Στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Σερρών ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε τον ευλαβέστατο Διάκονο π. Θεοδόσιο Δεληγιάννη,

O Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε ιερέα τον Θεοδόσιο Δεληγιάννη στην Ευαγγελίστρια - φωτο

Epiloges Press

Epiloges Press

Στον ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 31 Αυγούστου 2025, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας, τελέσθηκε το μυστήριο της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του ευλαβεστάτου Διακόνου π. Θεοδοσίου Δεληγιάννη, ο οποίος, προ ενός μηνός ενετάχθη οργανικώς, ως άγαμος κληρικός στο έμψυχο δυναμικό της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στον λόγο του προς το νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο, εμπνεόμενος, από την ακροτελεύτια φράση της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής: «Ἐμβλέψας δὲ ὁ  Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· παρὰ ἀνθρώποις τοῦτο ἀδύνατόν ἐστι, παρὰ δὲ Θεῷ πάντα δυνατά ἐστι», της παραβολής του πλουσίου νέου (Ματθ. ιθ’, 16 – 26), αναφέρθηκε στο ακατάληπτο και ανερμήνευτο του μυστηρίου της αγίας ιερωσύνης, τονίζοντας πατρικώς, μεταξύ άλλων και τα εξής:

O Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε ιερέα τον Θεοδόσιο Δεληγιάννη στην Ευαγγελίστρια - φωτο

«Σήμερον, αγαπητέ μου Διάκονε π. Θεοδόσιε, προσέρχεσαι τρέμων και χαίρων και δικαίως τούτο πράττεις, για να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της αγίας ιερωσύνης, έτσι ώστε, να υπηρετήσεις, ως πιστός οικονόμος Ιησού Χριστού την αγία Εκκλησία Του. Προσέρχεσαι ενώπιον του Κυρίου, σήμερον, με σταθερή απόφασιν, να Τον υπηρετήσεις με όλην την ψυχήν σου και να λάβεις τον αχειροποίητον χιτώνα της αγίας ιερωσύνης. 

Έργο σου, παιδί μου, υπακούοντας στην γλυκυτάτη φωνή του Κυρίου μας, θα είναι να οικοδομείς την διακονία σου επάνω στην ζωηφόρο πέτρα της πίστεως, στον Χριστό ως Θεό, Σωτήρα και λυτρωτή του κόσμου. Να μείνεις σ’ ολόκληρη την ζωή σου χριστοκεντρικός, λειτουργικός, ταπεινός, φιλόπονος, πιστός οικονόμος των θείων μυστηρίων, υπηρέτης Θεού, φιλόστοργος πατέρας και ενσυνείδητος αγωνιστής του Χριστού και της αληθείας Του. Να μην φοβηθείς, να μην δειλιάσεις.

O Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε ιερέα τον Θεοδόσιο Δεληγιάννη στην Ευαγγελίστρια - φωτο

Σ’ αυτόν τον αποστολικό, θυσιαστικό, ευλογημένο και άγιο δρόμο του Χριστού να βαδίζεις με βήματα ταπεινά, αλλά και αποφασιστικά. Να ζεις, να υπάρχεις, να αναπνέεις γι’ Αυτόν. Να βαδίζεις πάντοτε μετά φόβου Θεού, με τον ίδιο δηλαδή σεβασμό και ιερό φόβο, που έχεις σήμερα. Να αξιοποιήσεις θεοφιλώς το άγιο τάλαντο της ιερωσύνης, το οποίο σου εμπιστεύθηκε ο Δεσπότης Χριστός.

Να φυλάξεις αξίως την παναγία παρακαταθήκη, που διά των ταπεινών μου χειρών σου εμπιστεύεται σήμερα ο μέγας και μόνος Αρχιερέας Ιησούς Χριστός και να αξιωθείς να την παραδόσεις ακεραία στα δικά Του πανάχραντα χέρια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από το Θεό στον κόσμο, από αυτό της ιερωσύνης, η οποία ξεπερνά σε αξία όλα τα ανθρώπινα μέτρα. Διά της αγίας ιερωσύνης του Χριστού, στην οποία μετέχουμε, χάριτι Θεού και μόνον, θεραπεύεται, φωτίζεται, αγιάζεται και σώζεται ο κόσμος ολόκληρος.

O Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε ιερέα τον Θεοδόσιο Δεληγιάννη στην Ευαγγελίστρια - φωτο

Ο ιερεύς λαμβάνει, από τον Ίδιο τον Χριστό το ακριβό προνόμιο, την μεγάλη ευλογία, αλλά και την ευθύνη να διαποιμαίνει το δικό Του ποίμνιο, να διαχειρίζεται τα ουράνια, να κλείνει και να ανοίγει τους ουρανούς.

Όσα δεν εμπιστεύθηκε ο Θεός στις επουράνιες δυνάμεις, τα εμπιστεύθηκε, κατά το μέγα έλεος και τις ανεξιχνίαστες βουλές Του, στους ταπεινούς Του ιερείς. Να ενθυμείσαι ότι, όση είναι η τιμή που λαμβάνεις, ανάλογη θα είναι και η ευθύνη και ο λόγος, ο οποίος θα σου ζητηθεί, από τον δικαιοκρίτη Χριστό.

O Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε ιερέα τον Θεοδόσιο Δεληγιάννη στην Ευαγγελίστρια - φωτο

Προστάτευσε τον εαυτό σου, από ό,τι ακυρώνει τον λόγο σου και μαραίνει τον ζήλο σου, φρόντισε και εργάσου φιλοπόνως, ώστε η διακονία σου στην Εκκλησία να είναι παρουσία Χριστού, δηλαδή φως, αλήθεια, ζωή, ελπίδα, δύναμη, φιλανθρωπία και προσφορά.

Εύχομαι πατρικώς, παιδί μου, να είσαι πιστός και ταπεινός υπηρέτης του μυστηρίου της εις Χριστόν πίστεως, να εκδαπανάσαι, ημέρα και νύκτα, υπέρ του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων, ώστε να αξιωθείς της μερίδος των σωζομένων.

Advertisement
MEGA

Ποτέ να μην κάνεις συμβιβασμούς σε θέματα πίστεως, αλλά διά της ταπεινώσεώς σου να ελκύεις την χάρη του Θεού. Να είσαι προσηνής προς τους ανθρώπους, ταπεινός στο φρόνημα, ειλικρινής και αληθινός στην συμπεριφορά. Να αφιερωθείς ολόψυχα και να αγαπήσεις ολοκληρωτικά τον Κύριο και Θεό μας, όχι με αγάπη συναισθηματική, αλλά με αγάπη δυνατή, θυσιαστική, δοτική, αρχοντική.

O Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε ιερέα τον Θεοδόσιο Δεληγιάννη στην Ευαγγελίστρια - φωτο

Αυτή η αγάπη θα σε κρατά όρθιο, δυνατό και προσγειωμένο σ’ αυτήν την ζωή. Θα πλαταίνει την ψυχή σου για τον κάθε άνθρωπο, που θα καταφεύγει σ’ εσένα, ως προς ιατρό και θεραπευτή, ως προς πατέρα φιλόστοργο, ως διάκονο του έργου Εκείνου, του Μεγάλου Ποιμένος του γένους των ανθρώπων, που ήλθε στον κόσμο ”καλέσαι και σώσαι το απολωλός”.

Έρρωσο, λοιπόν παιδί μου, Θεοδόσιε! Η χάρις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πάντοτε να αγιάζει, ενδυναμώνει, εμπνέει, χαριτώνει και πλαταίνει την ιερωσύνη σου στην Εκκλησία. Είσελθε, χαίρων και τρέμων εις την χαράν του Κυρίου μας! Χαίρων για την τιμή και τρέμων για την ευθύνη.

O Σερρών Θεολόγος χειροτόνησε ιερέα τον Θεοδόσιο Δεληγιάννη στην Ευαγγελίστρια - φωτο

Η χάρις Του, διά πρεσβειών πάντων των αγίων, εξαιρέτως δε της υπερευλογημένης Θεοτόκου, την Οποίαν υπηρέτησες ως ιεροψάλτης επί μακράν σειρά ετών στον Ναό Της, στον τόπο καταγωγής σου στο Ν. Σούλι, πάντοτε να κατευθύνει την ζωή σου και να σου χαρίζει ουράνιες χαρές και παρακλήσεις. Να μιμηθείς το ταπεινό και άγιο ήθος της φιλοστόργου Παναγίας Μητέρας όλων μας, ιδιαιτέρως ημών των κληρικών, η Οποία απολαμβάνει της δόξης του Θεού, απαστράπτουσα ως λαμπάδα ολόφωτη και ακοιμήτως πρεσβεύουσα υπέρ όλων των ανθρώπων».

Ολοκληρωθέντος του μυστηρίου της χειροτονίας και μετά την απόλυση της θ. Ιερουργίας, ο Σεβασμιώτατος, οι συλλειτουργήσαντες και συμπροσευχηθέντες κληρικοί και ο λαός του Θεού, ευχήθηκαν στον νέο Πρεσβύτερο π. Θεοδόσιο, να εκπληρώνει θεαρέστως την διακονία του στην Εκκλησία, να δοξάζει τον άγιον Θεόν, να αναπαύει, να οικοδομεί και να παρηγορεί τις ψυχές των ανθρώπων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

26/02/26 11:25 μμ

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

26/02/26 11:24 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση - Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

26/02/26 11:02 μμ

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση – Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

Καταγγελία για δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση, στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το Πλατύ της Ημαθίας, όπου άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης, έκανε σήμερα, Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος. Ο κ. Κυρανάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως πρόκειται για «καθαρή ενέργεια με στόχο να υπάρξουν νεκροί δύο ημέρες πριν την επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη». Όπως είπε πρόκειται για καλώδια τηλεδιοίκησης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τα Τέμπη. Τα συγκεκριμένα καλώδια, διευκρίνισε πως είχαν τοποθετηθεί με ειδική προστασία και επικάλυψη από τσιμέντο, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα κλοπών ή φθορών. «Πρόκειται για καθαρή δολιοφθορά από κάποιον που ήθελε νεκρούς δύο ημέρες πριν την επέτειο για τα Τέμπη. Πήγαν έσπασαν το τσιμέντο, έβγαλαν τα καλώδια, τα οποία έχουν διπλή επικάλυψη και προστασία, και με ειδικά εργαλεία τα έκοψαν. Δεν έκλεψαν κάτι, δεν είχαν οικονομικό όφελος, τα έκοψαν και έφυγαν» είπε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «σοκαριστικό περιστατικό», επισημαίνοντας ότι παρά την ζημιά, το σιδηροδρομικό δίκτυο διαθέτει πλέον επιπλέον δικλείδες ασφαλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα railway.gov.gr, μέσω της οποίας -όπως είπε- παρακολουθείται η θέση των τρένων με μεγάλη ακρίβεια. «Είμαστε πιο ασφαλείς από την εποχή των Τεμπών. Με το νέο σύστημα βλέπουμε πού βρίσκονται τα τρένα με ακρίβεια εκατοστού», κατέληξε, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση. Το πρόβλημα διορθώνεται και αναμένεται αποκατάσταση εντός της ημέρας.

26/02/26 10:58 μμ

Εισαγγελέας για την κοπή καλωδίων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

26/02/26 11:06 μμ

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

26/02/26 10:54 μμ

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

26/02/26 10:47 μμ

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

26/02/26 10:40 μμ

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

26/02/26 10:09 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

26/02/26 10:08 μμ

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

26/02/26 9:53 μμ

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι

26/02/26 9:43 μμ

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι

Σχολιάστε

είκοσι − δεκατέσσερα =