Akrolithos: Από την Καβάλα εξαγωγές φυσικών πετρωμάτων προς 97 χώρες

Ήταν σχεδόν πριν 40 χρόνια και συγκεκριμένα το μακρινό 1986, όταν ο ιδρυτής της Akrolithos, Γιώργος Χατζησάββας, αντάλλασσε ένα φορτηγό φυσικές πλάκες Παγγαίου με μια σπάνια και εξαιρετικά ακριβή για την εποχή φωτογραφική μηχανή Canon, που κατείχε ένας Αυστριακός.

Κανείς δεν μπορούσε τότε να προβλέψει ότι επρόκειτο για την απαρχή της εξαγωγικής πορείας μιας επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1979 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 97 χώρες, καλύπτοντας και τις έξι ηπείρους με πάνω από 5.400 σημεία πώλησης.

   Η αρχή της ιστορίας της Akrolithos καταγράφεται σε μια αποθήκη συνολικής επιφάνειας 45 τετραγωνικών μέτρων στο Χρυσόκαστρο Καβάλας, με τη συνέχεια να είναι γνωστή: η εταιρία εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα των φυσικών πετρωμάτων, με τις εξαγωγές το 2024 να αντιπροσωπεύουν το 71% του συνολικού κύκλου εργασιών της.

Akrolithos: Από την Καβάλα εξαγωγές φυσικών πετρωμάτων προς 97 χώρες

   Ο δρόμος ωστόσο δεν ήταν εύκολος μιας και η μετάβαση από μία μικρής κλίμακας τοπική επιχείρηση σε εξωστρεφή βιομηχανική μονάδα με διεθνές αποτύπωμα είχε πολλές προκλήσεις.

   Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009 η Akrolithos είδε τον εγχώριο κύκλο εργασιών της να μειώνεται κατά 70% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας «ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από τη μία μέρα στην άλλη, οι πελάτες αδυνατούσαν να πληρώσουν, η οικοδομική δραστηριότητα σταμάτησε και το 88% των πωλήσεών μας εξαρτιόταν από την ελληνική αγορά».

   Όπως σημείωσε ο ίδιος αντί να αναδιπλωθεί, η διοίκηση της εταιρίας επέλεξε να κινηθεί αντίθετα από το γενικό κλίμα της εποχής και να επενδύσει. «Πολλαπλασιάσαμε τις επενδύσεις μας. Όταν οι άλλοι ανέβαλλαν τις επενδύσεις τους εμείς σχεδιάζαμε νέες» δήλωσε ο κ. Χατζησάββας.

   Έτσι την περίοδο 2009-2019 υλοποίησε επενδυτικό πλάνο άνω των 20 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών, ενίσχυση της συσκευασίας, σχεδιασμό νέων προϊόντων, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και στοχευμένη αναδιάρθρωση του εξαγωγικού δικτύου.

   Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής ήταν οι εξαγωγές να αντιστοιχούν πλέον στο 73% του κύκλου εργασιών έως το 2019, ενώ το προσωπικό υπερδιπλασιάστηκε και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 40% από 8,5 εκατ. ευρώ στα 13 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2008, ένα μόλις χρόνο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 88% των πωλήσεων κατευθυνόταν στην ελληνική αγορά και μόλις το 12% στο εξωτερικό.

Akrolithos: Από την Καβάλα εξαγωγές φυσικών πετρωμάτων προς 97 χώρες

   Μια οικογενειακή επιχείρηση με διεθνή απήχηση

   Η Akrolithos παραμένει μέχρι σήμερα μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση. Ο ιδρυτής και πρόεδρος Γιώργος Χατζησάββας έχει στο πλευρό του τα δύο του παιδιά: τον Γιάννη Χατζησάββα, οικονομολόγο και διευθύνοντα σύμβουλο, και την Ευφροσύνη Χατζησάββα, αρχιτέκτονα και εμπορική διευθύντρια για την ελληνική αγορά.

   Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1979 στο Χρυσόκαστρο και το 1995 μεταφέρθηκε σε έκταση 13 στρεμμάτων στα Κηπιά, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο με εκθεσιακό χώρο. Σήμερα, το βιομηχανικό συγκρότημα καταλαμβάνει 200 στρέμματα, με 14.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων, σύγχρονα γραφεία, εκθεσιακό κέντρο 4 στρεμμάτων και απασχολεί 97 εργαζόμενους.



Babis

   Νέα επενδυτική φάση: Η κάθοδος στην Αττική και η εδραίωση στην παγκόσμια αγορά

   Μετά από χρόνια στρατηγικής επικέντρωσης στις διεθνείς αγορές, η Akrolithos επανατοποθετείται στην εγχώρια αγορά, ξεκινώντας από την Αττική. Ήδη λειτουργεί νέο showroom 350 τ.μ. στο Μαρούσι, ενώ έχει αποκτήσει οικόπεδο 10 στρεμμάτων στη Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, με υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ., αξίας 3 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή επιπλέον κτιρίου τουλάχιστον 2.000 τ.μ., ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση σε άνω των 6 εκατ. ευρώ.

   Στόχος όπως τονίστηκε είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου εκθεσιακού χώρου φυσικών πετρωμάτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες της Αττικής αλλά και των νησιών, όπου καταγράφεται έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Akrolithos: Από την Καβάλα εξαγωγές φυσικών πετρωμάτων προς 97 χώρες

   Με παρουσία σε έργα υποδομής και υψηλής αισθητικής παγκοσμίως, η Akrolithos έχει εδραιωθεί ως μία από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου. Μεταξύ άλλων τα προϊόντα της εταιρίας εξάγονται σε χώρες όπως η Αυστραλία, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και τη Ασίας, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, κυρίως από παραγωγούς της Κίνας.

   Στην ελληνική αγορά, τα προϊόντα της έχουν χρησιμοποιηθεί σε σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», το project του Ελληνικού, καθώς και σε αναπλάσεις στην Πανεπιστημίου, την Ηρώδου Αττικού και το Χαλάνδρι.

   Η πρώτη ύλη προέρχεται κυρίως από τέσσερα ιδιόκτητα λατομεία σχιστόλιθου στην Καβάλα, ενώ προς έγκριση βρίσκονται ακόμη τρεις ακόμη άδειες. Η εταιρεία διατηρεί επίσης δραστηριότητα και στην περιοχή της Κομοτηνής.

   Επέκταση στα κεραμικά πλακίδια

   Στο πλαίσιο της εγκατάστασης στο Κορωπί, η Akrolithos προχωρά και σε διεύρυνση της γκάμας προϊόντων της, εισερχόμενη για πρώτη φορά στον τομέα των κεραμικών πλακιδίων.

   Η νέα αυτή δραστηριότητα θα στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο εντός του οικοπέδου στη Βάρης-Κορωπίου και αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά διακόσμησης και κατασκευών, αξιοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο συνεργατών και πελατών σε χονδρική και λιανική.

   Τέλος, υλοποιούνται επενδύσεις και στις εγκαταστάσεις της Καβάλας, με τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής και αποθήκευσης στο πλαίσιο του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου που υποστηρίζεται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

   Το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 2,4 εκατ. ευρώ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής «Rock Face», την κατασκευή νέων χώρων για την επεξεργασία και αποθήκευση κεραμικών πλακιδίων αλλά και την προμήθεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπως ηλεκτρικά κλαρκ.

  Φωτογραφίες /Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαAkrolithos: Από την Καβάλα εξαγωγές φυσικών πετρωμάτων προς 97 χώρες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε ισχύ η βελτιωμένη πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών

Σε ισχύ βρίσκεται η βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού...

Ξεκίνησε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στη Δυτική Ελλάδα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στη Δυτική Ελλάδα...

Ξεκίνησε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στη Δυτική Ελλάδα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στη Δυτική Ελλάδα...

Θεσσαλία: Η δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ανθεκτικότητα

Δημοσιογράφοι που καλύπτουν υπό αντίξοες συνθήκες, ακόμα και με...

Τελευταία Νέα