Με βάση δύο κριτήρια (διαφορετικός για κάθε κριτήριο), την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με βάση δύο κριτήρια (διαφορετικός για κάθε κριτήριο), την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά, θα γίνεται ο διαχωρισμός, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

 

Advertisement
 

 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στην έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών αναμένεται να συντελέσει και η ενίσχυση των μέσων διακομιδής από αέρος και θαλάσσης.

Πλέον δεν υπάρχει μόνο μία «κάψουλα» για αεροδιακομιδές, αλλά τέλος του μήνα διαθέσιμες θα είναι πέντε, κατόπιν δωρεών. Παράλληλα, το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις ελληνικές θάλασσες, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα ακόμη δύο και μέχρι του χρόνου στις ελληνικές θάλασσες θα υπάρχουν έξι ασθενοφόρα.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι διακομιδές περιστατικών με κορωνοϊό τους επόμενους μήνες θα γίνονται σε μεγάλο βαθμό με πλωτά μέσα, τα οποία θα καθορίζονται ανά περίπτωση από το Λιμενικό, ενώ θα συνδράμουν και ιδιώτες.

 

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο είναι δυναμικό και θα τροποποιείται ανάλογα με τη διασπορά του ιού και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν σε μεμονωμένα περιστατικά και σε ελεγχόμενη μετάδοση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας: Όσα νησιά θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» (επίπεδο επικινδυνότητας 3) και πρόκειται για την Κρήτη, που από μόνη της διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας.

Δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια. Στο επίπεδο επικινδυνότητας «2» ή «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19. Ενδεικτικά τέτοια νησιά θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν δεσμευτεί ήδη από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για κλίνες σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία (Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).

 

Όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, περιλαμβάνονται στη ζώνη επικινδυνότητας «1», δηλαδή θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που ετοιμάζεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας. Σε αρκετά νησιά, πάντως, χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν αύριο τις δράσεις τους.

Αναλυτικά ο σχεδιασμός:

 

Ζώνη χαμηλού κινδύνου: Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Ανδρος, Κύθνος), Εύβοια.

Ζώνη μέτριου κινδύνου: Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.

Advertisement
ΔΕΗ

Ζώνη υψηλού κινδύνου: Όλα τα νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19.

Αναλυτές μοριακού ελέγχου: Μέχρι 20.

Ενδεικτικά: Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κως, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, Σύρος.

Γιατρός καταλύματος – σύνδεση με Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

Ξενοδοχείο «καραντίνας» σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό.

5 «κάψουλες» (ειδικός χώρος απομόνωσης) για αεροδιακομιδές.

 

Πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών

03/12/25 2:45 μμ

Υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών

Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στην Αρτέμιδα

03/12/25 1:03 μμ

Αρτέμιδα: Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

03/12/25 10:41 πμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

03/12/25 10:32 πμ

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

03/12/25 9:24 πμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

03/12/25 9:18 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

03/12/25 9:12 πμ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών - Αποτελέσματα

03/12/25 9:10 πμ

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών – Αποτελέσματα

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

03/12/25 9:55 πμ

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

03/12/25 9:00 πμ

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια - Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

03/12/25 8:55 πμ

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια – Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

03/12/25 8:50 πμ

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας