Έκκληση στους πολίτες για υπομονή και επιπλέον προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm, στο πλαίσιο της επίσκεψής του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Έκκληση στους πολίτες για υπομονή και επιπλέον προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Advertisement
 

 

Τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι συνάξεις στα σπίτια και πως θα επιτραπεί «μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές».

«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώ στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί σταδιακής άρσης του lockdown, όμως προïδέασε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγισή της.

«Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρώτος αυτός και η οικογένειά του θα κάνουν το εμβόλιο και προέτρεψε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να πράξουν το ίδιο, καθώς, όπως σημείωσε, τα εμβόλια, που θα εγκριθούν θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός. Θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τα εμβόλια μεγάλο επίτευγμα της Ιατρικής. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, δεν δίστασε να υιοθετήσει πιο προσωπικό τόνο, επικαλούμενος την περιπέτειας της εκλιπούσας μητέρας του Μαρίκας, που έμεινε σχεδόν παράλυτη, όπως είπε, από την πολυομελίτιδα, για να θυμίσει πως η συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει πλέον εξ αιτίας του εμβολίου. Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός για το πως θα γίνει ο εμβολιασμός, ενώ σε σχετική ερώτηση τόνισε πως όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματά κατά τις μετακινήσεις του με τα αεροπλάνα.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ νέου ιατρούς και νοσηλευτές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας λειτουργεί «στα κόκκινα», ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, τα νοσοκομεία μας, άντεξαν, αντέχουν και θα αντέξουν.

«Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου φροντίσαμε να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα υλικά, ώστε να εξοπλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε 567», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα σε ό, τι αφορά στην τιθάσευση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Θεσσαλονίκη είναι πλέον ορατά, καθώς, όπως γνωστοποίησε, για πρώτη φορά την Παρασκευή στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών είναι πιο θετικό, άρα μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ. «Μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάνεται είναι μία τραγωδία και κάθε ώρα και ημέρα καταβάλλονται προσπάθειες να σωθούν ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει εισήγηση από το Υπουργείο Υγείας για περισσότερες επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως όταν χρειάζεται θα γίνονται και αεροδιακομιδές, όπως αυτές των τελευταίων 24ωρων.

Επανέλαβε πως είναι ανοιχτός στην καλόπιστη κριτική, υπενθύμισε, μάλιστα, πως έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι πιθανώς κάποια μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, μολονότι ουδέποτε, όπως είπε, υπήρξε τέτοια εισήγηση. Ωστόσο, επέκρινε τη στάση μέρους της αντιπολίτευσης: «Η στείρα αντιπολίτευση, σαν να επιζητά την καταστροφή για να διεκδικήσει πολιτικό οξυγόνο, πραγματικά με ξεπερνά, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες». Κατηγόρησε, μάλιστα, στελέχη της ότι διαστρεβλώνουν με χυδαίο τρόπο λεγόμενα στενών συνεργατών του, ενώ στις επικρίσεις για το άνοιγμα του τουρισμού, κάλεσε όλους όσοι ασπάζονται τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία να υποδείξουν τους τρόπους, με τους οποίους η κυβέρνηση θα αναπλήρωνε τα έσοδα από την τουριστική κίνηση.

Ερωτηθείς για την απροθυμία του κλάδου των εφοριακών να υπάρχει απογευματινή βάρδια από τις 15:00μμ έως τις 19:00μμ, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μερικές φορές στο Δημόσιο νιώθω πως λειτουργούν δύο ταχύτητες: από τη μία όσοι υπερβάλλουν εαυτούς και από την άλλη, ευτυχώς, μικρές εξαιρέσεις, που νιώθουν πως δεν πρέπει να καταβάλλουν επιπρόσθετη προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Τους προτρέπω να αναθεωρήσουν τη στάση τους». διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα αποκτά με γρήγορα βήματα αποτελεσματικό Κράτος, τέτοιο που θέλουν οι πολίτες.

Advertisement
Family Kitchen

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το Κράτος έχει κάνει πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, επικαλούμενος – μεταξύ άλλων – το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και το προστατευτικό πλέγμα για τους εργαζομένους, που δεν μπορούν να εργαστούν για όσο καιρό διαρκεί το lockdown.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως δεν τον προβληματίζει τόσο η αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του χρέους, καθώς, όπως σημείωσε, μετά την πανδημία θα υπάρξει απότομη αύξηση του ΑΕΠ, προσθέτοντας πως σε όλες τις χώρες που δοκιμάζονται από την Covid-19 παρατηρείται αύξηση του εθνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η οικονομική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Υπενθύμισε πως επί των ημερών του η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα QE (ποσοτικής χαλάρωσης), χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και έχει προλάβει, ήδη, να δανειστεί περί τα 16 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

«Άρα αυτό, που κάποιοι αποκαλούν «μαξιλάρι ΣΥΡΙΖΑ» δεν υπάρχει πλέον καθώς από τα διαθέσιμα τα μισά είναι δεσμευμένα και τα άλλα μισά έχουν αντληθεί στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε γερανοφόρο όχημα, ένας τραυματίας

10/11/25 9:45 πμ

Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε γερανοφόρο όχημα, ένας τραυματίας

Μουσικά Σχολείο Σερρών: Αφιέρωμα στην Κινέζικη Παραδοσιακή μουσική  

10/11/25 9:24 πμ

Μουσικό Σχολείο Σερρών: Αφιέρωμα στην Κινέζικη Παραδοσιακή μουσική  

STEM Racing Ελλάδος 2025 – Το 20ο Δημοτικό Σερρών κατέκτησε την 1η θέση!

10/11/25 9:19 πμ

STEM Racing Ελλάδος 2025 – Το 20ο Δημοτικό Σερρών κατέκτησε την 1η θέση!

Νέα έρευνα επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον αυτισμό στα παιδιά

10/11/25 9:04 πμ

Νέα έρευνα επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον αυτισμό στα παιδιά

Από σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης - Εισοδηματικά κριτήρια

10/11/25 8:58 πμ

Από σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης – Εισοδηματικά κριτήρια

Η ασίστ του Καρέτσα δεν ήταν αρκετή

10/11/25 8:55 πμ

Η ασίστ του Καρέτσα δεν ήταν αρκετή

Η μάλαξη ευεξίας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, ακόμη και με μία σύντομη συνεδρία - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το ύπνο μας; Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γ.Σακκάς

10/11/25 8:53 πμ

Η μάλαξη ευεξίας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, ακόμη και με μία σύντομη συνεδρία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το ύπνο μας; Μιλάει ο καθηγητής Γ.Σακκάς

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά τις επικρίσεις για το μοντάζ σε μια ομιλία του Τραμπ

10/11/25 8:51 πμ

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά τις επικρίσεις για το μοντάζ σε μια ομιλία του Τραμπ

Τοσκανέζικο κοτόπουλο με ζυμαρικά, σπανάκι και κρεμώδη σάλτσα

10/11/25 8:50 πμ

Τοσκανέζικο κοτόπουλο με ζυμαρικά, σπανάκι και κρεμώδη σάλτσα

ΗΠΑ: Οι πτήσεις εσωτερικού θα μειωθούν δραστικά όσο συνεχίζεται το shutdown

10/11/25 8:49 πμ

ΗΠΑ: Οι πτήσεις εσωτερικού θα μειωθούν δραστικά όσο συνεχίζεται το shutdown

Απολογήθηκαν και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα, τα τρία αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια

10/11/25 8:48 πμ

Απολογήθηκαν και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα, τα τρία αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια

Τα δοκάρια σταμάτησαν τον Αστέρα στο Χαριλάου

09/11/25 8:39 μμ

Τα δοκάρια σταμάτησαν τον Αστέρα στο Χαριλάου