16.4 C
Serres

Εμβόλιο κορωνοϊού: Γιατί είναι απαραίτητο να γίνουν και οι δύο δόσεις

Date:

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η παρασκευάστρια εταιρία.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η πρώτη δόση εμβολιασμού, η λεγόμενη πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι αυτή που γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα. 

Μετά από 21 μέρες γίνεται η δεύτερη δόση για το εμβόλιο της Pfizer και υπάρχει μία ετοιμότητα παραγωγής περισσότερων αντισωμάτων. Επομένως, είπε η κ. Θεοδωρίδου, οι δύο δόσεις για τον εμβολιασμό στοχεύσουν στην πλήρη ανοσοποίηση, κι αν περιοριστεί κανείς σε μία δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

«Είναι δικαιολογημένη κάποια αναβολή κάποιων ημερών, αν υπάρξει πρόβλημα, ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση».

 
Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη


Στο  ερώτημα εάν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης, είπε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για το θέμα των εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένο ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο.






«Φαίνεται ότι το εμβόλιο της covid, είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση. Εντούτοις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων. Η επίσημη σύσταση από υπεύθυνους φορείς, είναι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά της covid-19. Όμως στην περίπτωση που  γίνει, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης».  Πρόσθεσε επίσης, ότι μία σύσταση που έγινε (μετά τον εμβολιασμό να μην προγραμματίζεται κύηση) αναθεωρήθηκε – και μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη σε οποιοδήποτε διάστημα.

Είναι απόλυτο ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση;


Σύμφωνα με την καθηγήτρια υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία έχει να κάνει με το επάγγελμα, πχ. μια νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό και η δεύτερη, η ίδια η έγκυος να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, σημείωσε, πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια την λοίμωξη, και φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οπότε η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου. Επίσης είπε, ότι λόγω εμβολιασμού δεν θα στερήσουμε από καμιά μητέρα να θηλάσει το βρέφος της.

πηγή newsbeast.gr

ΥγείαΕμβόλιο κορωνοϊού: Γιατί είναι απαραίτητο να γίνουν και οι δύο δόσεις

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Διατροφή: 7 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να φτάσει σε ένα υγιές βάρος

Χρήσιμες συμβουλές για να «διδάξετε» στα παιδιά μερικές βασικές...

Πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκτήσετε κοιλιακούς

Μπορείτε γρήγορα να αποκτήσετε κοιλιακούς και να δείτε το...

Βιταμίνη C: Ποια είναι τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό και...

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα