«Η πολυδιαφημιζόμενη “λύση” για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης(ΕΒΖ) δεν υλοποιείται ενώ η διάτρητη συμφωνία μίσθωσης την καθιστά ευάλωτη σε πιθανή καταστρατήγησή της».Advertisement       Τριάντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Η πολυδιαφημιζόμενη “λύση” για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης(ΕΒΖ) δεν υλοποιείται ενώ η διάτρητη συμφωνία μίσθωσης την καθιστά ευάλωτη σε πιθανή καταστρατήγησή της».

Advertisement
 

 

 

Τριάντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή τους ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ζητούν -από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(Άδωνη Γεωργιάδη, Χρήστο Σταικούρα και Μάκη Βορίδη)- απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο της ΕΒΖ μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για όσα συμβαίνουν στην υπόθεση της συμφωνίας ενοικίασης των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες σε ιδιώτη επιχειρηματία.

Στην επερώτηση που αποτελεί πρωτοβουλία της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου αφού καταγράφεται το ιστορικό του νομοσχεδίου εξυγίανσης και την εκμίσθωση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ -σε Πλατύ και Σέρρες- στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας η οποία με τη σειρά της τα υπεκμισθώνει στη Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση από τον οποίο η εταιρεία έχει απαιτήσεις λογιστικής αξίας 1.722.806 ευρώ.

Επικαλούμενοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ ΕΒΖ, Τράπεζας Πειραιώς και Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνουν ότι δεν έχει εκπληρωθεί η υποχρέωση για απορρόφηση της παραγωγής τεύτλων του 2019 (περί τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ), ότι έχει γίνει με επιφύλαξη η παράδοση – παραλαβή των εγκαταστάσεων των δύο εργοστασίων ενώ μόνο τα αναλώσιμα αποτιμώνται σε «14.415.422 ευρώ, ενώ η πραγματική τους αξία αποτιμάται ακόμα μεγαλύτερη».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές μετά την εγκατάσταση της Royal Sugar αυτή

«άρχισε να απομακρύνει από τις εγκαταστάσεις και με άγνωστη κατεύθυνση σκραπ, μηχανήματα και χρήσιμα υλικά» ενώ μαρτυρίες θέλουν «ότι ιδιοποιήθηκε υλικά συσκευασίας μεγάλης αξίας με λογότυπο της ΕΒΖ στα οποία συσκεύαζε ζάχαρη άγνωστης προέλευσης», αλλά και σπόρου μεγάλη αξίας. Θυμίζουν ακόμη την χρήση «από τη Royal Sugar των υλικών συσκευασίας της ΕΒΖ αλλά κυρίως του brand name αυτής όμως όχι και του προϊόντος, με συνέπεια να προκαλείται στον καταναλωτή η πλάνη ότι δήθεν αγοράζει ελληνική ζάχαρη παραγωγής της ΕΒΖ» και εστιάζουν στην «νομιμότητα της όλης διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ».

Υπογραμμίζοντας την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ημαθία οι βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για όλα τα προαναφερθέντα και ρωτάνε αν

«νομιμοποιείται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναλαμβάνει την ευθύνη του διεκδικούμενου χρέους του εκλεκτού της ΝΔ κ. Καραθανάση, νόμιμου εκπροσώπου της Royal Sugar, έναντι της ΕΒΖ;» και αν μπορεί ο ίδιος «να αποφασίζει τη ‘με επιφύλαξη’ διαδικασία παράδοσης-παραλαβής υλικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ και την εν λευκώ παράδοση εργοστασίων στον εκλεκτό της ΝΔ κ. Καραθανάση, νόμιμο εκπρόσωπο της Royal Sugar, και εις βάρος των πιστωτών της ΕΒΖ;». Σε ότι αφορά δε την πρόσφατη επικυρωτική απόφαση του σχεδίου εξυγίανσης της ΕΒΖ από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς», οι βουλευτές ρωτάνε «πως είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο για την επαναφορά της ΕΒΖ σε κερδοφορία, όταν ήδη αυτό έχει εγκαταλειφθεί συνεπεία της ενοικίασης των δύο εργοστασίων;».

Advertisement

Την επερώτηση ακολούθησε ανακοίνωση του Σωματείου Εκτάκτων Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων του Εργοστασίου Ζαχάρεως Πλατέος στην οποία στιγματίζονται «οι ανίκανοι πολιτικοί τυχοδιώκτες της Ημαθίας που δεν ήθελαν να ακούσουν τους εργαζόμενους καθώς και τη γνώμη της αντιπολίτευσης και προσέφυγαν σε μια σύσκεψη κομματική της Ν.Δ στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας για το ξεπούλημα της Ε.Β.Ζ για να κερδίσουν εντυπώσεις και όχι να καταγγείλουν το πλιάτσικο που γίνετε γιατί τους ενδιαφέρει μόνο το ‘κομματικό συμφέρον’’ και όχι το συμφέρον της Ανάπτυξης της Ημαθίας» τονίζοντας ότι «απέτυχαν παταγωδώς να συγκαλύψουν πολιτικές ευθύνες των υπουργών τους» αφού «μετά τους αγώνες που κάναμε για την αποκατάσταση της αλήθειας και την κατανομή πολιτικών και ποινικών ευθυνών καταφέραμε έκτακτοι εργαζόμενοι μαζί με την Βουλευτή Ημαθίας κυρία Καρασαρλίδου Φρόσω να γίνει η επερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

 

πηγή efsyn.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

04/10/25 1:46 μμ

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

04/10/25 1:43 μμ

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

04/10/25 1:38 μμ

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

04/10/25 1:33 μμ

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

04/10/25 1:27 μμ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

04/10/25 1:20 μμ

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

04/10/25 1:05 μμ

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

04/10/25 12:41 μμ

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια - 11 συλλήψεις

04/10/25 12:37 μμ

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια – 11 συλλήψεις