Advertisement

Τελευταία Νέα

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα και μόνο είδος φαγητού για να το αναδείξουμε ως το “εθνικό” μας “fast food”, τότε το σουβλάκι θα έβγαινε πρώτο παμψηφεί. Επίσης, αν διαλέγαμε ένα είδος “εθνικής” σαλάτας, τότε αυτή θα ήταν η χωριάτικη.

 

Advertisement

Τι γίνεται λοιπόν όταν σουβλάκι και χωριάτικη σαλάτα συγκρούονται με διατροφικούς όρους; Ο διατροφολόγος Leslie Barrie από το Health.com κάνει τον… διαιτητή και βγάζει νικητή.

Το σουβλάκι με γύρο και τζατζίκι έχει περίπου 760 θερμίδες με 47γρ λιπαρών (17γρ κορεσμένων λιπαρών), 3γρ ίνες και 54γρ υδατάνθρακες.

Η χωριάτικη έχει περίπου 460 θερμίδες με 28γρ λιπαρών (7γρ κορεσμένων λιπαρών), 5γρ ίνες και 18γρ υδατάνθρακες.

Από εκεί και πέρα, ο Barrie υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν η χωριάτικη έχει πολλά λιπαρά από τη φέτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο, είναι ως επί το πλείστον καλά λιπαρά και το γεύμα συνολικά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι ένα σουβλάκι με γύρο.

Advertisement
MEGA

Το κυριότερο διατροφικό μειονέκτημα του “πιτόγυρου” δεν είναι η πίτα ή το τζατζίκι. Είναι το ίδιο το κρέας. Είτε είναι χοιρινός, είτε όχι, ο γύρος έχει πάρα πολλά λιπαρά ανά 100γρ. Και αυτά τα λιπαρά δεν είναι “καλά” λιπαρά.

Επιπλέον, η χωριάτικη σαλάτα μπορεί να “υπερηφανεύεται” για περισσότερες φυτικές ίνες από τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και οι ντομάτες, που έχουν σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες Α και C.

Τελικός νικητής λοιπόν είναι η χωριάτικη. Αλλά προσοχή: Αν μαζί με την χωριάτικη καταναλώσετε και 2-3 φέτες ψωμί (…κλασική ελληνική συνήθεια…) τότε η σύγκριση ακυρώνεται!

Επίσης, αν το σουβλάκι σας έχει αλάδωτη πίτα, καθαρό από λίπη κρέας (όσο είναι δυνατόν) και καθόλου σάλτσες κλπ, τότε συνολικά είναι ένα πλήρες γεύμα χωρίς τόσες πολλές θερμίδες.

Η απόφαση είναι δική σας. Περί ορέξεως, άλλωστε…

Πηγή:  iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα