9.8 C
Serres

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: Οι πλωτές ξύλινες καλύβες των Ψαράδων και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού -Δείτε video

Date:

Μια ματιά στην πλούσια ιστορία και το μοναδικό τοπίο του.

Στον κόμβο της Χαλάστρας, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, θα εντοπίσετε την είσοδο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία και Αλιάκμονα, με προορισμό το ανατολικό τμήμα του Δέλτα Αξιού. Το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η λεγόμενη «Γ’ Ζώνη» του Εθνικού Πάρκου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούνται από ορυζώνες. Οι ορυζώνες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία και οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: Οι πλωτές ξύλινες καλύβες των Ψαράδων και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Καλύπτουν περίπου 100.000 από τα 338.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασής του.

Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ένας κλειστός, σχετικά ρηχός κόλπος, πολύ σημαντικός ως τόπος αναπαραγωγής των ψαριών σε εθνικό επίπεδο, και κρίσιμος για το βόρειο Αιγαίο.

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: Οι πλωτές ξύλινες καλύβες των Ψαράδων και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: Οι πλωτές ξύλινες καλύβες των Ψαράδων και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Χαρακτηρίζεται από ομαλό πυθμένα με χαμηλές κλίσεις και βάθη από 2μ έως 200μ το μέγιστο, στη νότια πλευρά του. Η συσσώρευση φερτών υλικών από τα τρία μεγάλα ποτάμια (Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας) που εκβάλλουν στον κόλπο έχει διαμορφώσει τον πυθμένα αλλά και την μορφολογία της δυτικής και βόρειας ακτογραμμής.

Φτάνοντας στη θάλασσα θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και πιο κάτω τις χαρακτηριστικές ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών.





Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: Οι πλωτές ξύλινες καλύβες των Ψαράδων και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Το 2004 τα κτίσματα αυτά αντικατέστησαν παλιότερα «άναρχα» και αυθαίρετα κτίσματα και χρησιμεύουν στους μυδοκαλλιεργητές για δουλειά, ξεκούραση και αποθήκευση εργαλείων.

Η περιοχή ονομάζεται όρμος Καβούρα και εδώ «χτυπά η καρδιά» της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αφού εδώ λειτουργούν τα περισσότερα μυδοτροφεία στη χώρα.

Τα ξύλινα σπίτια, χωρίζονται κάθετα σε δύο μέρη και χρησιμοποιούνται το καθένα από τέσσερις επαγγελματίες.

Τοποθετημένα στη σειρά, δημιουργούν ένα μικρό χωριό που «επιπλέει» στον Θερμαϊκό, με τις δεμένες βάρκες, τα δίχτυα, ακόμη και τις αυτοσχέδιες… ψησταριές που κάποιοι μερακλήδες διαθέτουν για τους ψαρομεζέδες τους.

Άλλοι πάλι, έχουν μετατρέψει τον επάνω όροφο των οικίσκων που τους οδηγεί μια μικρή στριφογυριστή σκάλα, σε… σαλονάκια με σόμπα, αναπαυτικούς καναπέδες, αυτοσχέδια κουζινάκια και άσπρα κουρτινάκια στα παράθυρα.

Πρόσφατα ο δήμος Δέλτα ξεκίνησε παρεμβάσεις στις καλύβες των αλιέων στην Χαλάστρα παρέχοντας υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για να διευκολυνθούν οι αλιείς στην καθημερινότητα τους.

Σκοπός τους είναι να εξωραϊστεί όλος ο χώρος προκειμένου να γίνει επισκέψιμη η περιοχή και για τουριστικούς λόγους.

Παράλληλα, η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί παρεμβάσεις για την υποστύλωση των σπιτιών, καθώς υπάρχουν αλλοιώσεις, ενώ γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στον δρόμο που συνδέει τη Χαλάστρα με τις εκβολές του Αξιού.

πηγή ©Wind-up team

ΕλλάδαΧαλάστρα Θεσσαλονίκης: Οι πλωτές ξύλινες καλύβες των Ψαράδων και το Εθνικό Πάρκο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Προφυλακίστηκε ο αστυνομικός της Βουλής – Εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του, ο αστυνομικός της...

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 11 Δεκεμβρίου για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού

Με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα