Νοσοκομεία, δομές φροντίδας και κέντρα υγείας ανέστειλαν τις συμβάσεις περίπου 3.000 εργαζομένων σε όλη τη Γαλλία επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς χώρες σε όλη την Ευρώπη εξετάζουν πόσο μακριά μπορούν να πάνε προκειμένου να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακοινώσει, αργότερα σήμερα, ότι η απόδειξη εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους προχωρώντας πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή, η Ολλανδία σχεδιάζει ένα παρόμοιο βήμα — αλλά μόνο για την είσοδο σε μπαρ ή σε κλαμπ.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία λέει ότι πολύ πιθανό να απαιτήσει από τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στην Αγγλία να εμβολιαστούν στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αναχαίτιση του ιού στη διάρκεια του χειμώνα.

Στη Γαλλία, η απόφαση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στα μέσα Ιουλίου να απαιτήσει ένα παρόμοιο υγειονομικό πιστοποιητικό για την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μουσεία, μεταξύ άλλων, και να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς, αύξησε μαζικά τους εμβολιασμούς.

Με την υποχρεωτικότητα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στους οίκους φροντίδας να τίθεται σε ισχύ από χθες, 15 Σεπτεμβρίου, το πολύ απτό αποτέλεσμά της –η απαγόρευση σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους να εργαστούν– άρχισε να γίνεται αισθητή.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Nice Matin, σχεδόν 450 υγειονομικοί –σε σύνολο 7.500– τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μόνο σε ένα νοσοκομείο στην Νίκαια, στη νότια Γαλλία.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, υποβάθμισε την επίπτωση του μέτρου.

«Δεν υπήρξε χάος εξαιτίας αυτού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL και πρόσθεσε πως 27 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Υπήρξαν κάποιες λίγες περιπτώσεις όπου επηρεάστηκε η φροντίδα, όπως στη χρήση ενός μαγνητικού τομογράφου που διακόπηκε για λίγο, όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργάζονται σε υποστηρικτικές θέσεις, περιορίζοντας την επίπτωση του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

«Οι περισσότερες από τις αναστολές είναι μόνο προσωρινές — πολλοί αποφάσισαν να εμβολιαστούν καθώς βλέπουν πως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Βεράν.

Advertisement

Όμως τα συνδικάτα προειδοποιούν για ενδεχόμενες διαταραχές στην παροχή φροντίδας, και ακόμη και ελάχιστοι απόντες σε μια ομάδα είναι αρκετοί για να προκληθεί μια κρίση, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Εμμανουέλ Σινιόν, διευθυντής ενός οίκου φροντίδας στο Μπορντό, λέγοντας πόσο δύσκολο είναι να προσληφθεί προσωπικό σον τομέα.

«Αν δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους φροντιστές που φεύγουν, η δουλειά θα πέσει στους άλλους και φοβάμαι έναν μη ενάρετο κύκλο, με κόπωση, εξάντληση και μια αύξηση των απουσιών», είπε.

Στην Ιταλία, όπου ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς έγινε υποχρεωτικός στα τέλη Μαρτίου, ορισμένων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, αλλά οι αριθμοί δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοιοι με της Γαλλίας.

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, περίπου 728 γιατροί συνολικά στην Ιταλία είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης επειδή δεν εμβολιάστηκαν, ανέφερε η ιταλική ομοσπονδία γιατρών.

Η Ιταλία ετοιμάζεται τώρα να πάει πολύ πιο πέρα και να ανακοινώσει σήμερα ότι το “Πράσινο πάσο” –το οποίος δείχνει αν κάποιος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει βρεθεί αρνητικός σε διαγνωστικό τεστ ή έχει αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό– θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αν κάποιος δεν διαθέτει αυτό το πράσινο πιστοποιητικό θα τίθεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα χάνει τον μισθό του.

Σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζομένους στην υγεία, με τους ίδιους τους εργαζομένους στην πλειονότητά τους να αντιτίθενται σε αυτήν και η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα λάβει τέτοια μέτρα.

Ωστόσο ένα πάσο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό ή ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού απαιτείται εκεί από τις 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου ο κάτοχός του να πάει σε μπαρ, εστιατόρια, κλαμπ ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Ολλανδών υποστηρίζει το μέτρο, στο πάσο αντιτίθεται έντονα περίπου το 30% του πληθυσμού που αρνείται μέχρι τώρα να εμβολιασθεί. Οι επικριτές του λένε πως σκοπός του πιστοποιητικού είναι να αναγκάσει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

06/08/25 9:31 μμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

06/08/25 9:35 μμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα - video

06/08/25 7:24 μμ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα – video

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά - video

06/08/25 9:32 μμ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά – video