Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, ώστε να συνεχίσουν την ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, ώστε να συνεχίσουν την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ο οποίος ερωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε. «Αυτό θα δημιουργήσει δυσπιστία μεταξύ μας. Αν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την κατοχή, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση».

Υπό την πίεση των συμμάχων του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα για ενδεχόμενη παραμονή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς χιλιάδες οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα πριν απ’ αυτή την ημερομηνία.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ αύριο, Τρίτη, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ είχε προηγουμένως υπογραμμίσει, μιλώντας στο Sky News, πως η απόφαση να παραταθεί η αμερικανική παρουσία στην Καμπούλ δεν έγκειται αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον και πως οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο.

Advertisement
MEGA

«Θα ακολουθήσει μια συζήτηση με τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ταλιμπάν θα έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να επιδιώξουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και να δείξουν πως θέλουν να αποτελέσουν τμήμα του διεθνούς συστήματος» ή «να πουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί» η αμερικανική παρουσία, δήλωσε.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix