Χαρμόσυνο μήνυμα για τον εμβολιασμό έστειλαν στην κοινωνία μας οι 30αρηδες τόνισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι το φως από το δικό ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Χαρμόσυνο μήνυμα για τον εμβολιασμό έστειλαν στην κοινωνία μας οι 30αρηδες τόνισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας.

Advertisement
 

” Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή”.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι από σήμερα μπαίνει στην φαρέτρα των εμβολίων και αυτό της Johnson & Johnson. Ενα εμβόλιο με ιικό φορέα το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη σε ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Η αποτελεσματικότητά του έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 66% μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή νόσο αγγίζει το 77 με 80%.

Πρόσθεσε ότι είναι εύχρηστο, εύκολο να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου και μονοδοσικό γεγονός όμως που όπως σημείωσε δεν θα πρέπει να παρασύρει τη σκέψη των ανθρώπων ότι γενικά μια δόση εμβολίου αρκεί και στις άλλες περιπτώσεις εμβολίων.

Ακόμα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ερευνας της Βρετανίας που αφορούσε άτομα εμβολιασμένα με μία δόση Pfizer ή ΑstraZeneca  που μολύνθηκαν μετά από 3 εβδομάδες και έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50%  περίπου τη δυνατότητα διάδοσης του ιού στο περιβάλλον.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6, 8 και 9 μήνες ακόμα προστασίας.

Advertisement

“Eχουμε και παλαιότερα πει ότι η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει κι ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα”.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου: “αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό και αυτό να προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία. Ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος έχει πολλές ερμηνείες και για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται αλλά και για τους στόχους των αντισωμάτων που είναι διαφορετικοί στη φυσική λοίμωξη από ότι στον εμβολιασμό”. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο, υπογράμμισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής προσθέτοντας ότι δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή σε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λ. Μενδώνη στο Χάρβαρντ: «Η πολιτική μας διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας, ως βιώσιμο ζωτικό πόρο, για τις μελλοντικές γενιές»

05/12/25 4:01 μμ

Λ. Μενδώνη στο Χάρβαρντ: «Η πολιτική μας διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας, ως βιώσιμο ζωτικό πόρο, για τις μελλοντικές γενιές»

14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας - Αφιέρωμα «Θάνος Αναστόπουλος»

05/12/25 4:02 μμ

14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας – Αφιέρωμα «Θάνος Αναστόπουλος»

Κελύφη μυδιών και υπολείμματα καφέ ως λύσεις βιωσιμότητας στην αγροδιατροφή

05/12/25 4:01 μμ

Κελύφη μυδιών και υπολείμματα καφέ ως λύσεις βιωσιμότητας στην αγροδιατροφή

Πάτρα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων – Μπλόκο στον κόμβο του Πύργου

05/12/25 3:59 μμ

Πάτρα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων – Μπλόκο στον κόμβο του Πύργου

Αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση της Πευκοκάμπιας

05/12/25 3:58 μμ

Αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση της Πευκοκάμπιας

Β. Κικίλιας: «Έκτακτη προσέγγιση του “Blue Star” στη Σίφνο για διακομιδή παιδιού - Η δουλειά μας είναι να σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας»

05/12/25 3:57 μμ

Β. Κικίλιας: «Έκτακτη προσέγγιση του “Blue Star” στη Σίφνο για διακομιδή παιδιού – Η δουλειά μας είναι να σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας»

Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις - Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων - Κλειστά τα σχολεία

05/12/25 3:56 μμ

Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις – Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων – Κλειστά τα σχολεία

Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα- Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

05/12/25 3:54 μμ

Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα- Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

Στο τελωνείο Ευζώνων αγρότες από το νομό Κιλκίς - Αποφασίστηκε οκτάωρος αποκλεισμός έως τις 22.00

05/12/25 2:57 μμ

Στο τελωνείο Ευζώνων αγρότες από το νομό Κιλκίς – Αποφασίστηκε οκτάωρος αποκλεισμός έως τις 22.00

Σέρρες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός στον κόμβο Κερδυλλίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

05/12/25 3:53 μμ

Σέρρες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός στον κόμβο Κερδυλλίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Δίκη για τον Σήφη Βαλυράκη: «Τον χτύπησαν, μετά τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα και έφυγαν»

05/12/25 2:46 μμ

Δίκη για τον Σήφη Βαλυράκη: «Τον χτύπησαν, μετά τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα και έφυγαν»

Για έξι ώρες τουλάχιστον έκλεισε το τελωνείο στον Προμαχώνα

05/12/25 1:09 μμ

Για έξι ώρες τουλάχιστον έκλεισε το τελωνείο στον Προμαχώνα