Date:
Στα μνημεία της Αμφίπολης περιηγήθηκε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τους Βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλο Λεονταρίδη, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών για την εξέλιξη των εργασιών στον τύμβο του λόφου Καστά, αλλά και στην μοναδική στον κόσμο ξύλινη απολιθωμένη γέφυρα, όπως και στην ακρόπολη της αρχαίας πόλεως .
Μετά την επίσκεψη της στην απολιθωμένη γέφυρα η Υπουργός έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήματα που της ετέθησαν. Όπως είπε οι εργασίες και ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά την ακρόπολη, έχει ολοκληρωθεί το έργο του ιντερεκ το οποίο θα ενταχθεί κι αυτό στο ταμείο ανάκαμψης, ενώ τα έργα στον Καστά προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κι έχει γίνει αφανής δουλειά υψηλής ποιότητας, όπως π.χ. η ελάφρυνση του τύμβου ή η αποκατάσταση της γεωμετρίας του που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Όπως δήλωσε η κα Μενδώνη τον Απρίλιο ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης σύμφωνα με τις μελέτες εντός του ταφικού μνημείου, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να τοποθετηθεί το στέγαστρο και να ξεκινήσει η διδακτική αναστήλωση τμήματος του περιβόλου. Η φάση αυτή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, ενώ παράλληλα, εντός του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική επισκεψιμότητα του μνημείου από μικρές ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δεύτερη εξοδος που σε συνδυασμό με την στενότητα του χώρου δημιουργεί πρόβλημα.
Για την ξύλινη γέφυρα που ανεσκάφη πριν αρκετές δεκαετίες, δήλωσε ότι πρόκειται για μοναδικό μνημείο το οποίο χρονολογείται ως αρχιτεκτόνημα από τον 5ο π.Χ. αιώνα και πιθανότατα να υπάρχουν και πρωιμότερες φάσεις σε κάποια σημεία του. Το μνημείο χρήζει συντήρησης καθώς το στέγαστρο που το προστατεύει για δεκαετίες ολόκληρες θεωρείται απαρχαιωμένο. Το υπουργείο πολιτισμού για το λόγο αυτό προτίθεται να χρησιμοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο.
Σε ερώτηση αν ο τύμβος θα είναι ανοιχτός για το κοινό το 2025 η υπουργός επανέλαβε ότι το 2022 ξεκινά μια μικρή πιλοτκή επισκεψιμότητα για ειδικές ομάδες και σταδιακά θα διευρύνεται χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τον ακριβή χρόνο πλήρους επισκεψιμότητας.
Σε ερώτηση του Επιλογές για τη χρονολόγηση του μνημείου και τους ένοικούς του η υπουργός απάντησε ότι η χρονολόγηση έχει κατοχυρωθεί εδώ και 10 χρόνια και ανήκει στο τελευταίο 4ο του 4ου αιώνα π. Χ. με μεταγενέστερες φάσεις ως τη Ρωμαϊκή εποχή. Όσο για το ποιους φιλοξενεί είναι θέμα των επιστημόνων να καταλήξουν σε ποιον θα αποδοθεί το μνημείο.
Για το μουσείο της Αμφίπολης δήλωσε ότι εκεί εκτίθεται η κεφαλή της Σφίγγας και στις αποθήκες φιλοξενούνται όλα τα θραύσματα των φτερών ενώ μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν και τα θραύσματα της θύρας τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση συντήρησης και συγκόλλησης.
Ρεπορτάζ – Επιμέλεια Χρήστος Κατσαρός