Λιβύη: Τουλάχιστον πέντε άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας.

 

Advertisement

 

«Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της συνοικίας αλ-Σουάνι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε αμάχων και τον τραυματισμό άλλων δέκα, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν σοβαρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Αμίν αλ-Χασέμι.

Τα νότια προάστια της Τρίπολης είναι το θέατρο βίαιων μαχών από τις 4 Απριλίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Η συνοικία που επλήγη είναι περιοχή κατοικιών. Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική υποδομή», διευκρίνισε ο αλ-Χασέμι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Advertisement
Family Kitchen

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτό, οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στο αλ-Σουάνι (25 χλμ. νότια της Τρίπολης) προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Η ΚΕΕ κατηγόρησε «μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» ότι εξαπέλυσαν τα πλήγματα «σε υποστήριξη του εγκληματία πολέμου Χάφταρ» εναντίον μιας οικιστικής περιοχής, σκοτώνοντας αμάχους, «μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους».

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξαπέλυσαν δύο επιδρομές εναντίον της γέφυρας αλ-Ζάχρα», δυτικά της Τρίπολης, «προκαλώντας ζημιές στις υποδομές», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της ΚΕΕ, Μοχαμάντ Γκνουνού.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ δεν έχουν μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον της αλ-Σουάνι.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις, αλλά ορισμένες ξένες δυνάμεις κατηγορούνται ότι διεξάγουν έναν πόλεμο δι΄ αντιπροσώπων μετά την επίθεση του στρατάρχη Χάφταρ.

Αφότου ξεκίνησε η επίθεση εναντίον της Τρίπολης, τουλάχιστον 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Τη ζωή τους έχουν χάσει επίσης περισσότεροι από 2.000 μαχητές ενώ 146.000 Λίβυοι έχουν εκτοπισθεί, δήλωσε προχθές, Σάββατο, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κεντρική Μακεδονία: 122 καμπάνες για μη χρήση κράνους σε μηχανές και πατίνια σε μία εβδομάδα - video

04/08/25 9:10 μμ

Κεντρική Μακεδονία: 122 καμπάνες για μη χρήση κράνους σε μηχανές και πατίνια σε μία εβδομάδα – video

Πώς να μην κολλάει το ψάρι στη σχάρα – Εύκολο tip με λεμόνι

04/08/25 9:07 μμ

Πώς να μην κολλάει το ψάρι στη σχάρα – Εύκολο tip με λεμόνι

Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

04/08/25 9:00 μμ

Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

04/08/25 8:59 μμ

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

Αικ.Τζιούρα: "Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες"

04/08/25 8:53 μμ

Αικ.Τζιούρα: “Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες”

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι - video

04/08/25 8:48 μμ

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι – video

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

04/08/25 8:37 μμ

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

04/08/25 8:31 μμ

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

04/08/25 8:27 μμ

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

04/08/25 8:24 μμ

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί - Ομαλή η μεταγωγή τους - video

04/08/25 8:24 μμ

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί – Ομαλή η μεταγωγή τους – video

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου - Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video

04/08/25 8:06 μμ

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video