Ο λοιμωξιολόγος και επιμελητής Παθολογικής στο Αττικόν, Δρόσος Καραγεωργόπουλος απαντά σε δύο «καυτά» ερωτήματα

 

 

Advertisement

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω της ομιλίας ή της ανάσας και όχι μόνο με το φτέρνισμα ή τον βήχα, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ αμερικανικού δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατρός της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών λέει ότι σύμφωνα με μελέτες ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από τον αέρα μέσω της ανάσας.

Ο καθηγητής Χάρβεϊ Φράινμπεργκ που υπογράφει τη μελέτη εκτιμά γιατί ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός. «Είναι πολύ πιθανό ότι σωματίδια στον αέρα, όπως και τα σταγονίδια μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε και σε αυτή τη χρονική στιγμή πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πολύ προσεκτικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη ο λοιμωξιολόγος και επιμελητής Παθολογικής στο «Αττικόν», Δρόσος Καραγεωργόπουλος, υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης του ιού πρέπει να αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό. «Ξέρουμε ότι με κάποιους χειρισμούς που γίνονται μέσα στα νοσοκομεία ο ιός μπορεί να μεταδίδεται μέσω του αέρα αλλά είναι πολύ συγκεκριμένοι χειρισμοί και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί στην καθημερινότητα. Οι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα είναι ο ιός της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί και ο κάθε άνθρωπος μολύνει άλλους δέκα ή παραπάνω. Αυτός ο ιός ξέρουμε επιδημιολογικά ότι ο καθένας μπορεί να μολύνει μέχρι τρεις. Αρα αυτός δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης και αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία».

Advertisement
Family Kitchen

Μάλιστα, ο κ. Καραγεωργόπουλος φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως λέει χαρακτηριστικά εκεί οι νοσηλευτές φορούν απλή χειρουργική μάσκα και επομένως αν ήταν αυτός ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα είχαν νοσήσει όλοι.

 

Πηγή topontiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video