Το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο κ. Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η εταιρεία Blink Charging Hellas.   Ο Υπουργός Υποδομών και ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο κ. Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η εταιρεία Blink Charging Hellas.
 
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον. Και σε αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα», τόνισε.
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι προϋπόθεση για την ηλεκτροκίνηση αποτελεί ασφαλώς και η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου για την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης.
 

 

Advertisement
 

Και ανέπτυξε τους τρεις κυριότερους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο:

Ø Πρώτον, ανανέωση του γερασμένου στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων.
«Σήμερα έχουμε έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων της Ευρώπης. Έχουμε θέσει, όμως, έναν φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο. Σε 10 χρόνια από σήμερα, το 2030, 1 στα 3 αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικά», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Εξήγησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης καλύπτει κάθε κατηγορία:

  • · ΙΧ: Με σοβαρά κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων. Και για τα αυτοκίνητα και για τα δίκυκλα.

  • · Επαγγελματικά οχήματα: Αντίστοιχα κίνητρα θα δοθούν και για τα φορτηγά, αλλά και για την ανανέωση με ηλεκτρικά οχήματα του στόλου των εταιρειών.

  • · Ταξί: Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση των ταξί.

  • · Λεωφορεία: Στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και για τον οποίο έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεγάλο μέρος προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Μάλιστα τους επόμενους μήνες, έως τον Οκτώβριο, θα κυκλοφορήσουν δοκιμαστικά δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.
 

Advertisement
ΔΕΗ

Ø Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου του Υπουργείου αφορά στις υποδομές για εύκολη φόρτιση.

«Γιατί είναι αυτονόητο πως ηλεκτροκίνηση χωρίς εύκολη φόρτιση δεν γίνεται! Στόχος μας είναι, λοιπόν, η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου για την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
Τα σημεία αυτά θα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους.
«Στόχος μας είναι για φέτος, ο αριθμός των σημείων φόρτισης να προσεγγίσει τους 2.000», ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Advertisement
Babis

Ø Τρίτος άξονας του σχεδίου του Υπουργείου, είναι η λεπτομερής παρακολούθηση της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί ειδικότερα Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, όπου θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς.
 

 
Καθώς το θέμα της ηλεκτροκίνησης ως κεντρικός πολιτικός στόχος διατρέχει σειρά Υπουργείων, ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, που παρέστησαν και τοποθετήθηκαν επίσης στην εκδήλωση.
Ο κ. Καραμανλής με αφορμή την εκδήλωση εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία μπορεί να δώσει ώθηση σε καινοτόμες πτυχές της ελληνικής οικονομίας και να φέρει αποτελέσματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά και βελτιώνουν την καθημερινότητα.
«Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, ενώνοντας δυνάμεις, στηρίζουμε την Ελλάδα», δήλωσε, σημειώνοντας την παρουσία στην εκδήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Τζέφρι Πάιατ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας