21.5 C
Serres

Εισήγηση στον Υπ. Παιδείας για ίδρυση ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στην Π.Ε. Σερρών

Date:

Την πρόταση ίδρυσης ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στις Σέρρες ζητούν εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας από τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Οι αιτούντες ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας την ίδρυση του συγκεκριμένου ΙΕΚ εκφράζοντας τη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιφέρειάς μας και εκτιμώντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κοινωνίας της.

Ακολουθεί η επιστολή στον Ανδρέα Λοβέρδο

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Με την παρούσα επιστολή υποβάλλουμε και υποστηρίζουμε το αίτημα για την ίδρυση ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στις Σέρρες εκφράζοντας τη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιφέρειάς μας και εκτιμώντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κοινωνίας της. Έχοντας πληροφορηθεί την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία προτίθεται να ιδρύσει πέντε νέα ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, θεωρήσαμε ως θεσμικοί λειτουργοί της Δ/βάθμιας Εκπ/σης Σερρών ευτυχή τη συγκυρία για την ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης στην επαρχία και ειδικά στην περιοχή μας.

1) Η πόλη των Σερρών διαθέτει μεγάλο και οργανωμένο κτηριακό συγκρότημα για τη φοίτηση μαθητών που χρειάζονται ειδική αγωγή.

Ειδικότερα το Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Σερρών–Ειδικό ΕΠΑ.Λ. είναι από τα μεγαλύτερα σε μαθητικό δυναμικό σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αφού αριθμεί ενενήντα (90) μαθητές. Επισημαίνουμε ότι στεγάζεται σ’ ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτηριακά συγκροτήματα μαζί με το Ειδικό Δημοτικό–Νηπιαγωγείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σερρών στα οποία φοιτούν εξήντα οχτώ (68) και εξήντα (60) μαθητές αντίστοιχα, με σύνολο έτσι φοιτούντων μαθητών στο σχολικό συγκρότημα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διακοσίων δέκα οχτώ (218). Συνεπώς υπάρχει μεγάλη δυναμική για φοίτηση σε μεταλυκειακό επίπεδο.

2) Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό ότι η υλικοτεχνική υποδομή του συγκροτήματος είναι κατάλληλη να υποδεχτεί ένα Ειδικό Ι.Ε.Κ. Το Τ.Ε.Ε. ειδικότερα διαθέτει:

-πέντε(5) Εργαστήρια Πληροφορικής τελευταίας τεχνολογίας, 

-πέντε (5) διαδραστικούς πίνακες,

-βιντεοπροβολείς, 

-εργαστήριο Γεωπονίας (με θερμοκήπιο και περιοχή καλλιεργούμενη από τους 

μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου), 

-εργαστήριο Υπαλλήλων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, άρτια εξοπλισμένο

-γυμναστήρια,




-πισίνα,

-υδροθεραπεία, 

-φυσικοθεραπευτήριο

και πολλά άλλα Εργαστήρια δημιουργικής και παραγωγικής απασχόλησης, 

πλήρως εξοπλισμένα. 

Απ’ όλα αυτά διαφαίνεται ότι το συγκρότημα μπορεί να φιλοξενήσει άριστα ένα Ειδικό Ι.Ε.Κ. και πιθανότατα να μην χρειαστούν καθόλου ή ελάχιστες συμπληρωματικές υποδομές και παρεμβάσεις.

3) Η Π. Ε. Σερρών φιλοξενεί ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, δεδομένο που δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης εκπαιδευτικού δυναμικού τόσο από τη δευτεροβάθμια όσο και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας οι οποίες διαθέτουν πλήθος τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και μάλιστα σχετικών με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Παν/μιο Μακεδονίας), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα εύκολης και ευρείας παροχής εκπαίδευσης στο Ι.Ε.Κ.

4) Σε απόσταση αναπνοής από το κτηριακό συγκρότημα βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών με το οποίο το σχολείο έχει άψογη συνεργασία για την αντιμετώπιση αιφνίδιων περιστατικών υγείας των μαθητών (επιληπτικές κρίσεις, παροχή πρώτων βοηθειών κ.ά.). Ενδεικτική είναι η λειτουργία Ειδικού Οδοντιατρικού Τμήματος για ΑΜΕΑ που δημιουργήθηκε με την οικονομική συνδρομή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΣΜΕΑΕ Σερρών.5) Έχει διαμορφωθεί άριστη συνεργασία με το Ι.Ε.Κ. Σερρών, καθώς στα ΣΜΕΑ Σερρών γίνεται τα τελευταία χρόνια η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των τμημάτων ΙΕΚ, ειδικότητας Προσχολικής Αγωγής.και 

6) Από το 2011 καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Ι.Ε.Κ. στην πόλη μας με σχετικές εισηγήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας απ’ όλους τους φορείς της Π.Ε. μετά από ενημέρωσή μας. 

και καταλήγει η επιστολή προς τον Υπουργός Παιδείας 
Κύριε Υπουργέ, 

Εκτιμώντας την ευαισθησία σας για τους μαθητές/τριες ειδικής αγωγής και προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που έχει η πόλη των Σερρών για άμεση ίδρυση και λειτουργία ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής με ελάχιστο κόστος, ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας και από τον Σεπτέμβριο θα δώσετε τη δυνατότητα στους νέους ΑΜΕΑ να παρακολουθούν μεταλυκειακή ειδική εκπαίδευση. Θα πρόκειται για ένα ακόμη βήμα κοινωνικής δικαιοσύνης στην πράξη.

*Φωτογραφία από το Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΕλλάδαΕισήγηση στον Υπ. Παιδείας για ίδρυση ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στην Π.Ε. Σερρών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καστοριά: Αστυνομικός σκύλος που ανιχνεύει εκρηκτικές ουσίες πήγε …σχολείο

Ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών ουσιών που ακούει στο...

Αττική Οδός: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των διοδίων από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου

Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης, σχετικά με την παράδοση...

Τραυματίστηκε σοβαρά πυροσβέστης στην πυρκαγιά στο Γεράκι Ηλείας

Σοβαρά τραυματίστηκε πυροσβέστης που επιχειρούσε στο Γεράκι Ηλείας. Όπως...

ΑΣΕΠ: Έρχεται τον Οκτώβριο προκήρυξη με 1.100 μόνιμες θέσεις με απολυτήριο Γυμνασίου

Εντός του Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, αναμένεται να...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα