Ελάτη και Περτούλι μαγεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή Ατελείωτη φύση, καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακοί οικισμοί που σου χαρίζουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Χρειάζεσαι το λιγότερο ένα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ελάτη και Περτούλι μαγεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή

Ατελείωτη φύση, καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακοί οικισμοί που σου χαρίζουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Χρειάζεσαι το λιγότερο ένα γεμάτο τριήμερο για να απολαύσεις τα όμορφα και γραφικά «δίδυμα» ελληνικά χωριά που είναι ιδιαίτερα φημισμένα και όχι άδικα.
Και όπως εξηγεί το exploringgreece.tv, σύμφωνα με το newsbeast.gr, ο λόγος για την Ελάτη και το Περτούλι που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Η Νότια Πίνδος στα καλύτερά της. Εκεί που ηρεμεί το σώμα και η ψυχή και ξεφεύγεις για τα καλά από την καθημερινότητα. Η Ελάτη και το Περτούλι Τρικάλων έχουν καταφέρει κάτι σπουδαίο. Σου προσφέρουν την παραδοσιακή διαμονή και την απλότητα, την επαφή με τη φύση και την ηρεμία με έναν τρόπο που δεν σου λείπει τίποτα. Είναι τόσο οργανωμένοι οικισμοί τουριστικά που έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν τους επισκέπτες να ζουν μια λιτή πολυτέλεια. Αυτό αισθανόμαστε κάθε φορά που τα επισκεπτόμαστε. Και σου προτείνουμε να το κάνεις και εσύ, ειδικά αυτή την εποχή.

Advertisement
 

Περτούλι το μικρό και γραφικό


Το ορεινό Περτούλι είναι χωμένο μέσα σε ένα δασώδες περιβάλλον που από μακριά θαρρείς πως ίσα ίσα που ξεπροβάλλει μέσα από τα δέντρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί και οι φιλόξενοι κάτοικοί του βοηθούν πολύ σε αυτό. Τρεχούμενα νερά και καταπράσινα λιβάδια ολοκληρώνουν το πανέμορφο σκηνικό στο νομό των Τρικάλων. Όλα αυτά θα τα συναντήσεις σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα. Εκεί δηλαδή που είναι χτισμένος ο παραδοσιακός οικισμός του Περτουλίου.
Και μπορεί να θεωρείται ένας χειμερινός προορισμός αλλά σου προτείνουμε να δοκιμάσεις να τον επισκεφθείς το φθινόπωρο. Γιατί δεν έχει τόσο κρύο, γιατί θα δεις τα χρώματα της φύσης να οργιάζουν, γιατί δεν θα χρειαστείς αλυσίδες για το αυτοκίνητο και γιατί θα ευχαριστηθείς με την ψυχή σου το περπάτημα στα όμορφα χρυσοκίτρινα μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί από τα πεσμένα φύλλα. Σίγουρα ο χειμώνας έχει άλλη χάρη καθώς το τοπίο γίνεται κατάλευκο, αλλά για εμάς το φθινόπωρο στα δύο δίδυμα ελληνικά χωριά των Τρικάλων είναι πραγματικά άλλο πράγμα.

Αν βρεθείς στο Περτούλι μην παραλείψεις να πας μέχρι το πέτρινο Γεφύρι της Γριάς με τα περίτεχνα σκαλίσματα που βρίσκεται στο φαράγγι της Μάνας. Το σημείο βέβαια απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και καλή σχέση με την ορειβασία. Αν δεν έχεις αυτά τα δύο, κανένα πρόβλημα μιας και οι βόλτες στο πετρόχτιστο χωριό με τα παλιά αρχοντικά θα σε ενθουσιάσουν.

Advertisement

Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα…

Το alter ego του Περτουλίου είναι σαν να αποτελεί το κομμάτι του παζλ που σου δίνει μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία ευρισκόμενο λίγο χαμηλότερα από το ορεινό Περτούλι. Λένε πως είτε βρίσκεται στις Άλπεις είτε στην Ελάτη είναι σχεδόν το ίδιο. Και δεν έχουν και άδικο. Η Ελάτη είναι ένα ελατοσκέπαστο χωριό που όμοιό του δε συναντάς εύκολα.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στα 950 μέτρα υψόμετρο για να το θαυμάσουμε. Και αυτό λέει πολλά. Ξέρεις ότι περιμένεις να δεις πανέμορφα λιβάδια, δάση που κρύβουν μυστικά και πέτρινα αρχοντικά με κόκκινες σκεπές. Αν είσαι τυχερός μπορεί να περάσει δίπλα σου σε κάποια πεζοπορική διαδρομή και ένα ελάφι. Είναι τότε που γίνεσαι ένα με τη φύση.

Η Ελάτη, όμως, εκτός από ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες είναι και ο… παράδεισος των καλοφαγάδων. Αν σου έχει λείψει ένα καλό γαστρονομικό ταξίδι μέσα στη φύση, τότε βρήκες που θα κανονίσεις να πας το επόμενο τριήμερο. Κι αν αναρωτιέσαι τι θα φας τότε σκέψου τα εξής: Ζεστός παραδοσιακός τραχανάς για ορεκτικό και για κυρίως πιάτα ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Από αρνί στη γάστρα και κυνήγι μέχρι χειροποίητα ζυμαρικά, πίτες με σπιτικό φύλλο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικο και ποικιλία τυριών.
Όλα μαγειρεμένα και σερβιρισμένα παραδοσιακά. Και φυσικά πάντα συνοδεία καλού κρασιού ή τσίπουρου. Πριν φύγεις από την Ελάτη (και το Περτούλι) πάρε μαζί σου μερικές προμήθειες. Βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ρίγανη και τυριά από τοπικούς παραγωγούς είναι τα must.

Τι να μην ξεχάσεις να κάνεις στα ελληνικά αυτά όμορφα χωριά


Αν σε πείσαμε να επισκεφθείς τα δίδυμα ελληνικά χωριά των Τρικάλων τότε μην ξεχάσεις να κάνεις και τα παρακάτω:
Να επισκεφθείς το χωριό Πύλη με τα όμορφα αξιοθέατά του. Εκεί βρίσκεται και ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας μας. Είναι η εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς που βρίσκονται οι δύο ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Κάνε μια βόλτα και στο πέτρινο γεφύρι της Πύλης.
Να κάνεις ράφτινγκ στον Αχελώο ποταμό, μια εμπειρία που θα θυμάσαι για καιρό.
Να ρωτήσεις και να βρεθείς στα Περτουλιώτικα λιβάδια. Μοναδικής ομορφιάς εκτάσης σε μεγάλο υψόμετρο που θα σου θυμίσουν αμέσως τις Άλπεις.
Ετοίμασε βαλίτσες (με ζεστά ρούχα ακόμη και το φθινόπωρο) και έφυγες…


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

03/12/25 9:24 πμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

03/12/25 9:18 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

03/12/25 9:12 πμ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών - Αποτελέσματα

03/12/25 9:10 πμ

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών – Αποτελέσματα

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

03/12/25 9:55 πμ

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

03/12/25 9:00 πμ

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια - Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

03/12/25 8:55 πμ

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια – Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

03/12/25 8:50 πμ

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Συμφωνία στην ΕΕ για οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027

03/12/25 8:47 πμ

Συμφωνία στην ΕΕ για οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027

Ένα διπλά αναδιπλούμενο κινητό, τρεις οθόνες, τέσσερις χώροι εργασίας

03/12/25 8:43 πμ

Ένα διπλά αναδιπλούμενο κινητό, τρεις οθόνες, τέσσερις χώροι εργασίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα

03/12/25 8:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου