Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν και πάλι απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν και πάλι απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κατάρ.

Advertisement
 

Οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου έπειτα από μια επιχείρηση- αστραπή μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων-δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι «θα επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν ελεύθερα», τόνισε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντόχα.

«Θα τους παρακολουθούμε», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις καθώς στο φως της δημοσιότητας έρχονται συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και Αμερικανοί, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Μάζαρ- ι- Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Μαρίνα ΛιΓκρί διευθύντρια της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ascend Athletics.

Εξακόσιοι με 1.300 άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και 19 Αμερικανοί, με τη βοήθεια της ΜΚΟ αυτής αλλά και άλλων οργανισμών, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι οι Ταλιμπάν δεν απαγόρευσαν σε όποιους έχουν νόμιμα έγγραφα να φύγουν από τη χώρα, όμως πρόσθεσε ότι δεν διέθεταν όλοι όσοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ. Δεν υπάρχει «μια κατάσταση ομηρείας» στη Μάζαρ-ι – Σαρίφ, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον κατάλογο των επιβατών, να ταυτοποιήσουμε τους επιβάτες των αεροπλάνων αυτών, (δεν γνωρίζουμε) τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ούτε πού θα προσγειωθούν αυτά. Πρόκειται για ζητήματα που μας προκαλούν πραγματική ανησυχία», υπογράμμισε. «Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ συζητάμε για να λύσουμε τα θέματα αυτά».

Ο Μπλίνκεν, τον οποίο συνοδεύει στον ταξίδι του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ευχαρίστησε εξάλλου το Κατάρ για τη στήριξή του και τις ενέργειές του στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν χιλιάδων ανθρώπων.

«Το Κατάρ ξεπέρασε τις προσδοκίες και η γενναιοδωρία σας έσωσε ζωές», υπογράμμισε ο Όστιν στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Advertisement
Family Kitchen

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι από την πλευρά του επανέλαβε ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που παραμένει κλειστό μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών θα επαναλειτουργήσει σύντομα, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι στην περιοχή υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και την αποχώρηση δύο εβδομάδες αργότερα και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Χθες Δευτέρα το βράδυ 0 εμίρης του Κατάρ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι παρέθεσε δείπνο στους δύο Αμερικανούς υπουργούς.

Advertisement
ΔΕΗ

«Πολλές χώρες παρενέβησαν για να συμμετάσχουν στις απομακρύνεις από το Αφγανιστάν, αλλά καμία δεν το έκανε περισσότερο από το Κατάρ», σχολίασε σήμερα ο Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για περίπου 58.000 πρόσφυγες που πέρασαν από τη Ντόχα.

«Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που πέρασαν από εδώ δεν θα το ξεχάσουν, ούτε κι εμείς», πρόσθεσε.

Σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματικούς στην αμερικανική, αεροπορική βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, στην οποία έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες.

Ο Όστιν από την πλευρά του θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή του Κόλπου και θα περάσει από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Οκτωβρίου

06/10/25 12:17 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Οκτωβρίου

Γερμανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

06/10/25 12:14 πμ

Γερμανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Τέταρτος με νέο... σόου ο Λεβαδειακός

06/10/25 12:12 πμ

Τέταρτος με νέο… σόου ο Λεβαδειακός

Ινδονησία: Σαράντα πέντε νεκροί ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης ισλαμικού οικοτροφείου, οι έρευνες συνεχίζονται

06/10/25 12:11 πμ

Ινδονησία: Σαράντα πέντε νεκροί ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης ισλαμικού οικοτροφείου, οι έρευνες συνεχίζονται

Με 13 Βραβεία Ποιότητας στεφανώθηκε η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης

06/10/25 12:10 πμ

Με 13 Βραβεία Ποιότητας στεφανώθηκε η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης

Κυνηγάκης και Μακρή πανελληνιονίκες στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, πρωταθλητής ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου

06/10/25 12:07 πμ

Κυνηγάκης και Μακρή πανελληνιονίκες στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, πρωταθλητής ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου

Γαλλία: Επιστρέφουν, μέσω Ελλάδας, 28 Γάλλοι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ

06/10/25 12:06 πμ

Γαλλία: Επιστρέφουν, μέσω Ελλάδας, 28 Γάλλοι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ

Ιταλία: Εφημερίδα La Stampa: αύριο επιστρέφουν, μέσω Αθηνών, οι υπόλοιποι 15 Ιταλοί ακτιβιστές του Global Sumud Flottilla

06/10/25 12:04 πμ

Ιταλία – Εφημερίδα La Stampa: αύριο επιστρέφουν, μέσω Αθηνών, οι υπόλοιποι 15 Ιταλοί ακτιβιστές του Global Sumud Flottilla

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

06/10/25 12:03 πμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

Γαλλία: Ο Ρολάν Λεσκίρ θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Λεκορνί

06/10/25 12:02 πμ

Γαλλία: Ο Ρολάν Λεσκίρ θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Λεκορνί

Απόδραση από το Περιστέρι για την ΑΕΚ

06/10/25 12:00 πμ

Απόδραση από το Περιστέρι για την ΑΕΚ

Η Σεβίλη «έσπασε» το αήττητο της Μπαρτσελόνα και την έριξε από την κορυφή

05/10/25 9:06 μμ

Η Σεβίλη «έσπασε» το αήττητο της Μπαρτσελόνα και την έριξε από την κορυφή