Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών στελεχών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις με τις προσφυγικές ροές εκτοπισθέντων ατόμων ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών στελεχών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις με τις προσφυγικές ροές εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα.

Advertisement
 

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της Ελλάδας των Ουκρανών εκτοπισθέντων ατόμων, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας καθώς και τα άμεσα επόμενα βήματα από τα αρμόδια Υπουργεία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ιδιαίτερα η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες στη διεύθυνση https://migration.gov.gr/help-ukraine-online-form/, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, απλοί πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.

Συνολικά έως σήμερα έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας 2.704 Ουκρανοί πολίτες εκ των οποίων 50 μόνο έχουν αιτηθεί να φιλοξενηθούν σε δομές πρώτης υποδοχής. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου το σύνολο των άμεσα διαθέσιμων κλινών φιλοξενίας που προσεγγίζουν τις 5.000 και μπορούν προοπτικά να ανέλθουν σε 30.000.

Επίσης, έγινε αναφορά στη διαπιστωτική απόφαση για την παροχή έκτακτου καθεστώτος ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου που αποφασίστηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται άμεσα από τη χώρα μας. Επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι σε ένα μήνα, από τις 4/4, θα υπάρξει η δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα των δομών υγείας και των σχολικών μονάδων να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Μάλιστα, ήδη πέντε παιδιά από την Ουκρανία έχουν γραφτεί σε τάξεις του ελληνικού δημόσιου σχολείου στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο». Το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να σχεδιάσει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων και αποστολής υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία της Ουκρανίας.

Advertisement
ΔΕΗ

Τα Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέλαβαν να καταγράψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας και να επανέλθουν με συγκεκριμένα στοιχεία ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και την Εκκλησία της Ελλάδος ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.

Advertisement

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για τη δύσκολη αλλά επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επαφές με το ελληνικό ομογενειακό στοιχείο και τη διάνοιξη νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων για την έξοδο από τη χώρα και άλλων Ελλήνων ομογενών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αλέξανδρος Κόπτσης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα