5.4 C
Serres

Τι γίνεται με το εμβόλιο του κορονοϊού και τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές μας

Date:

Τι γίνεται με το εμβόλιο του νέου κορονοϊού αλλά και τι πρέπει να κάνουμε στις διακοπές μας ανέφεραν οι κ.κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, οι οποίοι μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
 
«Είναι αλήθεια ότι μετά τη μεγάλη ύφεση που υπήρξε στη χώρα μας, και την αραίωση της ενημέρωσης, και εμείς αραιώσαμε στις τηλεοράσεις, και τα ΜΜΕ χαλάρωσαν, ο κόσμος πήρε μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Παρά το ότι οι οδηγίες υπήρχαν από την αρχή», σημείωσε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι «το μήνυμα τώρα είναι σαφές ότι η μάσκα στους κλειστούς χώρους χρειάζεται. Στον ΠΟΥ υπήρχε μία σύγχυση, ότι η μάσκα δεν ήταν απαραίτητη στην αρχή. Είχαμε όμως το lockdown, οπότε ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, και υπήρχε και έλλειψη μασκών στα νοσοκομεία που είχαν τεράστια ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια οι οδηγίες άλλαξαν, ο κόσμος βγήκε έξω, και μπήκε η οδηγία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέρη που υπήρχε συνωστισμός».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, ο κ. Κούβελας τόνισε ότι

«δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί εμβόλιο και φάρμακο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει τελειώσει μια διαδικασία της φάσης 1 της κλινικής μελέτης σε υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι ανέπτυξαν αντισώματα και αύξησαν και την κυτταρική τους ανοσία. Αυτοί οι άνθρωποι που εξετέθησαν στον εμβόλιο ήταν περίπου 1000. Αυτοί που πήραν το εμβόλιο είχαν κάποια συμπτώματα γρίπης και αύξησαν τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία. Αν εκτεθούν στον πραγματικό ιό δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο και σε τι βάθος θα τους προστατεύσει το εμβόλιο. Αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα είχαν πρόβλημα από τον κορονοϊό. Όταν περάσουμε από τις πειραματικές φάσεις σε αυτά που λέμε πραγματικού κόσμου δεδομένα θα πρέπει να το δώσουμε σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται. Αυτοί μπορεί από την ίδια την αντίδραση στο εμβόλιο να κινδυνεύουν όπως κινδυνεύουν από τον ιό».
«Στην πειραματική φάση δεν θα χρησιμοποιηθούν ευάλωτες ομάδες. Θα πρέπει να έχει ήδη αδειοδοτηθεί το εμβόλιο. Αν τελειώσουν με επιτυχία τα πειράματα έκθεσης, το οποίο δεν είναι και πολύ πιθανό, θα το δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Για το θέμα των εμβολίων υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Από τις πρώιμες φάσεις έχουμε θετικά αποτελέσματα στην ανοσοποίηση. Έχουμε κάποια φάρμακα, ανοσοτροποποιητικά. Δεν έχουμε ένα πολύ καλό αντιικό φάρμακο. Θέλουμε μια καλή παρακολούθηση και υποστήριξη. Για αυτό λέμε ότι είναι κρίσιμο να έχουμε ΜΕΘ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο και στα φάρμακα κατά του ιού, προσθέτοντας ότι «για να εφαρμοστεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να τρέξει καλά η φάση τρία. Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα».
 

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΤι γίνεται με το εμβόλιο του κορονοϊού και τι πρέπει να προσέξουμε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων

Μια σειρά ερευνών-ορόσημο για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος...

Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν οδηγούν σε μόνιμη γνωστική εξασθένηση των αστροναυτών

Η ταχύτητα επεξεργασίας, η μνήμη και η προσοχή των...

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα