Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού – Κάθε πότε ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα

471

Για να είναι ένα σπίτι όμορφο και λειτουργικό, δεν αρκεί η γενική καθαριότητα μια φορά την εβδομάδα. Απαιτείται μια συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με μικροδουλειές.

 

 

Από τα βρώμικα πιάτα και τον πάγκο της κουζίνας, μέχρι το αγαπημένο σας laptop (ναι πρέπει κι αυτό να καθαρίζετε), διαβάστε αυτόν τον μικρό οδηγό για να βεβαιωθείτε ότι η ρουτίνα με τους δουλειές του σπιτιού που ακολουθείτε είναι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Κάθε μέρα: Πιάτα

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αφήσετε τα βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη σας το βράδυ πριν κοιμηθείτε, ωστόσο η απάντηση εδώ είναι ένα ηχηρό όχι. Προσπαθήστε να τα πλένετε αμέσως μετά το γεύμα. Εξάλλου σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνάει το πρωί και να βλέπει έναν γεμάτο νεροχύτη ή το πλυντήριο πιάτων γεμάτο με βρώμικα ποτήρια και μαχαιροπίρουνα. Μπορεί εύκολα να γίνει μια απλή συνήθεια: αμέσως μετά το γεύμα ή το σνακ, πλένετε τα σκεύη και ό,τι χρησιμοποιείτε και ο νεροχύτης σας πάντα θα λάμπει.

Κάθε μέρα: Πάγκος κουζίνας

Ο πάγκος της κουζίνας πρέπει να είναι πάντα καθαρός για να ετοιμάζετε τα γεύματα σας με ασφάλεια μιας κι εκεί ακουμπάτε τα τρόφιμα. Αυτό ισχύει για …όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο τη δεδομένη περίοδο που έτσι κι αλλιώς όλοι είμαστε πιο προσεκτικοί λόγω κορωναϊού. Τα μικρόβια κάνουν πάρτι πάνω στους πάγκους της κουζίνας, ειδικά αν τους καθαρίζετε με υγρά σφουγγάρια ή πετσέτες, καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τα επίπεδα υγρασίας. Πρέπει να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό και χαρτί κουζίνας για να καθαρίσουμε τους πάγκους.

Κάθε μέρα: Νεροχύτης κουζίνας

Μπορεί καθημερινά να νομίζετε ότι καθαρίζετε τον νεροχύτη λόγω νερού, αλλά ουσιαστικά θα πρέπει να τον πλένετε με σαπούνι και ζεστό νερό ώστε να είναι πάντα μυρωδάτος και βέβαια, ποτέ μην τρώτε τρόφιμα που έχουν πέσει στον νεροχύτη.

Κάθε μέρα: Επιφάνειες μπάνιου

Όπως συμβαίνει με τον πάγκο της κουζίνας, έτσι και οι επιφάνειες του μπάνιου, απαιτούν καθημερινή καθαριότητα. Τα υπολείμματα μακιγιάζ, η σκόνη, οι τρίχες από τα μαλλιά και άλλα αλλεργιογόνα ανακυκλώνονται κάθε μέρα γρήγορα σε ένα σπίτι, οπότε προσπαθήστε να μην παραμελείτε αυτήν την περιοχή του σπιτιού σας.

Κάθε μέρα: Στρώσιμο του κρεβατιού

Το καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού μπορεί να δημιουργήσει καλύτερη ψυχολογία. Όταν το κρεβάτι είναι στρωμένο, αυτόματα ολόκληρο το υπνοδωμάτιο δείχνει πως βρίσκεται σε τάξη, ή έστω σε καλύτερη κατάσταση. Έτσι, όταν γυρίζετε από τη δουλειά βλέπετε μια πιο οργανωμένη εικόνα και ένα σπίτι περισσότερο τακτοποιημένο παρά χαοτικό. Επιπλέον τα σεντόνια και τα μαξιλάρια δείχνουν λιγότερο τσαλακωμένα, παραμένουν πιο αφράτα και παίρνουν ένα πιο σωστό σχήμα. Κάντε αυτή την απλή αγγαρεία, καθημερινότητά!

Κάθε εβδομάδα: Ξεσκόνισμα

Μπορεί να είναι βαρετό, αλλά το ξεσκόνισμα είναι απολύτως απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Φροντίστε να ξεσκονίζετε όχι μόνο τα πάνω – πάνω, αλλά και τις βιβλιοθήκες, το σύνθετο, το τραπεζάκι της τηλεόρασης και όλες τελοσπάντων τις δύσκολες περιοχές, ώστε να έχετε ένα πιο υγιές περιβάλλον. Είναι γνωστό άλλωστε πως η σκόνη είναι από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα.

Κάθε εβδομάδα: Ηλεκτρική σκούπα

Αν βάζετε ηλεκτρική σκούπα -τουλάχιστον- μια φορά την εβδομάδα γλιτώνετε, στην καλύτερη περίπτωση, αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα για εσάς και την οικογένειά σας. Προβλήματα δηλαδή που δημιουργεί η συσσωρευμένη σκόνη. Αν πάλι είναι κάτι που βαριέστε ή δεν έχετε χρόνο, υπάρχουν και οι ρομποτικές σκούπες που σκουπίζουν μόνες τους…και τις λατρεύουν και οι γάτες!

Κάθε εβδομάδα: Σεντόνια

Τα κλινοσκεπάσματα λερώνονται πολύ γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει απαραιτήτως να τα αλλάζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σκεφτείτε ότι από την πρώτη στιγμή που ξαπλώνετε στα καθαρά σας σεντόνια, τα γεμίζετε με νεκρό δέρμα(καθώς χάνετε εκατομμύρια δερματικά κύτταρα καθημερινά), λοσιόν, μεικ απ, ιδρώτα, τρίχες και οτιδήποτε έχετε φέρει από έξω στη διάρκεια της ημέρας, όπως γύρη, μούχλα και άλλους ρύπους. Όλα αυτά φέρνουν μαζί τους και ένα πακέτο από όχι και τόσο υγιή βακτήρια, γεγονός που γίνεται χειρότερο όσο καθυστερείτε να τα αλλάζετε.






Αυτή πάντως είναι μια δουλειά που μπορείτε να την καθιερώσετε για το βράδυ της Κυριακής, ώστε να ξεκινάει η εβδομάδα σας…καθαρά.

Κάθε εβδομάδα: Καθρέφτες

Είναι από τα αντικείμενα του σπιτιού που μπορούν εύκολα να ξεχαστούν. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης για να απομακρύνετε οποιαδήποτε σκόνη, δακτυλικά αποτυπώματα και σταγονίδια νερού. Αν πάλι δεν θέλετε να ανακατευτείτε με χημικά, μια εφημερίδα θα κάνει το θαύμα της.

Κάθε εβδομάδα: Σφουγγάρισμα

Ακόμα κι αν σκουπίζετε καθημερινά και βάζετε ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα, και το σφουγγάρισμα των επιφανειών του σπιτιού μια φορά την εβδομάδα είναι επιτακτικό. Η σκόνη είναι μεγάλος εχθρός της νοικοκυράς, γι’ αυτό ένα καλό πέρασμα του πατώματος με το αγαπημένο σας καθαριστικό σε άρωμα, πάντα ωφελεί.

Κάθε εβδομάδα: Πληκτρολόγιο του laptop

Αυτό το ουσιαστικό κομμάτι της τεχνολογίας φιλοξενεί χιλιάδες ανεπιθύμητα βακτήρια και μικρόβια. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως ένα πληκτρολόγιο μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια κι από μία τουαλέτα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται συχνά ένα καλό καθάρισμα. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Όπως συνιστούν οι εταιρίες υπολογιστών καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σπρέι με αεροζόλ, διαλύτες ή λειαντικά προϊόντα. Ενώ μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για το λάπτοπ, μην ψεκάσετε ποτέ τίποτα κατευθείαν σε αυτό και το πληκτρολόγιό. Πάντα να ψεκάζετε πρώτα σε ένα απαλό πανί και μετά με το πανί καθαρίζετε την επιφάνεια που θέλετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο κινητό σας τηλέφωνο.

Κάθε μήνα: Παντζούρια

Ναι, μπορεί να το θεωρείτε κουραστικό και να σας ξεφεύγει ένα «ωχ!» κάθε φορά που σκέφτεστε να το κάνετε, όμως και τα παντζούρια αποτελούν εστία μικροβίων και σκόνης.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι ότι καθαρίζουμε απέξω μόνο τα παντζούρια γιατί θεωρούμε ότι είναι πιο βρώμικο το εξωτερικό. Για να γίνει πιο εύκολο το εξωτερικό καθάρισμα μπορείτε να ρίξετε νερό με το λάστιχο. Στη συνέχεια, πάρτε μια βούρτσα και βουτήξτε τη σε ένα μείγμα που αποτελείτε από λίγο ζεστό νερό, λευκό ξίδι και υγρό για τα πιάτα. Με λίγο τρίψιμο τα παντζούρια καθαρίζονται! Τέλος περάστε τα άλλη μια φορά με σκέτο νερό και σκουπίστε με καθαρή πετσέτα!

Κάθε 3 μήνες: Μαξιλάρια

Ο γενικός επιστημονικός κανόνας υπαγορεύει πως τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται κάθε τρεις μήνες, εφόσον βέβαια χρησιμοποιείτε ειδικά προστατευτικά καλύμματα κάτω από τις μαξιλαροθήκες. Αυτή η συχνότητα, φυσικά, αλλάζει σε περίπτωση που εμφανίζετε αλλεργίες ή δερμοπάθειες, αφού τότε θα πρέπει όχι μόνο να τα πλένετε πιο συχνά, αλλά και να τα αντικαθιστάτε κάθε έξι μήνες.

Κάθε 6 μήνες: Στρώμα

Το στρώμα συλλέγει επίσης τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τον ιδρώτα, ακάρεα σκόνης, τρίχες από τα μαλλιά μας κι έτσι αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για τα βακτήρια. Ο καθαρισμός του στρώματος είναι χρονοβόρος και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το ντύνουμε με κάλυμμα, το οποίο αλλάζουμε και πλένουμε συχνά.

Για να καθαρίσετε το στρώμα σας, αφού αφαιρέσετε το κάλυμμα, ρίξτε επάνω του μαγειρική σόδα. Αφήστε τη για 20 λεπτά και μετά χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι και ένα ήπιο καθαριστικό για να σκουπίσετε το στρώμα. Αν είναι εύκολο, αφήστε το στρώμα να στεγνώσει καλά σε μια ηλιόλουστη περιοχή – οι ακτίνες UV θα βοηθήσουν στην εξόντωση των βακτηρίων. Όταν στεγνώσει επαναλάβετε τη διαδικασία και από την άλλη πλευρά του στρώματος. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε να γυρίζετε το στρώμα σας τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες ούτως ή άλλως!