Πλημμύρες, διασώσεις ατόμων σε αυτοκίνητα, αντλήσεις υδάτων και κατολισθήσεις στην Ρόδο, είναι ο απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Διδώ”, που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

 

Advertisement

 

Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή Τσαΐρι και προς το αεροδρόμιο, στην Φανερωμένη και σε άλλα σημεία της πόλης.

Οι αρμόδιες αρχές, η Πολιτική Προστασία, οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της Πυροσβεστικής, η τροχαία, η αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες ήταν σε επιφυλακή από το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας που ξέσπασε στην περιοχή.

“Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν πολλές ζημιές ή σοβαρά περιστατικά” δήλωσε ο Aντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί, ξεκίνησε η πολύ έντονη βροχόπτωση στην Ρόδο που κράτησε αρκετή ώρα, ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση ιδιαιτέρως στην περιοχή Κοσκινού και στο Φαληράκι.

Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν σε κεντρικές οδούς, και γενικώς στους δρόμους της πόλης, που μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε ποτάμια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 24 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, 6 κλήσεις για διάσωση 10 ατόμων που ήταν εγκλωβισμένα σε οχήματα, ενώ σημειώθηκαν 2 φωτιές σε σπίτια και ένας απεγκλωβισμός από ανελκυστήρα.

Ο όγκος του νερού ήταν πολύ μεγάλος κι αυτή την φορά και ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία, παρουσιάστηκαν στην Ιξιά, στην Φανερωμένη, στο Τσαΐρι, στην Ρόδου – Καλλιθέας εξαιτίας του ύψους του νερού σε συγκεκριμένα σημεία. Μικρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην Ιξιά, στις Κάτω Πέτρες και στην Φανερωμένη, όπου συσσωρεύτηκαν πέτρες και λάσπη με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η διέλευση οχημάτων. Αργά το μεσημέρι, φορτηγά οχήματα βοήθησαν στον καθαρισμό και στην απομάκρυνσή τους για να διευκολύνουν την διέλευση.

Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν, επίσης, σε περιοχές της Ανάληψης, Ροδινιού, Αγίου Νικολάου, Αγίων Αποστόλων.

Advertisement
MEGA

Τα χωριά δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα πέρα από το αγροτικό οδικό δίκτυο.

Στην Ιαλυσό σημειώθηκαν προβλήματα σε δίκτυα και σε φρεάτια όπου παρενέβησαν συνεργεία της ΔΕΥΑΡ, ενώ ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν σε Θολό, Αρχίπολη και Τσαΐρι. Σήμερα, τα συνεργεία θα μεταβούν στην Ψαροπούλα και στην περιοχή Κόβα, όπου πλημμύρισαν τα φρεάτια και προκάλεσαν πλημμύρες.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή. Στα χωριά δεν σημειώθηκαν ζημιές. Η θεομηνία χτύπησε περισσότερο την πόλη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας η διαδικτυακή ομάδα «Κυκλώνας Ρόδου» με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μανωλά, με συνεχείς αναφορές, ενημέρωνε για το στίγμα του καιρού, προειδοποιώντας και ενημερώνοντας συνεχώς τους πολίτες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης για τα μέτωπα της κακοκαιρίας όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, δίνοντας την ευκαιρία στους νησιώτες αλλά και στους φορείς να προετοιμαστούν αλλά και να επέμβουν για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Όσον αφορά το λιμάνι της Ρόδου, δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα με την εκτέλεση των δρομολογίων καθώς δεν υπήρξε απαγορευτικό απόπλου. Το πλοίο ‘Μπλου Σταρ Πάτμος’, κατέπλευσε στο λιμάνι στις 5 το απόγευμα από την Κάρπαθο και αναχώρησε στις 5.30 για το δρομολόγιο προς Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο και Πειραιά.

Χθες δεν σημειώθηκαν προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια, ακυρώσεις ή καθυστερήσεις, ενώ οι πτήσεις από και προς Αθήνα πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και ο γιος τους εγκλωβίστηκαν χθες από την κακοκαιρία στο Τσαΐρι καθώς κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα, χάλασε η μηχανή του αυτοκινήτου τους και η στάθμη του νερού έφθασε μέχρι τα παράθυρα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να μην μπορούν να εξέλθουν του οχήματος.

Αμέσως κλήθηκε η πυροσβεστική η οποία κατέφθασε άμεσα στο σημείο και τους απεγκλώβισε.

Μάλιστα να σημειωθεί πως το πυροσβεστικό σώμα πέρα από επαγγελματισμό έδειξε και την ανθρωπιά , μεταφέροντας τους απεγκλωβισθέντες στο αεροδρόμιο καθώς αναχωρούσαν για Αθήνα, για προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Πηγή dimokratiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
11 Αυγούστου 1996: Όταν οι «Γκρίζοι Λύκοι» δολοφονούσαν τους Ισαάκ και Σολωμού -video

10/08/25 10:56 μμ

11 Αυγούστου 1996: Όταν οι «Γκρίζοι Λύκοι» δολοφονούσαν τους Ισαάκ και Σολωμού -video

Μυτιλήνη: Αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία - Δεν υπάρχουν ζημιές

10/08/25 11:32 μμ

Μυτιλήνη: Αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία – Δεν υπάρχουν ζημιές

Βαριά ήττα της Εθνικής από το Ισραήλ

10/08/25 11:11 μμ

Βαριά ήττα 58-75 της Εθνικής από το Ισραήλ | HIGHLIGHTS

Τα πέτρινα γεφύρια του Δήμου Μετεώρων - Μνήμη, αρχιτεκτονική και προσπάθειες διάσωσης

10/08/25 11:01 μμ

Τα πέτρινα γεφύρια του Δήμου Μετεώρων – Μνήμη, αρχιτεκτονική και προσπάθειες διάσωσης

SOS από ιστιοφόρο ανάμεσα σε Πάρο και Δήλο – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

10/08/25 10:50 μμ

SOS από ιστιοφόρο ανάμεσα σε Πάρο και Δήλο – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Αυγούστου

10/08/25 10:49 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Αυγούστου

Κλήρωση Τζόκερ (10/8): Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23,5 εκατ. ευρώ

10/08/25 10:47 μμ

Κλήρωση Τζόκερ (10/8): Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23,5 εκατ. ευρώ

Συγκεντρώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε πάνω από 70 σημεία της χώρας - Βίντεο και φωτογραφίες

10/08/25 10:40 μμ

Συγκεντρώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε πάνω από 70 σημεία της χώρας – Βίντεο και φωτογραφίες

Αντετοκούνμπο: «Στόχος το μετάλλιο»

10/08/25 10:22 μμ

Αντετοκούνμπο: «Στόχος το μετάλλιο»

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη δυτική Τουρκία – Κατάρρευση κτιρίων

10/08/25 10:17 μμ

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη δυτική Τουρκία – Κατάρρευση κτιρίων

Ρόδος: Δυναμική συγκέντρωση για την Παλαιστίνη

10/08/25 10:07 μμ

Ρόδος: Δυναμική συγκέντρωση για την Παλαιστίνη

Αθήνα: “Έπεσε” ασανσέρ στο “Γεννηματάς” – Διατάχθηκε ΕΔΕ

10/08/25 9:56 μμ

Αθήνα: “Έπεσε” ασανσέρ στο “Γεννηματάς” – Διατάχθηκε ΕΔΕ