Έπειτα από 2.500 χρόνια ένα ακόμη θαύμα της ελληνικής ευρηματικότητας συνεχίζει να προκαλεί την επιστήμη και τους ειδικούς.

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο – Ένα θαύμα της μηχανικής

Epilogestv

Epilogestv

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Λεύκιος Ταρκύνιος ο Πρεσβύτερος, ο πέμπτος βασιλιάς της Ρώμης, γιός του ευγενούς Δημάρατου από την Κόρινθο, πρόλαβε κατά την διάρκεια της ζωής του να μάθει για ένα θαύμα που είχαν κατασκευάσει οι Έλληνες σε ένα νησί του Αιγαίου.

Είναι όμως βέβαιο ότι ο γιός ή εγγονός του Λεύκιος Ταρκύνιος Υπέρημος, κάτι θα άκουσε. Τότε τα νέα έφταναν μετά δυσκολίας στην Ρώμη που ακόμη έμοιαζε με χωριό.

Περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη τον 6ο π.Χ, αιώνα στην Σάμο δίνει με το ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χάρης Ζαβουδάκης.

Έπειτα από 2.500 χρόνια ένα ακόμη θαύμα της ελληνικής ευρηματικότητας συνεχίζει να προκαλεί την επιστήμη και τους ειδικούς.

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο – Ένα θαύμα της μηχανικής

Άγνωστο γιατί σήμερα ορισμένοι, επιμένουν να αποκαλούν, το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, όπως ο Ηρόδοτος, ο οποίος δεν διέθετε άλλη ευχερή λέξη από το “όρυγμα” που σημαίνει τάφρος- χαράκωμα- χαντάκι. Το Υδραγωγείο, το 1992 ανακηρύχτηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και προ ετών διεθνές τοπόσημο μηχανικής.

«Για εμάς τους μηχανικούς είναι ένα θαύμα. Πρόκειται για το πρώτο έργο τέτοιου μεγέθους ιστορικά, γύρω στα 550 με 530 π.Χ. και η ακρίβεια εκτέλεσης με τα υπάρχοντα μέσα, η κατασκευή του ήταν πρωτοπόρα και μνημειώδης», εξηγεί ο Δημήτρης Βλασιάδης, μηχανικός. Ο Μεγαρίτης Ευπαλίνος από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής σχεδίασε την ταυτόχρονη κατασκευή από τα δύο άκρα του βουνού και οι σήραγγες που διανοίχθηκαν, συναντήθηκαν στο μέσον, με απόκλιση ελάχιστων εκατοστών και αποτέλεσαν ενιαία σήραγγα.

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο – Ένα θαύμα της μηχανικής

Η Μαρία Σταθακιού – αρχαιολόγος, αναφέρει ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 8ο θαύμα της αρχαιότητας, όπως έγραψε ο Ηρόδοτος. Η Σάμος την εποχή του τυράννου Πολυκράτη ήταν πολύ ανεπτυγμένη πνευματικά και οικονομικά. Ο αγωγός ακολουθεί την κλίση του εδάφους με διαφορά ύψους από τα 4,5 στα 9 μέτρα για να υπάρχει συνεχής ροή ύδατος.

Αυτή η σήραγγα αποτελούσε τμήμα του υδραγωγείου της αρχαίας πόλεως. Με 1036 μέτρα μήκος και άλλο τόσο με υπόγειους κτιστούς αγωγούς μέχρι να φτάσει στο βόρειο στόμιο και από εκεί υπάρχει άλλος ένας αγωγός κτιστός που οδηγεί το νερό από το όρος Κάστρο στην αρχαία πόλη σε κρήνες και δημόσιες δεξαμενές.

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο – Ένα θαύμα της μηχανικής

Advertisement
MEGA

Χωρισμένο σε διαδρομές, είναι επισκέψιμο κατά τους θερινούς μήνες. Η κ. Σταθακιού εξηγεί στους επισκέπτες γιατί ο Πολυκράτης χρησιμοποίησε αυτήν την τόσο δύσκολη και μάλλον δαπανηρή μέθοδο του Ευπαλίνου. Διότι η αρχαία πόλη περιβαλλόταν από μνημειώδη τείχη και η πηγή του νερού βρισκόταν εκτός των τειχών. Οπότε, σε μια πιθανή επίθεση ο εχθρός θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ή να δηλητηριάσει τις πηγές με θανάσιμες συνέπειες για τους πολιορκημένους. Η αυτάρκεια σε νερό ήταν ζωτικής σημασίας για τον Πολυκράτη.

Πόσο εφικτό είναι σήμερα οι μηχανικοί να κατασκευάσουν κάτι ανάλογο με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν οι αρχαίοι; Σύμφωνα με τον κ. Βλασιάδη, οι σύγχρονοι μηχανικοί υποβοηθούνται από την τεχνολογία σε βαθμό που τους στερεί ικανότητες. «Το μυαλό μας δουλεύει λιγότερο».

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο – Ένα θαύμα της μηχανικής

Η νέα τεχνολογία δεν προάγει την σκέψη και ο νούς δεν παράγει ιδέες, ούτε μπορεί να κάνει ανάλογους μαθηματικούς υπολογισμούς όπως στην αρχαιότητα. Τα βρίσκει έτοιμα, και το μυαλό όπως κάθε μυς, όταν δεν ασκείται παύει να λειτουργεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι δεν μπορούν να ανακτήσουν το παλιό πνευματικό σφρίγος. Οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν την ελληνική ρώμη, έκτισαν την Ρώμη και από απαγωγείς των Σαβίνων δημιούργησαν μια αυτοκρατορία, η οποία δεν κυριάρχησε με την επίδειξη πνεύματος, αλλά με την επιβολή ισχύος. Μιμούμενοι τα ελληνικά επιτεύγματα έγιναν γνωστοί για τα υδραγωγεία τους. Το πρώτο εξ αυτών το Aqua Appia κατασκευάστηκε το 312 π.Χ., κάπου 200 χρόνια μετά το Ευπαλίνειο. Σημειώνεται ότι το υδραγωγείο της Σάμου δεν ήταν το μοναδικό. Την ίδια περίπου περίοδο, μεταξύ 540 και 530 π.Χ. το υδραγωγείου του Πεισιστράτου, μήκους 2.800μ. με πολλές διακλαδώσεις πήλινων αγωγών υδροδοτούσε την Αθήνα από τον Υμηττό και τις πηγές των Πελασγών.

[1] Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο Γ΄ Θάλεια, 60.1-4

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

31/01/26 12:36 μμ

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σχολιάστε

3 × 2 =