Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

 

 

Advertisement

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου.

 

 

 

 

Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

 

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

 

 

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Advertisement
ΔΕΗ

 

 

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.

 

 

O Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.

 

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα.

 

Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

 

 

[saint.gr]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαϊκή αγορά: Χαμηλές οι τιμές στα προϊόντα εποχής, στα ύψη τα ψάρια - video

05/08/25 7:06 μμ

Λαϊκή αγορά: Χαμηλές οι τιμές στα προϊόντα εποχής, στα ύψη τα ψάρια – video

Ν.Κουφοτόλης: "Υπάρχουν 35 δημόσιες και 68 ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στις Σέρρες"- video

05/08/25 6:54 μμ

Ν.Κουφοτόλης: “Υπάρχουν 35 δημόσιες και 68 ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στις Σέρρες”- video

Αγ. Ευστράτιος – Το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο νησί

05/08/25 6:39 μμ

Αγ. Ευστράτιος – Το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο νησί

Έλληνας φοιτητής χρηματοδοτούμενος από την ΝΑΣΑ, ανακάλυψε δυο γαλαξίες

05/08/25 6:29 μμ

Έλληνας φοιτητής  χρηματοδοτούμενος από την ΝΑΣΑ, ανακάλυψε δυο  γαλαξίες

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας: Εξαντλητικές οι συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του ηχολήπτη που έχασε την ζωή του

05/08/25 6:25 μμ

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας: Εξαντλητικές οι συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του ηχολήπτη που έχασε την ζωή του

«Looking Through Water»: Μάικλ και Κάμερον Ντάγκλας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία τρυφερή ιστορία

05/08/25 6:17 μμ

«Looking Through Water»: Μάικλ και Κάμερον Ντάγκλας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία τρυφερή ιστορία

Μέχρι τον Νοέμβριο ξεκινάει η τοποθέτηση 5.600 led στον δήμο Εμμ. Παππά, δωρεά Αποστολίδη - video

05/08/25 6:10 μμ

Μέχρι τον Νοέμβριο ξεκινάει η τοποθέτηση 5.600 led στον δήμο Εμμ. Παππά, δωρεά Αποστολίδη – video

Το «αντίο» του του Βαγιαννίδη στον Παναθηναϊκό (pic)

05/08/25 5:57 μμ

Το «αντίο» του του Βαγιαννίδη στον Παναθηναϊκό (pic)

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αυτόματη εγγραφή ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο

05/08/25 5:52 μμ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αυτόματη εγγραφή ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο

Οι έξυπνες διαβάσεις έφτασαν και στον Δήμο Σερρών - video

05/08/25 5:55 μμ

Οι έξυπνες διαβάσεις έφτασαν και στον Δήμο Σερρών – video

Γιόβιτς: «Ηρθα για να ηγηθώ. Πάμε ΑΕΚ!» (vid, pic)

05/08/25 5:46 μμ

Γιόβιτς: «Ηρθα για να ηγηθώ. Πάμε ΑΕΚ!» (vid, pic)

Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία - Απορρίπτονται από την Τουρκία συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

05/08/25 5:42 μμ

Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία – Απορρίπτονται από την Τουρκία συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου