Στην υιοθέτηση ενός εξελιγμένου συστήματος αναγνώρισης προσώπων με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων προχωρά η Ελληνική Αστυνομία. Το σύστημα αυτό αναμένεται να συνδεθεί με τις 1.000 νέες κάμερες που θα τοποθετηθούν ... Περισσότερα

Συστήματα αναγνώρισης των προσώπων μας θα μπουν στους δρόμους της Αθήνας

Epilogestv

Epilogestv

Στην υιοθέτηση ενός εξελιγμένου συστήματος αναγνώρισης προσώπων με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων προχωρά η Ελληνική Αστυνομία. Το σύστημα αυτό αναμένεται να συνδεθεί με τις 1.000 νέες κάμερες που θα τοποθετηθούν σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας και των γύρω περιοχών, οι οποίες δεν θα καταγράφουν απλώς την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας των οχημάτων ή εάν αυτά μπαίνουν σε λεωφορειολωρίδες αλλά θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν και διάφορες πολύ επικίνδυνες παραβάσεις.

Θα ανιχνεύουν π.χ. εάν ο οδηγός ή οι υπόλοιποι επιβάτες φοράνε ζώνης ασφαλείας, εάν μιλάει στο κινητό κατά την οδήγηση ή εάν οι μοτοσυκλετιστές φορούν κράνους. Όσοι παρανομούν θα λαμβάνουν κλήση η οποία θα έρχεται στο κινητό μας μέσω γραπτού μηνύματος ή μέσω Viber.

Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης λοιπόν, προκειμένου να κάνουν όλα αυτά, θα πρέπει να διαθέτουν ένα ειδικό λογισμικό το οποίο θα αγοραστεί κατά πάσα πιθανότητα από το Ισραήλ. Το συγκεκριμένο σύστημα θα συνδράμει και στην ευρύτερη επιτήρηση των δημόσιων χώρων, όπως συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα βασίζεται στην ταυτοποίηση ατόμων μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα εμπλουτίσει το λογισμικό σύστημα των καμερών με χιλιάδες φωτογραφίες προσώπων που αναζητούνται για εγκληματικές ενέργειες, υποκίνηση σε επεισόδια ή άλλες αξιόποινες πράξεις που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια, προκειμένου να εντοπίζονται εύκολα.

Το νέο σύστημα θα προσφέρει στην ΕΛ.ΑΣ. τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού για παράδειγμα ατόμων σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, δρόμους και γήπεδα που αναζητούνται. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας εργάζονται για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, με στόχο την καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών και την προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα επιτρέψει την υλοποίηση του έργου.

Προαπαιτούμενο η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Συστήματα αναγνώρισης των προσώπων μας θα μπουν στους δρόμους της Αθήνας

Ένα κρίσιμο σημείο, ωστόσο, σε όλη τη διαδικασία που προαναφέραμε, είναι η λήψη έγκρισης από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς η χρήση ενός τόσο ισχυρού συστήματος παρακολούθησης, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Advertisement
Family Kitchen

Ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πάντως επιμένουν ότι το συγκεκριμένο λογισμό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «ψηφιακό εργαλείο» που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης. Η πλήρης εφαρμογή του όμως εξαρτάται από τη διασφάλιση ότι θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και θα τηρεί αυστηρά τα δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτά καθορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Και κινητές κάμερες

Στο πλαίσιο αυτής της τεχνολογικής αναβάθμισης, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει να εξοπλίσει 200 έως 300 αστυνομικούς των υπηρεσιών ασφαλείας με ειδικές φορητές συσκευές, που θα διαθέτουν λογισμικό αναγνώρισης προσώπων. Οι συσκευές αυτές, σύμφωνα με «Τα Νέα», θα επιτρέπουν στους αστυνομικούς να τραβούν φωτογραφίες υπόπτων κατά τη διάρκεια περιπολιών ή επιτήρησης πλήθους, και να τις αποστέλλουν άμεσα στη βάση δεδομένων του συστήματος για ταυτοποίηση. Σε πραγματικό χρόνο, οι αστυνομικοί θα μπορούν να λάβουν απάντηση για το αν το πρόσωπο που παρακολουθούν είναι σεσημασμένο και για ποιους λόγους, γεγονός που θα ενισχύσει τη δυνατότητα άμεσης δράσης.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι αναμένονται έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς παρόμοιες τεχνολογίες στο εξωτερικό έχουν προκαλέσει σχετικές αντιπαραθέσεις.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Carbon Farming Schools 2025: ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές

03/02/26 9:18 μμ

Carbon Farming Schools 2025: ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές

Κ.Πασχαλίδης: "Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανάψουμε ξανά τα φώτα στο ιστορικό κτήριο του Ορφέα"

03/02/26 9:10 μμ

Κ.Πασχαλίδης: “Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανάψουμε ξανά τα φώτα στο ιστορικό κτήριο του Ορφέα”

Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα - video

03/02/26 7:37 μμ

Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα – video

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

03/02/26 7:29 μμ

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

03/02/26 7:23 μμ

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

Η Π.Ε. Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική - video

03/02/26 7:15 μμ

Η Αντιπεριφέρεια Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική – video

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό - video

03/02/26 7:07 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό – video

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν - Το μπρόκολο στο φεγγάρι - video

03/02/26 6:54 μμ

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν – Το μπρόκολο στο φεγγάρι – video

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε την κατάκοιτη θεία του

03/02/26 6:43 μμ

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση την κατάκοιτη θεία του

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 6:33 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 6:31 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

03/02/26 6:29 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης