Ήδη συμπληρώθηκε ένα έτος από τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αμάχων πολιτών. Ένα χρόνο μετά, το Ισραήλ βρίσκεται να πολεμά ταυτόχρονα εναντίον όλων των εχθρών του: της Χαμάς, ... Περισσότερα

Άρθρο του Τάσου Χατζηβασιλείου στη «Ναυτεμπορική» - Ένας χρόνος μετά την επίθεση της Χαμάς

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ήδη συμπληρώθηκε ένα έτος από τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αμάχων πολιτών. Ένα χρόνο μετά, το Ισραήλ βρίσκεται να πολεμά ταυτόχρονα εναντίον όλων των εχθρών του: της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και, φυσικά, του Ιράν, τη «μήτρα» όλων αυτών των οργανώσεων. 

Advertisement
 

Το Τελ Αβίβ, σήμερα, θεωρεί ότι έχει μια ιστορική ευκαιρία να πετύχει καίρια πλήγματα στους αντιπάλους του. Όπως το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών επικράτησε των Αράβων, έτσι και τώρα θεωρεί ότι έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μειώσει σημαντικά την ισχύ της Τεχεράνης. Ουσιαστικά, το Ισραήλ επιχειρεί να σχεδιάσει ένα νέο χάρτη ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, με κύριο πρόταγμα την ασφαλή του επιβίωση. 

Άρθρο του Τάσου Χατζηβασιλείου στη «Ναυτεμπορική» - Ένας χρόνος μετά την επίθεση της Χαμάς

Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης πυροδοτήθηκε από την ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ισραήλ θα απαντήσει. Το ζήτημα είναι η ένταση και ο τρόπος αυτής της απάντησης. Στο μεταξύ, έχει συντελεστεί μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, στη δημόσια σφαίρα, σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα. Οι ΗΠΑ διαφωνούν καθαρά με την αντεπίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν λαμβάνει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Advertisement
Babis

Η Αμερική, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε μια μεταβατική κατάσταση, κάτι το οποίο το Ισραήλ εκλαμβάνει ως περιθώριο για μεγαλύτερη ελευθερία στις δικές του κινήσεις. Παράλληλα, η δημοσκοπική άνοδος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μεταφράζεται ως αυξημένη στήριξη των πολιτών στους δύσκολους χειρισμούς που έχει μπροστά του. Τέλος, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται απροθυμία πολλών αραβικών χωρών να στηρίξουν την αχρείαστη επίθεση του Ιράν, γεγονός που δείχνει ότι αρκετές από τις ηγεσίες του αραβικού κόσμου παραμένουν σε σχετική απόσταση από το ιρανικό καθεστώς. 

Advertisement

Το παζλ στη Μέση Ανατολή είναι πολύπλοκο. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ορθώς έχει ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, υποστηρίζοντας το δικαίωμά του σε ασφαλή ύπαρξη στην περιοχή. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει σταθερά το αναφαίρετο δικαίωμα της Παλαιστίνης σε εθνική εστία. Η κατάσταση απαιτεί μια βιώσιμη πολιτική λύση. Διαφορετικά, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για μια περιφερειακή κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Όμως, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης του δύσκολου διαλόγου για λύση δύο κρατών, χρειάζεται όλοι να αντιληφθούν ότι οι πράξεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατικές. Είναι αναγκαίο να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι που αιχμαλωτίστηκαν την 7η Οκτωβρίου 2023. Αυτή η κίνηση θα αποτελούσε την ελάχιστη προϋπόθεση για τη διάνοιξη ενός παράθυρου εκεχειρίας στο πεδίο. 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος, βουλευτής Σερρών με τη ΝΔ, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε της ΝΔ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο νοσοκομείο ο Πάνος Ρούτσι για ιατρικές εξετάσεις – Συνεχίζει για 19η ημέρα την απεργία πείνας

03/10/25 8:52 πμ

Στο νοσοκομείο ο Πάνος Ρούτσι για ιατρικές εξετάσεις – Συνεχίζει για 19η ημέρα την απεργία πείνας

Λουτσέσκου: Η ισοφάριση έφερε απογοήτευση στους ποδοσφαιριστές – Να αποφύγουμε παρόμοια λάθη

03/10/25 8:22 πμ

Λουτσέσκου: Η ισοφάριση έφερε απογοήτευση στους ποδοσφαιριστές – Να αποφύγουμε παρόμοια λάθη

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες - Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:11 πμ

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες – Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:03 πμ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου - Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

03/10/25 7:56 πμ

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου – Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 8:05 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

03/10/25 8:04 πμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου