Καμία συσχέτιση δεν προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα μεταξύ του κορονοϊού και του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλή ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Καμία συσχέτιση δεν προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα μεταξύ του κορονοϊού και του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλή Κουρτίδη,

Advertisement
 

 

“ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από την επιστημονική κοινότητα που να δείχνει οποιαδήποτε συσχέτιση του κορονοϊού με άλλους ιούς μεταδιδόμενους από τα κουνούπια”.

Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και φέτος, όπως και πέρσι, κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ εκτιμά ως θετικό στοιχείο την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον πληθυσμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογραμμίζει ότι όπως οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, έτσι μπορούν να αποφεύγουν στο σπίτι τους τη δημιουργία εστιών υδάτων στις οποίες αναπαράγονται τα κουνούπια. “Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες για την αντιμετώπιση των κουνουπιών” προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη Α.Ε.” που συμμετέχει στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, Σπύρος Μουρελάτος, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες και τα ηλικιωμένα άτομα δέχτηκαν χαμηλή πίεση λόγω της ικανοποιητικής αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον κορονοϊό.

Advertisement

“Αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι πιθανό στα τέλη του καλοκαιριού να υπάρξει πίεση υγειονομικού χαρακτήρα στις ομάδες αυτές λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου” σχολιάζει.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, ότι “έχει αλλάξει ριζικά το σκηνικό σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε θέματα δημόσιας υγείας, ελέω κορονοϊού”. “Αυτό που έγινε είναι καταπληκτικό: η εκπαίδευση των πολιτών κατά τον τελευταίο μήνα για τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας είχε πολύ πιο σπουδαία αποτελέσματα από τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, τα τελευταία δέκα χρόνια”.

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί χίλια διακόσια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με εξαίρεση τα έτη 2015 και 2016 που δεν υπήρξαν κρούσματα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 120 περίπου κρούσματα το χρόνο, εκ των οποίων τα 80 χαρακτηρίζονται σοβαρά περιστατικά, κυρίως εγκεφαλίτιδες.

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι ψεκασμοί από εδάφους για τα κουνούπια σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένος αριθμός προνυμφών. Σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, ψεκασμοί έγιναν ήδη στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στη Χαλκιδική και την Πιερία ενώ η διαδικασία συνεχίζεται ταυτόχρονα και καθημερινά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τον προγραμματισμό που γίνεται. Από την πλευρά του, ο κ. Μουρελάτος επισημαίνει ότι ψεκασμοί γίνονται και με drones ενώ για την κατάσταση που διαμορφώνεται, διευκρινίζει ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το περασμένο χρονικό διάστημα δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμη μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοίνωση ΝΔ: Ερωτήματα περί της εμπλοκής στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

04/10/25 12:26 μμ

Ανακοίνωση ΝΔ: Ερωτήματα περί της εμπλοκής στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σέρρες: Έσπασε ο πλάτανος στην οδό Αρκαδιουπόλεως -video

04/10/25 12:13 μμ

Σέρρες: Έσπασε ο πλάτανος στην οδό Αρκαδιουπόλεως

Σπιτικό φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη

04/10/25 9:43 πμ

Σπιτικό φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη

Επίσκεψη της κινητής βιβλιοθήκης στις σχολικές μονάδες των Σερρών

04/10/25 11:13 πμ

Επίσκεψη της κινητής βιβλιοθήκης στις σχολικές μονάδες των Σερρών

Συνελήφθη ένα άτομο για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων μέσω διαδικτύου

04/10/25 12:20 μμ

Κατηγορείται ότι προέτρεπε μέσω διαδικτύου σε εγκληματικές πράξεις κατά ηγούμενου Ι.Μ. του Αγίου Όρους

Το αθώο λάθος στο πλυντήριο που μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα

04/10/25 9:48 πμ

Το αθώο λάθος στο πλυντήριο που μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα

Σέρρες: Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών

04/10/25 10:41 πμ

Σέρρες: Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών

Η ιστορία και τα θαύματα της Παναγίας Οικονόμισσας στο Άγιον Όρος

04/10/25 10:15 πμ

H θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Οικονόμισσας- Γιατί ονομάστηκε έτσι

6 tips διατροφής για καλύτερη μνήμη

04/10/25 9:54 πμ

6 tips διατροφής για καλύτερη μνήμη

Πώς να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί: 3 κόλπα που βοηθούν

04/10/25 9:45 πμ

Πώς να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί: 3 κόλπα που βοηθούν

Κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα

04/10/25 9:41 πμ

Κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα

Σημάδια ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και επιμένετε να το αγνοείτε

04/10/25 9:39 πμ

Σημάδια ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και επιμένετε να το αγνοείτε