«Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη μαύρη επέτειο της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Με ανάρτησή της στο facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει: «Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες» και επισημαίνει ότι «Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες».

Ακολουθεί η ανάρτηση της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο facebook:

«Τετρακόσιοι σαράντα ένας άνδρες και αγόρια άνω των δεκατριών ετών εκτελέστηκαν. Μόνο δεκατρείς επέζησαν. Στη Ράχη του Καπή, τον λόφο πάνω από τα Καλάβρυτα που έγινε τόπος του μαρτυρίου, μέρες ξερνούσε αίμα το χώμα. Το μεγαλοχώρι του Χελμού παραδόθηκε στις φλόγες. Το σχολείο όπου κρατούνταν τα γυναικόπαιδα πυρπολήθηκε. Είκοσι επτά γειτονικοί οικισμοί καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν. Καπνισμένα ερείπια παντού. Πάνδημος θρήνος.

Από τη σφαγή των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας, σχεδιασμένη ως αντίποινα για την εκτέλεση 77 Γερμανών που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι μετά τη μάχη της Κερπινής, δύο μήνες νωρίτερα, έχουν περάσει 78 χρόνια – και η πληγή παραμένει νωπή.

Advertisement
MEGA

Και η μνήμη. Μια μνήμη που πάγωσε τον χρόνο για όσους έχασαν αγαπημένους, όσους έζησαν τον τρόμο και την ερήμωση. Και ταυτόχρονα μια μνήμη που βαραίνει πάνω σε όλους μας σαν ηθική υποθήκη. Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες. Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες. Και βέβαια, παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη και να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών-μελών της»

25/01/26 11:49 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη και να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών-μελών της»

Πανσερραϊκός – Καζίας: «Μαύρη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο» - Κάποιοι δεν μας θέλουν στην Super League»

25/01/26 11:24 πμ

Πανσερραϊκός – Καζίας: «Μαύρη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο» – Κάποιοι δεν μας θέλουν στην Super League»

Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η διευθύντρια που φίμωσε μαθητή - «Θα βρούμε λύση και θα αποδοθούν ευθύνες»

25/01/26 11:00 πμ

Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η διευθύντρια που φίμωσε μαθητή -Α. Κόπτσης: «Θα βρούμε λύση και θα αποδοθούν ευθύνες»

Τεντόγλου: «Η καλύτερη πρεμιέρα μου σε κλειστό»

25/01/26 10:43 πμ

Τεντόγλου: Ντεμπούτο καριέρας με άλμα στα 8,25 μέτρα

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παράδοση του Ε65, κατασκευάζονται τα τελευταία 46 χιλιόμετρα

25/01/26 10:31 πμ

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παράδοση του Ε65, κατασκευάζονται τα τελευταία 46 χιλιόμετρα

Γλυφάδα: Νεκρός άνδρας σε πορτ παγκάζ αυτοκινήτου – Συνελήφθη ο 46χρονος γιος του ως δράστης

25/01/26 10:18 πμ

Γλυφάδα: Νεκρός άνδρας σε πορτ παγκάζ αυτοκινήτου – Συνελήφθη ο 46χρονος γιος του ως δράστης

Πάτρα: Θύματα τροχαίου ένας 19χρονος και μία 17χρονη

25/01/26 10:10 πμ

Πάτρα: Θύματα τροχαίου ένας 19χρονος και μία 17χρονη

Σέρρες: Συγκλονίζει ο σύζυγος της καθηγήτριας που φίμωσε μαθητή – “Η γυναίκα μου έχει ψυχολογικά προβλήματα, το περίμενα”

25/01/26 11:30 πμ

Σέρρες: Συγκλονίζει ο σύζυγος της καθηγήτριας που φίμωσε μαθητή – “Η γυναίκα μου έχει ψυχολογικά προβλήματα, το περίμενα”

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Ιανουαρίου

24/01/26 10:17 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Ιανουαρίου

Ο Σαγκάλ έβγαλε στον... αφρό την ΑΕΛ, 1-0 τον Πανσερραϊκό

24/01/26 10:15 μμ

Ο Σαγκάλ έβγαλε στον… αφρό την ΑΕΛ, 1-0 τον Πανσερραϊκό

Super League: Ο Γιόβιτς έβαλε, ο Στρακόσια έβγαζε κι η ΑΕΚ πέρασε από την Τρίπολη (1-0 τον Αστέρα)

24/01/26 10:12 μμ

Super League: Ο Γιόβιτς έβαλε, ο Στρακόσια έβγαζε κι η ΑΕΚ πέρασε από την Τρίπολη (1-0 τον Αστέρα)

Κατερίνα Διδασκάλου: Από τους άνδρες της ζωής μου δεν κακοποιήθηκα ποτέ, στη δουλειά έχω περάσει δύσκολα

24/01/26 10:07 μμ

Κατερίνα Διδασκάλου: Από τους άνδρες της ζωής μου δεν κακοποιήθηκα ποτέ, στη δουλειά έχω περάσει δύσκολα