Σχέδιο για θητεία με… πιστοποίηση επεξεργάζεται το υπουργείο Άμυνας προκειμένου οι φαντάροι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων να ενισχύουν τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες ή να καταρτίζονται σε νέες ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σχέδιο για θητεία με… πιστοποίηση επεξεργάζεται το υπουργείο Άμυνας προκειμένου οι φαντάροι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων να ενισχύουν τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες ή να καταρτίζονται σε νέες και έτσι να βγαίνουν πιο έτοιμοι στην αγορά εργασίας.

Advertisement
 

Στόχος του υπουργείου και των επιτελών του είναι να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη στρατιωτική θητεία. Επιδίωξη του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι, δηλαδή, οι νέοι να μην αισθάνονται το στρατιωτικό ως ένα βάρος και χάσιμο χρόνο αλλά να αντιληφθούν ότι μπορεί να τους προσφέρει επιπλέον εφόδια και κατάρτιση για το μέλλον και την επαγγελματική τους πορεία. Προ ημερών εξάλλου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς (και την εξίσωση της διάρκειάς της σε όλους τους κλάδους) είχε προαναγγείλει τον νέο σχεδιασμό για πιστοποιητικό δεξιοτήτων των φαντάρων επισημαίνοντας πως «(…) επεξεργαζόμαστε σχέδια ώστε η αύξηση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των στρατευσίμων να συνδυαστεί και με την ωφελιμότητα της θητείας τους».

Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι οι έξτρα δεξιότητες που θα αποκτούν οι φαντάροι ή η ενίσχυσή τους να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό, το οποίο μάλιστα θα έχει αντίκρυσμα, θα μετράει δηλαδή, στη μετέπειτα ζωή τους, εκτός Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αυτό το διάστημα έχουν αρχίσει οι πρώτες επαφές του υπουργείου Αμυνας και των Επιτελείων με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει το «know how» σε τέτοιες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άλλωστε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέπεμψε πολλαπλά σήματα για έναν σχεδιασμό που επιτρέπει πολλές διαδικασίες να απλοποιηθούν.

Χωρίς να έχει ακόμη το συνολικό πλάνο οριστικοποιηθεί δεν αποκλείεται να εξεταστούν και πλατφόρμες e-learning (μάθησης εξ αποστάσεως δηλαδή) oι οποίες έχουν ευρεία εξάπλωση τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην εποχή του κορωνοϊού, και είναι και οικονομικές.

Μολονότι το σχέδιο για θητεία με… πιστοποιητικό βρίσκεται στην αρχική φάση της επεξεργασίας του, οι σκέψεις είναι οι δεξιότητες να αφορούν πεδία που παγίως ενδιαφέρουν τους νέους και παίζουν καταλυτικό ρόλο σε ένα βιογραφικό. Οι ξένες γλώσσες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεξιότητες που θα μπορούν να επιλέξουν οι στρατευμένοι.

Κίνητρο

Advertisement
Family Kitchen


Πεποίθηση του υπουργείου Αμυνας είναι ότι η ύπαρξη μία τέτοιας δραστηριότητας μάθησης – που δεν αφορά τα στρατιωτικά αντικείμενα – κατά τη διάρκεια της θητείας μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους νέους. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα μπορούσε να τους κινητοποιήσει ώστε να παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν σχετικά νωρίς και να μην αφήνουν το στρατιωτικό μετά το τέλος των σπουδών και μεταπτυχιακών τους.

Τώρα, πάντως, ο σχεδιασμός του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι αυτή η νέα προσπάθεια απόκτησης δεξιοτήτων να είναι πολύ πιο οργανωμένη. Οι στρατευμένοι θα γνωρίζουν από πριν σε ποιες ειδικότητες θα μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια. Και βέβαια αυτή η μάθηση θα συνοδεύεται και από ένα πιστοποιητικό.

Advertisement
MEGA

Οι ασυρματιστές από τον ΟΤΕ και οι οδηγοί από τον Στρατό


Στο παρελθόν, τις δεκαετίες ’70, ’80, ’90, κάποιες από τις ειδικότητες που αποκτούσε κανείς στη θητεία τού έδιναν το «εισιτήριο» για το Δημόσιο ή για άλλες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ασυρματιστές ή διαβιβαστές προτιμούνταν στον ΟΤΕ, ενώ όσοι μάθαιναν οδηγοί κατά τη διάρκεια της θητείας τους μπορούσαν να αναγνωρίσουν το στρατιωτικό δίπλωμα οδήγησης και στην πολιτική ζωή. Εντούτοις, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αυτή η αναγνώριση των στρατιωτικών δεξιοτήτων σταμάτησε να ισχύει.

Πηγή: tanea.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

03/10/25 9:30 μμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

03/10/25 9:26 μμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

03/10/25 9:18 μμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

03/10/25 9:12 μμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

03/10/25 9:09 μμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

03/10/25 9:02 μμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

03/10/25 8:58 μμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

03/10/25 8:56 μμ

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

03/10/25 8:45 μμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

03/10/25 8:39 μμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ

03/10/25 8:35 μμ

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ