Η παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής

Στο Μοναστηράκι Σιντικής Σερρών ένας νέος αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή του στην παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής.

Το δύσκολο εγχείρημα της επιστροφής στο παρελθόν παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.

Advertisement

Κοντά στην λίμνη Κερκίνη ακούγεται ο ρυθμικός ήχος ενός ξύλινου αργαλειού που απαιτεί την μέγιστη προσοχή του χειριστή, ο οποίος ακολουθεί από το χαρτί τα παλιά σχέδια, σπρώχνοντας την σαΐτα με το νήμα ανάμεσα στο περασμένο σε ρολό στημόνι.

Μόνο ένα πέπλο αντίστοιχο με εκείνο που ύφαινε η Πηνελόπη μπορεί να συγκριθεί με τα χειροποίητα τεχνουργήματα του Σαράντη Νικηφορίδη.

Η παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής

Όπως λέει ο νεαρός υφαντουργός επέλεξε να μείνει στον τόπο του και να ζωντανέψει μια πανάρχαια τέχνη με το εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών που δημιούργησε.

Αρχικά δραστηριοποιήθηκε με πολιτιστικούς συλλόγους και την ενδυματολογία, κάτι που τον συνάρπασε και αποφάσισε να δώσει τον χρόνο του σε μια εργασία η οποία απαιτεί υπομονή και επιμονή. Ανέμες και αδράχτια από άλλες εποχές, που παραπέμπουν σε ομηρικές διηγήσεις και φτάνουν έως την σύγχρονη Ελλάδα, χωρίς να έχουν αλλάξει στην όψη και στην χρήση, αποτελούν τα εργαλεία για την δημιουργία μιας πραγματικά παραδοσιακής φορεσιάς ή ενός υφαντού.

Η παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής

«Με τα νήματα μπορεί να δημιουργηθούν έργα τέχνης, επηρεαζόμενα από την ομορφιά της ελληνικής ενδυματολογίας και λαογραφίας, των αρχών του περασμένου αιώνα». Για τον κ. Νικηφορίδη η φορεσιά δεν είναι απλώς χρηστική, έχει την σημειολογία της, χαρακτηρίζεται από κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες αντιπροσωπευτικές του τόπου και των ανθρώπων.

Advertisement
Family Kitchen

Ασχολούμενος με τον χώρο του πολιτισμού, έχει εδραιώσει συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και την ομογένεια στο εξωτερικό, γεγονός που τον κάνει να αισιοδοξεί για το μέλλον της επιχείρησης του που ξεκινά με την νέα χρονιά.

Η παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής

Όπως λέει η παλιά τέχνη και τεχνική καθίσταται σύγχρονη και αυτό φαίνεται από την στροφή των νέων προς τις παραδοσιακές αξίες και τα μέσα με τα οποία αυτές αποτυπώνονται.

Όλοι οι σύλλογοι ζητούν για τα βεστιάριά τους φορεσιές οι οποίες να ανταποκρίνονται στις αυθεντικές που πλησιάζουν στις πρωτότυπες παλαιότερων εποχών. Μια προσπάθεια που αξίζει να έχει την στήριξη των φορέων του πολιτισμού.

Η παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής

Η επιστροφή στις ακλόνητες ρίζες του ελληνισμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Κάθε φορά που η κοινωνία αντιμετωπίζει κρίσεις και επιβουλές ανακαλύπτει ξανά τους πυλώνες της υπάρξεως της, την γλώσσα, τον πολιτισμό, το παρελθόν της.

Το ίδιο ισχύει διαχρονικά σε όλες τις κοινωνίες. Η αδυναμία της να επιστρέψει το δικό της παρελθόν, διότι αυτό ήταν δανεικό από την Ελλάδα, οδήγησε την ρωμαϊκή αυτοκρατορία στην διάλυσή της. Η ανάγκη των βυζαντινών να διασωθούν από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς τους οδήγησε στην Ελλάδα, πλήν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ο διεθνισμός απεδείχθη ανίκανος να προστατεύσει την κομμουνιστική Ρωσία από την γερμανική προέλαση και χρειάστηκε να επανεφεύρει την έννοια της πατρίδος, για να κινητοποιήσει τον λαό.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

06/08/25 11:34 πμ

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά

06/08/25 11:02 πμ

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

06/08/25 10:48 πμ

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας

06/08/25 10:27 πμ

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «Rental Family» με πρωταγωνιστή τον Μπρένταν Φρέιζερ

06/08/25 10:21 πμ

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «Rental Family» με πρωταγωνιστή τον Μπρένταν Φρέιζερ

Άγριο δελφίνι διασκεδάζει με την ψυχή του στα κύματα της Αυστραλίας

06/08/25 10:16 πμ

Άγριο δελφίνι διασκεδάζει με την ψυχή του στα κύματα της Αυστραλίας

Στον εισαγγελέα ο καπετάνιος του πλοίου το οποίο προσάραξε σε βραχονησίδα στα Στύρα

06/08/25 10:12 πμ

Στύρα: Στον εισαγγελέα ο καπετάνιος του πλοίου το οποίο προσάραξε σε βραχονησίδα

Τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε δράκαινα ή αχινό στη θάλασσα

06/08/25 10:03 πμ

Τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε δράκαινα ή αχινό στη θάλασσα

Τι είναι η μέθοδος Heimlich (Χάιμλιχ) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

06/08/25 10:01 πμ

Τι είναι η μέθοδος Χάιμλιχ (Heimlich) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο