Αλάτι: Νόστιμες και υγιεινές επιλογές για να το περιορίσουμε στη διατροφή μας (φωτο)

Ξέρετε ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνάει το ένα κουταλάκι του γλυκού; Οι περισσότεροι όμως ξεπερνάμε αυτό το όριο συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Υπάρχουν όμως μερικές νόστιμες και υγιεινές διατροφικές επιλογές όπως τα παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι, που μας βοηθούν να κάνουμε λιγότερο αλμυρή τη διατροφή μας φροντίζοντας έτσι την υγεία μας

 
Όσο περισσότερο το αλάτι στη διατροφή μας τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία μας. Πλήθος ερευνών εφιστούν την προσοχή στα δεινά που επιφέρει στην καρδιαγγειακή, αλλά και τη συνολική υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μια σημαντική σύσταση των ειδικών είναι ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή μας, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του σχετίζεται με προβλήματα υγείας.

Advertisement

Πόσο αλάτι επιτρέπεται να τρώμε την ημέρα

 
Όπως μας επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κος Χάρης Γεωργακάκης «Η ημερήσια ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το ένα κουταλάκι του γλυκού. Όταν μάλιστα μιλάμε για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα με τα νεφρά τους, η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερη».

Αποφύγετε το κρυφό αλάτι

 
Το αλάτι όμως δεν θα το πάρουμε μόνο από αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας. Ίσως πιο ύπουλο είναι το κρυφό αλάτι που υπάρχει μέσα στις τροφές. Όπως μάλιστα ο κος. Γεωργακάκης επισημαίνει «είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν εκ φύσεως αλάτι. Αλλαντικά, καπνιστά τρόφιμα, έτοιμες σούπες σε σκόνη, φαγητό τύπου fast food και delivery, αλατισμένοι ξηροί καρποί και αλμυρά τυριά είναι από τις πιο συχνές πηγές κρυφού αλατιού. Κάτι που ωστόσο δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι ένα τρόφιμο που έχει αλάτι είναι το ψωμί. Κατά συνέπεια όσοι επιθυμούν ή πρέπει να περιορίσουν το αλάτι είναι σημαντικό να αναζητήσουν άλλα τρόφιμα στη διατροφή τους αντί για το ψωμί».

Η έξυπνη επιλογή

 
Μια ιδανική επιλογή αποτελούν τα παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι «Τo Μάννα» Τσατσαρωνάκη. Τα κριθαρένια παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι περιέχουν όλα τα ευεργετικά συστατικά του κριθαριού, όπως ενέργεια, πρωτεΐνη, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ χάρη στα υψηλής ποιότητας άλευρα είναι πολύ πλούσια σε εδώδιμες ίνες.
Τα κριθαρένια παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος που τρέφεται υγιεινά και ισορροπημένα, αφού είναι ολικής αλέσεως, έχει χαμηλά λιπαρά και φτιάχνεται χωρίς καθόλου αλάτι. Προσδίδει στον οργανισμό πολλαπλάσια οφέλη απ’ ότι ένα απλό προϊόν ολικής αλέσεως, αφού περιέχει κριθάρι. Αυτό το κάνει πλουσιότερο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αύξηση των επιπέδων κορεσμού του οργανισμού. Σε συνδυασμό με την απουσία αλατιού, το κριθαρένιο παξιμαδάκι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επίσης, αποτελεί έναν βασικό σύμμαχο του οργανισμού, όσον αφορά τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρων στο αίμα και στη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Ίσως όμως η μεγάλη καινοτομία στα παξιμάδια χωρίς αλάτι είναι τα παξιμάδια με ελαιόλαδο χωρίς πρόσθετο αλάτι! Προσδίδουν μια μεσογειακή νότα στη διατροφή σας συνδυάζοντας το οφέλη του παξιμαδιού και του ελαιολάδου, ενώ χάρη στη μοναδική τους γεύση θα σας κάνουν να περιορίσετε το αλάτι με τρόπο νόστιμο και υγιεινό.

Advertisement
ΔΕΗ

Μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή 

Ετοιμάζουμε παξιμαδάκι χωρίς πρόσθετο αλάτι με ψητά τοματίνια, αβοκάντο και ελιές

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μια μερίδα: 4-5 παξιμαδάκια χωρίς πρόσθετο αλάτι “το Μάννα”, 1/2 αβοκάντο, 4-5 τοματίνια, 5-6 ελιές, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ξίδι λευκό

Για την εκτέλεση της συνταγής καθαρίζουμε 1/2 αβοκάντο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε λάδι, ξίδι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε ελαφρώς τα τοματίνια. Καθαρίζουμε τις ελιές και τοποθετούμε όλα τα υλικά πάνω στα παξιμαδάκια.

Πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παντεσπάνι για τούρτες σοκολάτας

03/08/25 2:01 μμ

Παντεσπάνι για τούρτες σοκολάτας

Χρώματα με υπογραφή: Πώς να δώσετε στο σπίτι σας μια αίσθηση υψηλής αισθητικής

03/08/25 1:56 μμ

Χρώματα με υπογραφή: Πώς να δώσετε στο σπίτι σας μια αίσθηση υψηλής αισθητικής

Φωτιά: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Δευτέρα – Ο χάρτης πρόβλεψης

03/08/25 1:57 μμ

Φωτιά: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Δευτέρα – Ο χάρτης πρόβλεψης

Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

03/08/25 1:37 μμ

Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Η τρίτη μεταμόσχευση ήπατος σε μια εβδομάδα στο «Λαϊκό» νοσοκομείο

03/08/25 1:27 μμ

Η τρίτη μεταμόσχευση ήπατος σε μια εβδομάδα στο «Λαϊκό» νοσοκομείο

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

03/08/25 1:22 μμ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

Πένθος στο Μεσολόγγι: Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά αγρότισσα-σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς

03/08/25 12:58 μμ

Πένθος στο Μεσολόγγι: Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά αγρότισσα-σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς

Σίδνεϊ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης και διανομής βοήθειας στη Γάζα

03/08/25 12:58 μμ

Σίδνεϊ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης και διανομής βοήθειας στη Γάζα

Επιδρομή ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Νότια Συρία

03/08/25 12:59 μμ

Επιδρομή ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Νότια Συρία

Μητσοτάκης

03/08/25 11:44 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης : «Στην αγορά εργασίας πλέον, κάτι αλλάζει προς όφελος των πολλών»

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: "Χρυσός" ο Κώστας Γεννίκης του ΟΦΚΑ στη σφαίρα - video

03/08/25 11:14 πμ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: “Χρυσός” ο Κώστας Γεννίκης στη σφαίρα – video

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

03/08/25 10:15 πμ

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη