Το σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα και με πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ   Σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από τον ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα και με πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

 

Advertisement
 

Σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από τον κορωνοϊό υπάρχει στην κυβέρνηση, που δείχνει να υιοθετεί πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα δοθούν «φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και θα δουν μείωση στα εισοδήματά τους από ενοίκια εξετάζει η κυβέρνηση. Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η μείωση κατά 25% του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που θα χάσουν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40% που ισχύει στα μισθώματα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πλήττονται με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και ενδεχομένως εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης τους φόρου. Όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου και η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την πανδημία και θα δουν μειωμένα τα φετινά τους εισοδήματα από ακίνητα εάν εξοφλήσουν εφάπαξ το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης θα κερδίσουν έκπτωση 25%.

 

Το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για φέτος άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το 40% του εισοδήματος από ενοίκια που θα χάσουν λόγω της έκπτωσης που ισχύει στα μισθώματα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Όπως είπε υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 25% σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δέχονται μείωση ενοικίου, μέτρο το οποίο έχει προτείνει στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ για όσους είναι συνεπείς στην πληρωμή του φόρου.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες καθώς το σχέδιο της αναπροσαρμογής και ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές τιμές έχει «παγώσει» και η εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης έχει μετατεθεί για το 2021. Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι καθώς δεν θα ισχύσει η έκπτωση 8% μεσοσταθμικά την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ενώ εάν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την πανδημία και θα δουν μειωμένα τα φετινά τους εισοδήματα από ακίνητα εάν εξοφλήσουν εφάπαξ το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης θα κερδίσουν έκπτωση 25%.

Πώς θα λάβετε την έκπτωση ΕΝΦΙΑ

 

Για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του ακίνητα για τα οποία πληρώνει ΕΝΦΙΑ 1.500 ευρώ και παράλληλα εκμισθώνει μια κατοικία από την οποία θα εισπράξει φέτος λιγότερα ενοίκια, εάν επιλέξει να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και εμπρόθεσμα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης και όχι σε δόσεις, θα έχει έκπτωση 25% δηλαδή θα πληρώσει 1.125 ευρώ και θα έχει όφελος 375 ευρώ.

Advertisement

Όπως προκύπτει επίσης από το σχετικό δημοσίευμα θα προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40% που παρέχεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις για το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης και τους εργαζόμενους των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τέλος τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την επέλαση του κορονοϊού αναμένεται να κλειδώσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στην Βουλή «θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης, ανάλογα με τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε κλάδους της οικονομίας» για να προσθέσει ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το πιθανότερο είναι να έχεις πυροβολήσει κι όταν θα έρθει ο εχθρός να μην έχεις πυρομαχικά».

 

Πηγή typosthes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο