Περισσότεροι από 2.000 “αστυνομικοί” πανεπιστημίων χρειάζονται για την ίδρυση του νέου σώματος ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το enikos.gr, στο προσχέδιο προστασίας των συνολικά 26 Πανεπιστημίων αναφέρεται πως απαιτείται να προσληφθεί ένας αριθμός ατόμων που είναι μεταξύ 2.000 -2.200, εκ των οποίων 800- 1.000 άτομα για τα οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής. Ο συγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων αυτό τα χρονικό διάστημα κρίνεται απαγορευτικός όταν μάλιστα υπάρχει η αναγκαιότητα ενίσχυσης του συστήματος υγείας με προσωπικό, κάτι που μεταθέτει τη δημιουργία του νέου σώματος στο προσεχές μέλλον, όταν κριθούν πρόσφορες οι συνθήκες.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η “μερική” δημιουργία του σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου παρατηρούνται αυξημένες παραβατικές συμπεριφορές, κάτι που θα αποφασιστεί στις αρχές του 2021. Κατά μέσο όρο όπως έχει υπολογιστεί, το κάθε πανεπιστήμιο χρειάζεται περίπου 80 άτομα, που θα απαρτίζουν το νέο Σώμα. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις, όπως στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου προβλέπεται η παρουσία 100-150 ατόμων του συγκεκριμένου σώματος ασφαλείας του ιδρύματος, περίπου 60-70 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αντίστοιχος αριθμός ή κυμαινόμενος σε κάποια άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Advertisement

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις προσλήψεις όταν αυτές αποφασιστούν, θα κάνει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα αναλάβει και την εκπαίδευσή τους.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” επισημαίνουν πως τα στελέχη του νέου σώματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα, να έχουν προανακριτικά καθήκοντα και να μπορούν να συντάσσουν δικογραφίες. Το νέο σώμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι άοπλο και θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων σωμάτων σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Το προσωπικό του θα φορά στολές που δεν θα παραπέμπουν σε αυτές της ΕΛ.ΑΣ. αλλά πολύ περισσότερο σε αυτές του προσωπικού ιδιωτικών σεκιούριτι. Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας, όταν το προσωπικό τους λάβει την ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο χειρισμού εγκληματικών – παραβατικών συμπεριφορών εντός των Πανεπιστημίων, Όταν εντοπίζεται περιστατικό εγκληματικής συμπεριφοράς θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές και όταν απαιτείται θα ζητείται η συνδρομή της Αστυνομίας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Νεαροί πέταξαν νερόμπαλες σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

07/08/25 10:20 πμ

Θεσσαλονίκη: Νεαροί πέταξαν νερόμπαλες σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Παραλία Οφρυνίου: Η τελευταία φωτογραφία της 59χρονης λίγο πριν εξαφανιστεί - Αναζητούν μάρτυρες

07/08/25 10:10 πμ

Παραλία Οφρυνίου: Η τελευταία φωτογραφία της 59χρονης λίγο πριν εξαφανιστεί – Αναζητούν μάρτυρες

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση