Συνελήφθη 23χρονος χάκερ, στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατηγορούμενος για παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.     ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Συνελήφθη 23χρονος χάκερ, στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατηγορούμενος για παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

 

 

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο νεαρός άνδρας, με τη συνδρομή άγνωστων συνεργών του, παραβίαζε τις τηλεφωνικές συνδέσεις εργαζομένων σε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, μέσω της μεθόδου «SIM Swap» και αποκτούσε παράνομη πρόσβαση στις προσωπικές τους θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η τεχνική που χρησιμοποίησε

 

Οπως σημειώνει η ΕΛΑΣ, η μέθοδος «SIM Swap» είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από δράστες προκειμένου να αποκτήσουν τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συνδρομητή -στόχου, με σκοπό να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του συνδρομητή -θύματος και σε περίπτωση που καταφέρουν να επαληθευθούν ως οι νόμιμοι συνδρομητές, ζητούν τη μεταφορά και επανενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού σε νέα κάρτα SIM που υποδεικνύουν.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από σχετική ενημέρωση από Αρχές του εξωτερικού, σύμφωνα με τις οποίες παραβιάζονταν ηλεκτρονικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 7 εταιρειών στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στις διαδικτυακές υπηρεσίες, διαδικτυακά φόρουμ, διαχείριση τρίτων μερών και «υπηρεσίες νέφους» (cloud repository services).

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, σύμφωνα με την Αστυνομία, προσδιόρισαν πως η αξία της ζημιάς που υπέστησαν από τις παραβιάσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την απώλεια πηγαίου κώδικα μηχανογραφικών εφαρμογών.

Advertisement
Family Kitchen

Οσα κατασχέθηκαν από τον χάκερ

 

Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε την οικία του δράστη, στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή με 2 σκληρούς δίσκους, συσκευή πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, ζυγαριά ακριβείας και μικροποσότητα κάνναβης, 57 χάπια φαρμακευτικού σκευάσματος, καθώς και 6 κάρτες SIM παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του εξωτερικού.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε στα πληροφοριακά συστήματα του 23χρονου, προέκυψαν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στις παράνομες δραστηριότητες.

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης και οι ναρκωτικές ουσίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους για χημική ανάλυση. Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

 

Πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

13/09/25 2:19 μμ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

Πέθανε η κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

13/09/25 2:15 μμ

Πέθανε η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

13/09/25 2:08 μμ

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας - Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες...

13/09/25 1:15 μμ

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας – Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες…

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

13/09/25 12:59 μμ

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

13/09/25 12:53 μμ

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

«Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε» δηλώνει η χήρα του Τσάρλι Κερκ

13/09/25 12:30 μμ

 Χήρα Τσάρλι Κερκ: «Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

13/09/25 12:22 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων

13/09/25 11:47 πμ

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων

Εφάπαξ: Πότε βγαίνει, πώς υπολογίζεται και ποιοι το δικαιούνται

13/09/25 11:42 πμ

Εφάπαξ: Πώς υπολογίζεται και ποιοι το δικαιούνται

Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου 

13/09/25 11:29 πμ

Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου 

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα - video

13/09/25 11:02 πμ

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα – video