Οι τροποποιήσεις που κατέθεσε για το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, περιλαμβάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για μία σειρά κατηγοριών.

 

Advertisement

 

Συγκεκριμένα μειώνεται στο 22% από 45% από την 1η Ιανουαρίου 2020 ο φόρος για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνεται σε 22% από 20% ο συντελεστής παρακράτησης του φόρου που προκύπτει από την αυτοτελή φορολόγηση των ποσών που καταβάλλονται στους αθλητές. Στην περίπτωση που το εισόδημα καταβάλλεται ελεύθερο φόρου, ο φόρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή του ποσού σε μικρό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου.

Μειώνεται στο μισό και συγκεκριμένα στο 10% από 20% που ισχύει ο φόρος για τις δωρεές προς φορείς του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

Advertisement

Χορηγείται στις επιχειρήσεις δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένης κατά 30% για τη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού αυτοκινήτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50gr CO2/ΚΜ με μέγιστη λιανική τιμή προ φόρων έως τις 40.000 ευρώ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από τον χαμηλό 13% υπάγονται τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια (ΔΚ 3003 και 3004) καθώς και τα εμβόλια και ανοσολογικά προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 3002.

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και σε ΟΤΑ των οποίων η χρήση καλύπτει αποκλειστικά ανάγκες της δημόσιας υγείας (π.χ. τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται δημόσια νοσοκομεία).

Εξαιρούνται από τη επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το φορολογικό έτος 2019 και μετά τα επιβατικά αυτοκίνητα πολυτέκνων με τουλάχιστον 4 εξαρτώμενα παιδιά.

Επίσης εξαιρούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013, της υποχρέωσης καταβολής του ειδικού ετήσιου φόρου 15% επί της αξίας των εμπράγματων δικαιωμάτων πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων και οι εταιρείες των οποίων το σύνολο των μετοχών τους κατέχουν νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν κοινωφελείς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 1:32 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

06/08/25 11:34 πμ

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά

06/08/25 11:02 πμ

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

06/08/25 10:48 πμ

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας

06/08/25 10:27 πμ

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας