Εργαστηριακό Κέντρο Σερρών: Eπίσκεψη σχολείων του POZAREVATS Σερβίας και του «GRM» του Novo Mesto της Σλοβενίας με Erasmus+
Date:
Το Εργαστηριακό Κέντρο Σερρών συμμετέχει ως εταιρικό σχολείο και συνεργάζεται με σχολεία από τη Σερβία και τη Σλοβενία, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Erasmus+. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη Δράση ΚΑ220, (Συμπράξεις συνεργασίας στους τομείς της ΕΕΚ και της εκπαίδευσης), με κωδικό σχεδίου: 2023-1-RS01-ΚΑ220-VET-000154237 και τίτλο: «AGROINFORMATIX».
Κατά το διάστημα από τις 24 έως 25 Σεπτεμβρίου 2024, στους χώρους του 2ου ΕΠΑΛ Σερρών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες των σχολείων του Pozarevats Σερβίας και του σχολείου «GRM» του Novo Mesto της Σλοβενίας καθώς και η παιδαγωγική ομάδα ανάπτυξης εφαρμογών και εργασίας του Ε.Κ. Σερρών.
Στην συνάντηση έγινε:
Παρουσίαση του τμήματος του έργου που είχε καταρτιστεί και ανατεθεί σε κάθε σχολική μονάδα στις προηγούμενες συναντήσεις μας που είχαν πραγματοποιηθεί σε Σερβία και Σλοβενία όπως: πίνακες δεδομένων, βάσεις δεδομένων, πίνακες Εxcel, που είναι χρήσιμοι για την υποστήριξη της τελικής εφαρμογής.
Έλεγχος χρονοδιαγραμμάτων τήρησης του έργου.
Ανάλυση δεδομένων για τη σχεδίαση και ολοκλήρωση της εφαρμογής, η οποία θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους καθώς και σπουδαστές σε αυτόν τον τομέα, να παρακολουθούν και να σχεδιάζουν τις εργασίες τους με τη βοήθεια της ψηφιακής εφαρμογής.
Παρουσίαση του δικτυακού τόπου www.agroinformatix.com
Ο χρήστης μπορεί με τρόπο εύκολο και φιλικό να ξεναγηθεί στους χώρους του δικτυακού τόπου και να αντλήσει τις πληροφορίες που επιθυμεί σε μορφή εικόνων, βίντεο και κειμένου. Η θεματολογία του προγράμματος αφορά τη συνέργεια της Πληροφορικής και της Γεωπονίας με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογής και σε κινητό τηλέφωνο, που θα υποστηρίζει γεωργούς και κτηνοτρόφους της Ελλάδας, Σερβίας και Σλοβενίας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε με ξενάγηση των εταίρων στους χώρους του 2ου ΕΠΑΛ Σερρών από τον Διευθυντή κ. Δομουχτσή Κωνσταντίνο.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στη φάρμα Τρύφωνα Γιαντζίδη, ο οποίος με μεράκι, αγάπη και χαρά μας παρουσίασε την ιστορία του νεροβούβαλου στην Ελλάδα, καθώς επίσης μας ξενάγησε στους χώρους εκτροφής και παραγωγής ντόπιων βουβαλιών.
Ακολούθως, οι συμμετέχοντες βίωσαν ένα μοναδικό ταξίδι στον Υγροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης, που περιελάμβανε ξενάγηση και παρατήρηση πουλιών κατά τη διάρκεια της βαρκάδας, με καπετάνιο τον κύριο Χρήστο, με παραδοσιακή «πλάβα». Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τρύφωνα για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τη ζεστή φιλοξενία.
Ακολούθησε γεύμα εργασίας για τους εκπροσώπους των σχολείων, στη μαγευτική περιοχή των Άνω Ποροΐων Σερρών ενώ η πρώτη ημέρα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με επιστροφή και ξενάγηση στην πόλη των Σερρών.
Την επόμενη μέρα είχαμε τη συνέχεια της συνάντησής μας στο 2ο ΕΠΑΛ Σερρών, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παιδαγωγική ομάδα και συζητήθηκαν τα επί μέρους στοιχεία της εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα:
Παρουσίαση της πρώτης έκδοσης της εφαρμογής για κινητά
Καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων για την τελική έκδοση
Ανάπτυξη της εφαρμογής για χρήση στην κτηνοτροφία και γεωπονία
Ακολούθησε επίσκεψη δύο εκπαιδευτικών από τη Σερβία στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Νομαρχίας Σερρών. Καθορίστηκαν πλαίσια συνεργασίας, έγινε ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων, ιδεών και πραγματοποιήθηκε σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ποζάρεβατς και Σερρών.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας του κ. Λιάρα Γεωργίου στο Πεθελινό Σερρών. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν πάνω στη χρήση ρομποτικών συστημάτων για:
Το μοίρασμα των ζωοτροφών
Την άμελξη των ζώων
Το τάισμα των νεογέννητων μοσχαριών
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη χρήση ειδικών στρωμάτων στους χώρους κατάκλισης των ζώων, για την καλύτερη απόδοση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Λιάρα για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τη ζεστή φιλοξενία.
Η επόμενη επίσκεψή μας ήταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Φυτοενέργεια Α.Ε.» στο Παραλίμνιο Σερρών. Τα προϊόντα της εταιρείας αυτής είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας ενεργειακών σπόρων από καλλιέργειες ελαιοκράμβης, σόγιας και ηλίανθου. Το κύριο προϊόν που παράγεται είναι το ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ. Επίσης, η εταιρεία εμπορεύεται μπρούτα και ραφιναρισμένα σπορέλαια. Κατά την επεξεργασία των σπόρων η εταιρεία παράγει άριστης ποιότητας κραμβόπιτα και ηλιόπιτα, προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία και ενέργεια. Οι ζωοτροφές αυτές διατίθενται είτε σε συσκευασίες σάκων, είτε σε χύδην φορτία. Ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Μιχάλη για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και την ξενάγηση στον χώρο του εργοστασίου.
Ακολούθησε γεύμα εργασίας και ανταλλαγής απόψεων στη Μεσοκώμη Σερρών.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του μοναδικού Σερραίου παραγωγού που καλλιεργεί τα μπακάλικα πιπεράκια με την ονομασία: «Πιπεράκια Μπακάλικα Άτσαλου». Η επιχείρηση ξεκίνησε με 300 ρίζες σε θερμοκήπιο, αριθμός που σε έναν χρόνο έγινε 1.600 και έφτασε σήμερα τις 14.000 ρίζες, σε μια έκταση 5 στρεμμάτων. Η παραγωγή των μπακάλικων πιπεριών κρατά από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις μας, πήγαμε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης», πραγματικό στολίδι της πόλης μας και σημείο αναφοράς, εντός και εκτός του Νομού μας.
Χαιρετήσαμε τους φιλοξενούμενούς μας με τον παραδοσιακό ορθόδοξο χριστιανικό τρόπο, ο οποίος περιλαμβάνει το τελετουργικό του ασπασμού στο μάγουλο σταυρωτά τρεις φορές, σύμφωνα με τους πατέρες της εκκλησίας μας.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή δημιουργία αυτής της συνάντησης και ειδικά τον Διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου Σερρών, κ. Κλώνη Απόστολο, για την πολύτιμη βοήθειά του στην υλοποίηση του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.
Η Παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+