29.1 C
Serres

Αμφίπολη: Ανασκαφές στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλεως- φωτογραφίες

Date:

Μια σε βάθος επιστροφή στο παρελθόν επιχειρούν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη, που αποκαλύπτει συνεχώς τους θησαυρούς και τα μυστικά της.

H Δημητρία Μαλαμίδου, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών συγκρίνει την μηδαμινότητα των ανθρώπων μπροστά στους αιώνες του πολιτισμού. «Η Αμφίπολη δεν είναι υπόθεση μιας – δυο γενεών για να την ανασκάψουν. Είμαστε ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της αρχαιολογίας της περιοχής».

Αμφίπολη – Ανασκαφές στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλεως

Οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία της εφορίας αρχαιοτήτων Σερρών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο σημείο όπου εργάζονται αυτήν την στιγμή στην ακρόπολη της Αμφιπόλεως βρισκόταν το διοικητικό κέντρο της πόλεως του 4ου π.Χ. αιώνα και εκεί εκτιμάται ότι ήταν η αρχαία αγορά, με την οικονομική δραστηριότητα και όπου λειτουργούσαν οι άρχοντες και η θρησκευτική αρχή. Ήταν δηλαδή οι ναοί, οι βωμοί και τα θυσιαστήρια. Και αυτός ήταν ο λόγος που ανεγέρθηκαν εκκλησίες της νέας θρησκείας, επάνω στα μνημεία που ισοπεδώθηκαν, όταν στις 28η Φεβρουαρίου του 380, με το διάταγμα της Θεσσαλονίκης (De fide catholica) του αυτοκράτορα Φλαβίου Θεοδοσίου Α’, ο Χριστιανισμός της Νίκαιας ορίστηκε ως κρατική θρησκεία.[1]

Αμφίπολη – Ανασκαφές στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλεως

Αποικία των Αθηναίων ιδρύθηκε το 437 π.Χ. την εποχή του Περικλή, την ίδια περίοδο που κατασκευαζόταν τα μνημεία στην Ακρόπολη. Αναζητώντας πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις οποίες προσέφερε άφθονες η περιοχή, με τα μεταλλεία και τα πυκνά δάση, που έδιναν ξυλεία για τον στόλο, οι Αθηναίοι επέλεξαν το σημείο για να ιδρύσουν μια ισχυρή πόλη στην Μακεδονία.

Ένα κεφάλαιο του Πελοποννησιακού Πολέμου, εξελίχθηκε με την κατάληψη της Αμφιπόλεως το 424 από τον στρατηγό Βρασίδα και η ήττα των Αθηναίων το 422, σηματοδότησαν την πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, λέει η κ. Μαλαμίδου, αφηγούμενη μια σχετικά πρόσφατη ιστορία της Ελλάδος.

Το 357 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ ο οποίος επεξέτεινε το βασίλειο του ανατολικά και την κατέλαβε, καθιστώντας την κέντρο της μετέπειτα εκστρατείας του Αλεξάνδρου.






Αμφίπολη – Ανασκαφές στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλεως

Με σκαλίδια, σπάτουλες, κασμαδάκια, βουρτσάκια, οι αρχαιολόγοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω ζέστης, ανακαλύπτουν, καθαρίζουν και αποκαλύπτουν τον απίστευτο πλούτο του ελληνικού κόσμου. Ο χώρος με τα μνημεία της αρχαίας πόλεως είναι επισκέψιμος από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ και πολλοί δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν εθελοντικά στις εργασίες, και στην υπόθεση να βοηθήσουν η κ. Μαλαμίδου, απαντά «γιατί όχι».

Όσον αφορά τον Τύμβο Καστά, οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και έως το 2027, το μνημείο θα είναι πλήρως επισκέψιμο.

Αμφίπολη – Ανασκαφές στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλεως

[1] Imperatoris Theodosii Codex, liber sextus decimus, by Dr. Alexandr Koptev, liber XVI, (Βιβλίο 16, 10-11). Ακολούθησαν τα Θεοδοσιανά Διατάγματα (Nemo se hostiis polluat), τα οποία εκδόθηκαν το διάστημα 389-391, και μεταξύ άλλων θέσπισαν την εσχάτη των ποινών για τους τελούντες τις αρχαίες λατρείες.

πηγή ertnews.gr

ΣέρρεςΑμφίπολη: Ανασκαφές στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλεως- φωτογραφίες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Σε ασφαλές μέρος οι χήνες και χηνόπαπιες της τεχνητής λίμνης στην Κοιλάδα

Απομακρύνθηκε σε ασφαλή χώρο ο πληθυσμός των υδρόβιων πτηνών...

Αρχαία Αμφίπολη: Ο μεγάλος αρχαιολογικός πλούτος που «κρύβει» η γη της

Πληροφορίες για τη γεωστρατηγική της σημασία κατά την αρχαιότητα...

Πυροσβεστική: Ξεπερνούν τα 25 μέτρα ύψος οι φλόγες στην πυρκαγιά στον Βαρνάβα

Σαράντα (40) αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο εκ...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα