠΚΜ

Αντετοκούνμπο: «Θα είμαι έτοιμος στην πρεμιέρα»

05/10/25 11:00 πμ

Αντετοκούνμπο: «Θα είμαι έτοιμος στην πρεμιέρα»

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τον καναπέ σας

05/10/25 9:56 πμ

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τον καναπέ σας

Προβληματισμός των εξαγωγέων για την φέτα, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

05/10/25 10:52 πμ

Προβληματισμός των εξαγωγέων για την φέτα, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη

05/10/25 10:48 πμ

Ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη

«Eternity»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας στην Ιταλία με τους Γουίλιαμ Χ. Μέισι και Μίντοου Γουίλιαμς

05/10/25 10:45 πμ

«Eternity»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας στην Ιταλία με τους Γουίλιαμ Χ. Μέισι και Μίντοου Γουίλιαμς

Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην έκτη...στροφή

05/10/25 10:40 πμ

Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην έκτη…στροφή

Oasis: Ο κιθαρίστας Paul Arthurs αποχωρεί προσωρινά από την περιοδεία επανένωσης για λόγους υγείας

05/10/25 10:39 πμ

Oasis: Ο κιθαρίστας Paul Arthurs αποχωρεί προσωρινά από την περιοδεία επανένωσης για λόγους υγείας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη στο “Μακεδονία” πρώην δήμαρχος του Βουκουρεστίου

05/10/25 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” πρώην δήμαρχος του Βουκουρεστίου

Λόνι Μπεζανσόν, ο ερευνητής- ντετέκτιβ που ξεσκεπάζει επιστημονικές απάτες

05/10/25 10:30 πμ

Λόνι Μπεζανσόν, ο ερευνητής- ντετέκτιβ που ξεσκεπάζει επιστημονικές απάτες

Σίδερο Ρούχων: Πώς να καθαρίσετε την πλάκα που έχει μαυρίσει

05/10/25 9:52 πμ

Σίδερο Ρούχων: Πώς να καθαρίσετε την μαυρισμένη πλάκα

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

05/10/25 9:46 πμ

Μελιτζάνες Παπουτσάκια