«Πολλά θα πρέπει να αλλάξουν – Όλες οι κρατήσεις διαδικτυακά» αναφέρει η ελληνική οικονομία

 

Ο ελληνικός τουρισμός μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού μπήκε στο επίκεντρο ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt.

Advertisement

Πώς θα εξελιχθεί στην μετά κορονοϊό εποχή; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει άρθρο στις διαδικτυακές σελίδες της οικονομικής επιθεώρησης, με τον αρθρογράφο να συνομιλεί με πολλούς παράγοντες του ελληνικού τουρισμού. Από τα λεγόμενά τους καταγράφεται η τάση ότι πολλά θα πρέπει να αλλάξουν, όταν τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο.

Στο μέλλον όλες οι κρατήσεις θα γίνονται διαδικτυακά

«Σε καμιά άλλη χώρα της Μεσογείου, εξαιρουμένων της Κύπρου και της Κροατίας, ο τουρισμός δεν έχει τόσο μεγάλη οικονομική σημασία», επισημαίνει ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ.

«Άμεσα ή έμμεσα συνέβαλε πέρυσι στο ¼ του ΑΕΠ και εξασφάλισε κάθε πέμπτη θέση εργασίας … Ένας ακόμη λόγος για να τεθεί και πάλι σε εκκίνηση ο τουρισμός. Αλλά στελέχη του κλάδου δεν περιμένουν ένα γρήγορο comeback. Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε) ελπίζει σε σταδιακή ανάκαμψη από το 2021 σε περίπτωση που ξεκινήσουν μαζικοί εμβολιασμοί το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

 

Ο ίδιος παρόλα αυτά υπολογίζει ότι του χρόνου ο κλάδος θα καταγράψει μόνο το ήμισυ του τζίρου σε σχέση με το 2019, που ήταν μια χρονιά-ρεκόρ. Κατά τον Γιάννη Ρέτσο το στοίχημα δεν είναι μόνο η εξασφάλιση της επιβίωσης του κλάδου, αλλά να μπουν τα θεμέλια για την εποχή μετά την πανδημία» αναφέρει η Deutsche Welle.

Advertisement

Πώς όμως μεταφράζεται αυτό; «Σημαίνει την εκπόνηση ενός σχεδίου για την καλύτερη βιωσιμότητά του τουρισμού, σημαίνει την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, να ανταποκριθούμε καλύτερα στην κοινωνική μας ευθύνη, να εξασφαλίσουμε και να στηρίξουμε την απασχόληση των ντόπιων και τον τοπικό πολιτισμό. Η Ελλάδα αντιμετώπισε άμεσα την κρίση, μετά το τέλος της πανδημίας πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί» μεταφέρει ο γερμανός δημοσιογράφος τις απόψεις του κ. Ρέτσου.

 

Στο άρθρο του ο γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα κάνει αναφορά πιο συγκεκριμένα και στις μελλοντικές τάσεις, όπως περιγράφονται από τον Άρη Ίκκο, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας του Τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ).

«Η εξέλιξη διαγράφεται με μεγάλη σαφήνεια. Από την κράτηση, το check-in, μέχρι το κλείσιμο δωματίου και τραπεζιού στο εστιατόριο τα περισσότερα θα γίνονται από το τηλέφωνο ή το τάμπλετ των τουριστών. Οι επισκέπτες μελλοντικά θα λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τη σχέση τιμής με τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Αντ’ αυτού θα γίνονται λιγότερες κρατήσεις, αλλά μεγαλύτερες σε διάρκεια, γιατί τα ταξίδια μελλοντικά θα γίνουν πιο πολύπλοκα λόγω των μέτρων απόστασης και υγειονομικών πρωτοκόλλων»

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

06/08/25 9:31 μμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

06/08/25 9:35 μμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα - video

06/08/25 7:24 μμ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα – video

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά - video

06/08/25 9:32 μμ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά – video