Date:
Ό,τι τρώμε και πίνουμε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία. Ποια ροφήματα μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά έχοντας αυτό ως στόχο;
Η αλληλεπίδραση του εντερικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου αφήνει πολλά περιθώρια στις τροφές που καταναλώνουμε να επηρεάζουν το νευρολογικό μας σύστημα. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι –στον αντίποδα της δυτικού τύπου διατροφής, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μη αναστρέψιμες βλάβες στη μνήμη των εφήβων– υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου (π.χ. οι βιταμίνες Β, C, E, τα ωμέγα-3, το φυλλικό οξύ), εμποδίζοντας τις επιπτώσεις της γήρανσης και συμβάλλοντας στη γνωστική λειτουργία.
Θα μου πεις, και τι θα γίνει, όλη μέρα θα τρώμε σολομό, καρύδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά; Όχι, λένε οι ειδικοί. Υπάρχουν εξίσου ωφέλιμα ροφήματα που μπορούμε να πίνουμε, με συστατικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, αμινοξέα κ.ά. Αυτά μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο βοηθώντας στη βελτίωση της ροής του αίματος, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.
10 ροφήματα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Πέρα από επαρκή ποσότητα νερού, η διαιτολόγος Roxana Ehsani και η κλινική διατροφολόγος Aviv Joshua συνιστούν για την καλή υγεία του εγκεφάλου τα εξής ροφήματα:
- Καφές
Αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις την ημέρα σου μην έχοντας πιει τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ, δεν είσαι μόνος/-η. Δεν είναι παράλογο: Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Αυτή βελτιώνει την αντοχή, ενισχύει την πνευματική εγρήγορση και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Μακροπρόθεσμα, ο καφές ενδέχεται να προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ. Εκείνο που πρέπει να προσέξεις είναι μήπως σε πειράζει αν πιεις καφέ με άδειο στομάχι.
- Πράσινο τσάι
Σειρά ερευνών δείχνουν ότι το πράσινο τσάι ωφελεί την ψυχική υγεία μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον συνδυασμό L-θεανίνης και καφεΐνης.
- Χυμός πορτοκάλι
Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι περιέχει σημαντικά θρεπτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, που μπορεί να παίζουν ρόλο στη γνωστική υγεία όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6 και τα φλαβονοειδή όπως η εσπεριδίνη. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση ενός ποτηριού φρέσκου χυμού πορτοκάλι ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν φρέσκο χυμό.
- Χυμός ρόδι
Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο. Επιπλέον, έρευνες έχουν εντοπίσει σύνδεση μεταξύ των πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών, της μνήμης και της γνώσης.
- Γάλα
Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Β12 και D, ψευδάργυρο και σελήνιο. Η βιταμίνη D που βρίσκεται σε ένα ποτήρι γάλα αγελάδας μπορεί να προστατεύσει τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες και να βοηθήσει στη ρύθμιση των χημικών διεργασιών του εγκεφάλου. Οι βιταμίνες Β προστατεύουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τα μηνύματα που στέλνουν μεταξύ τους, οπότε είναι πολύ σημαντικές για την κινητική και γνωστική λειτουργία.
- Χυμός παντζαριού
Ο χυμός πατζαριού αποδεικνύεται ωφέλιμος για την εγκεφαλική λειτουργία, καθώς τα νιτρικά άλατα που περιέχει προκαλούν αύξηση της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε επιτάχυνση του χρόνου αντίδρασης σε όλα τα όργανα, καθώς και στον εγκέφαλο.
- Κεφίρ
Το κεφίρ φτιάχνεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και είναι γεμάτο με προβιοτικά που ωφελούν τόσο το έντερο, εξισορροπώντας το, όσο και τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
- Τσάι τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ είναι ένα βότανο που εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται θεραπευτικά στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Έχει συνδεθεί με την αντοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη, καθώς και με την ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος.
- Χυμός σταφύλι
Ο χυμός σταφυλιού είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή (ιδιαίτερα προανθοκυανιδίνες και ανθοκυανίνες) που πιστεύεται ότι επηρεάζουν θετικά τη γνωστική λειτουργία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση. Ενδέχεται, τέλος, να προάγει τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και να ενισχύει τις μεταξύ τους συνδέσεις.
- Ρόφημα κακάο
Το κακάο είναι μία από τις καλύτερες πηγές πολυφαινόλων, φλαβανόλων, επικατεχίνων και κατεχίνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κακάο μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Επιπλέον, οι φλαβανόλες στο κακάο μπορεί να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι να ενισχύεται η γνωστική επεξεργασία.
πηγή ow.gr
φωτο: iStock