Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει τη διέλευση τουριστών και επισκεπτών από τους συνοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα και της Νυμφαίας. Ο συνοριακός σταθμός ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει τη διέλευση τουριστών και επισκεπτών από τους συνοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα και της Νυμφαίας.

Advertisement
 

Ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμενε κλειστός όλους τους προηγούμενους μήνες για τους επισκέπτες των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκίνητων και μόνο επαγγελματικά φορτηγά αυτοκίνητα μπορούσαν να περάσουν ελεύθερα. Από σήμερα, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, άνοιξε πιλοτικά ο συνοριακός σταθμός και για τους επισκέπτες των ΙΧ αυτοκίνητων.

Όπως αναφέρεσαι στο σχετικό ΦΕΚ, η είσοδος των τουριστών- επισκεπτών επιτρέπεται «υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης, καθώς και αρνητικής ανίχνευσής τους μετά από την υποβολή τους σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) που θα διενεργούνται στα σύνορα».

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΑΜΘ Θανάσης Τσώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι το πιλοτικό άνοιγμα του συνοριακού φυλακίου της Νυμφαίας σημαίνει ότι τα δεδομένα θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα, οπότε και θα εκδίδεται νέα ΚΥΑ και ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αυστηρού ελέγχου όσων εισέρχονται στη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και επιπλέον να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς που πραγματικά είναι το πρόβλημα».

Ο κ. Τσώνης δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εισακούστηκαν από την πολιτική ηγεσία οι παρεμβάσεις της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών από τις χώρες της Βαλκανικής -και όχι μόνο- διακινούνται μέσω της Νυμφαίας. «Νομίζω ότι η εφαρμογή των μέτρων που ορίζει το ΦΕΚ θα βοηθήσει στην ασφαλή μετακίνηση όσων θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας. Αυτό που έγινε σήμερα είναι ένα crash test για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 14 Μαΐου, οπότε αναμένεται το συνολικό άνοιγμα του τουρισμού. Τη Μεγάλη Δευτέρα, που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ, θα μπορέσουμε να ξέρουμε όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας», ανέφερε χαρακτηριστιά.

Οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για είσοδο στη χώρα από τη Νυμφαία αφορούν και τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα για τους πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Advertisement
ΔΕΗ

Στην ίδια ΚΥΑ γίνεται σαφές ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), με τα πλήρη στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας.

Τόσο στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα όσο και της Νυμφαίας υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί rapid test στο σύνολο σχεδόν των επιβατών που διέρχονται από εκεί και επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ώρες εισόδου στη χώρα από τους δυο μεθοριακούς σταθμούς για τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα είναι από τις 07:00 έως τις 23.00, οπότε και λειτουργούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρώσεις των ΗΠΑ στους ενεργειακούς ομίλους Rosneft και Lukoil της Ρωσίας

24/10/25 8:45 μμ

Κυρώσεις των ΗΠΑ στους ενεργειακούς ομίλους Rosneft και Lukoil της Ρωσίας

Ροζ για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού το κτίριο Διοίκησης του «Γ.Παπανικολάου»

24/10/25 8:36 μμ

Ροζ για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού το κτίριο Διοίκησης του «Γ.Παπανικολάου»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 11 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για την εγκληματική οργάνωση

24/10/25 8:32 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 11 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για την εγκληματική οργάνωση

Σ. Νησιούδη: "Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS"

24/10/25 8:03 μμ

Σ. Νησιούδη: “Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS”

Εξοικονομώ 2026: Έρχεται νέο πρόγραμμα με σημαντικές αλλαγές και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

24/10/25 7:54 μμ

Εξοικονομώ 2026: Έρχεται νέο πρόγραμμα με σημαντικές αλλαγές και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

ΥΠΑΑΤ: Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και φερτά υλικά για Daniel

24/10/25 7:45 μμ

ΥΠΑΑΤ: Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και φερτά υλικά για Daniel

Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε 25χρονη που έβαζε την ανήλικη κόρη της να ζητιανεύει ολημερίς

24/10/25 7:32 μμ

Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε 25χρονη που έβαζε την ανήλικη κόρη της να ζητιανεύει ολημερίς

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα, λόγω της κηδείας του Διονύση Σαββόπουλου

24/10/25 7:29 μμ

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα, λόγω της κηδείας του Διονύση Σαββόπουλου

Χατζηβασιλείου: Θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη - Οι Αθηναίοι θα κάνουν σ’ εκείνον αγωγή για ελλιπή καθαριότητα

24/10/25 7:24 μμ

Χατζηβασιλείου: Θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Οι Αθηναίοι θα κάνουν σ’ εκείνον αγωγή για ελλιπή καθαριότητα

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μια προσωρινή, ανεξάρτητη επιτροπή

24/10/25 7:21 μμ

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μια προσωρινή, ανεξάρτητη επιτροπή

ΟΑΚΑ - Χαλιορής: «Με τιμή και ευθύνη στην Οργανωτική Επιτροπή του Final Four της EuroLeague»

24/10/25 7:18 μμ

ΟΑΚΑ – Χαλιορής: «Με τιμή και ευθύνη στην Οργανωτική Επιτροπή του Final Four της EuroLeague»

Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

24/10/25 7:11 μμ

Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»