Με ξεναγό περπατάμε και απολαμβάνουμε μια σειρά από δράσεις από το Καπάνι μέχρι το Μπεζεστένι, που ζωντανεύουν το ιστορικό κέντρο.

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Epiloges Press

Epiloges Press

«Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς»: Μια δράση on the go ζωντανεύει το ιστορικό κέντρο για τα 60α Δημήτρια

Σε μια εποχή που τα ιστορικά κέντρα των πόλεων αλλάζουν ραγδαία χάνοντας την παραδοσιακή τους ταυτότητα, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά στο μετασχηματισμό και του δικού της κέντρου.

Οι παραδοσιακές αγορές της πόλης, οι εμβληματικοί τόποι εμπορίου βρίσκονται σήμερα σε ένα μεταβατικό στάδιο, αναζητώντας ταυτότητα για το μέλλον. Ταυτόχρονα, για τους νεότερους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η ιστορία, οι χρήσεις και τα κτίρια αποτελούν μια terra incognita που αξίζει να γνωρίσουν.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, η δράση «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» – μία συνεργασία της parallaxi με τα επετειακά 60α Δημήτρια – προσκαλεί το κοινό σε μια δράση on the go. Με ξεναγό περπατάμε και απολαμβάνουμε μια σειρά από δράσεις από το Καπάνι μέχρι το Μπεζεστένι, που ζωντανεύουν το ιστορικό κέντρο.

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Έχουν προηγηθεί εμβληματικά project από αυτή τη συνεργασία, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, όπως η αναπαράσταση της Πυρκαγιάς του 1917 στη δράση «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά», οι «Ιστορίες του Λευκού Πύργου» και η αναπαράσταση της άφιξης από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη δράση «Η πόλη που υποδέχονταν».

Υποδεχόμαστε τα επετειακά Δημήτρια όπως τους αξίζουν!

 Έναρξη 11:30 π.μ. Σταθμός Μετρό Αγία Σοφία

Η μπάντα κρουστών Paranaue και οι χορευτές Dancaue, που τους ακολουθούν οδηγούν το κοινό από τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αριστοτέλους σε μια μουσική παρέλαση μπροστά από ανοιχτά και κλειστά καταστήματα, στην Αγορά Καπάνι.

Ώρα 11:30 π.μ. Ηλύσια

Οι μουσικοί του Κρουστόφωνου ξεκινούν από τα Ηλύσια διασχίζουν την Π. Μελά, παίζουν στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και μέσω της Ερμού φτάνουν στο Καπάνι.

Ταυτόχρονα εθελοντές των Δημητρίων μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στον κόσμο.

12:00 Καπάνι

Οι μουσικές παρελάσεις καταλήγουν στην είσοδο της αγοράς Καπάνι με μια μουσική συνάντηση των δύο ορχηστρών.

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Στην είσοδο της αγοράς, από την οδό Αριστοτέλους, εκτυλίσσεται ένα εναέριο ακροβατικό δρώμενο από τους ακροβάτες της ομάδας της Όλγας Δελιάκη.

Ακολουθεί αφήγηση στη μικρή πλατεία της Αγοράς από την ξεναγό Χριστίνα Μαβίνη με την ιστορία των αγορών Καπάνι, Βλάλη και Μοδιάνο.

Μικρή συναυλία εγχόρδων από την ΚΟΘ με τους μουσικούς Ντίμα Γκουντίμοβ και Ευαγγελία Χατζηπέτρου.

Η αποχώρηση γίνεται από την πλευρά του σημείου της δολοφονίας του Λαμπράκη όπου ακούμε τη σχετική διήγηση και ξεναγούμαστε στις έρημες πια αγορές Σαούλ Μοδιάνο και Καράσο και την ιστορία τους.

Παράλληλα θα τρέχει εικονογράφηση στα ρολά του Μοτιλιάνι στην καρδιά  με τη δημιουργία murals από γνωστούς street artists της πόλης που θα αλλάξουν την όψη της εγκατάλειψης. Street Artist Γιάννης Μπουζούκης.

Ώρα 12:30 Β. Ηρακλείου

Στο κλειστό από αυτοκίνητα τμήμα της Β. Ηρακλείου μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη η χορογράφος Τατιάνα Παπαδοπούλου με τους χορευτές του Βορρά παρουσιάζουν ένα δρώμενο εμπνευσμένο από την ιστορία και το σήμερα της περιοχής των αγορών.

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Ακολουθεί ξενάγηση για την ιστορία της περιοχής, της Στοάς Σαούλ και Αγίου Μηνά.

Στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μηνά ένα σύνολο κλασικής μουσικής με τη συνοδεία κλαβινόβας σε ένα κονσέρτο εμπνευσμένο από την ιστορικότητα του χώρου υπό την διεύθυνση του Σταύρου Γιαννούλη. Οι μουσικοί Ουρανία Αντωνοπούλου (σοπράνο), Σταύρος Γιαννούλης (τενόρος), Δημόκριτος Τσάνταλος (Τενόρος), Βαλέρια Χαριτίδου (πιάνο).

Ώρα 13:00 Στοά Μαλακοπή

Η Φιλαρμονική του Δήμου μας καλωσορίζει στο Φραγκομαχαλά με μουσική στα σιντριβάνια της Βαλαωρίτου.

Advertisement
Family Kitchen

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Ομάδα σύγχρονου χορού παρουσιάζει δρώμενο μέσα στην είσοδο του διατηρητέου. Χορεύτριες οι Αθηνά Τσαπούρα, Δήμητρα Φουκαλά, Μελίνα Τσαουσίδου.

Στην απέναντι στοά (Ερμού 1), μικρή συναυλία τζαζ από τον Αχιλλέα Μεσαΐκο και τον Σωτήρη Μουδούρη.

Ξενάγηση στο Φραγκομαχαλά και τη στοά Μαλακοπή.

13:40 Μπεζεστένι

Στη πίσω όψη του Μπεζεστενίου ξεκινά ένα χορευτικό δρώμενο από τη Σχολή Χορού του δήμου και τη διεύθυνση της Πόλυς Βόικου.

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Αφήγηση της ιστορίας της περιοχής και των αξιόλογων κτιρίων της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης που διασώζονται καθώς και της αγοράς Μπεζεστένι.

Μέσα στο Μπεζεστένι τενόροι από το Κρατικό Ωδείο στους εξώστες υποδέχονται το κοινό στην τελευταία κλειστή αγορά της πόλης.

Φινάλε με πάρτι στα decks o dj Jiles!

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
25η Μαρτίου: Πώς θα φτιάξετε σε 20' τις πιο εύκολες και τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου

24/03/26 10:52 μμ

25η Μαρτίου: Πώς θα φτιάξετε τις πιο εύκολες και τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου- Τα έθιμα της ημέρας

24/03/26 10:49 μμ

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου- Τα έθιμα της ημέρας

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου - Ο μύθος και η αλήθεια για την Εθνική Επέτειο

24/03/26 10:46 μμ

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου – Ο μύθος και η αλήθεια για την Εθνική Επέτειο

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

24/03/26 10:44 μμ

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Εθνική επέτειος: Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

24/03/26 10:42 μμ

Εθνική επέτειος: Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

Το μήνυμα της Δημάρχου Σερρών για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

24/03/26 9:50 μμ

Το μήνυμα της Δημάρχου Σερρών για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

ΥΠΑΑΤ: 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

24/03/26 9:46 μμ

ΥΠΑΑΤ: 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Στ. Παπασταύρου στο Baker Institute: «Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακού ρεαλισμού που ακολουθεί η Κυβέρνηση»

24/03/26 9:43 μμ

Στ. Παπασταύρου στο Baker Institute: «Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακού ρεαλισμού που ακολουθεί η Κυβέρνηση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κατασκευή του 6ου προβλήτα θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο

24/03/26 9:02 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κατασκευή του 6ου προβλήτα θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο

Στη λαϊκή αγορά των Σερρών ενόψει της 25ης Μαρτίου - video

24/03/26 8:54 μμ

Στη λαϊκή αγορά των Σερρών ενόψει της 25ης Μαρτίου – video

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το  Fuel Pass 2026

24/03/26 8:50 μμ

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το Fuel Pass 2026

Πολίτες για ΔΗΠΕΘΕ: "Δεν θέλουμε να πάψουν να υπάρχουν" - video

24/03/26 8:43 μμ

Πολίτες για ΔΗΠΕΘΕ: “Δεν θέλουμε να πάψουν να υπάρχουν” – video

Σχολιάστε

2 × 2 =