Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και η Centrica υπέγραψαν Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας (PPA) με την Vodafone UK που σχετίζεται με παραγόμενη ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και η Centrica υπέγραψαν Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας (PPA) με την Vodafone UK που σχετίζεται με παραγόμενη ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στις περιοχές Lincolnshire, Worcestershire και Nottinghamshire με συνολική δυναμικότητα 110 MW. Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και κατασκευάζονται από τον Τομέα RSD MYTILINEOS. Η Hμερομηνία Eμπορικής Eκμετάλλευσης (COD) αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.

Τα συγκεκριμένα έργα θα παράγουν περισσότερες από 109 γιγαβατώρες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας περισσότερους από 25.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως – το αντίστοιχο απομάκρυνσης περίπου 14.800 αυτοκινήτων από τους δρόμους. 

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD της MYTILINEOS, δήλωσε για τη συμφωνία: “Η συνεργασία με την Vodafone αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό για την αναπτυξιακή μας στρατηγική στην Ευρώπη. Οι Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας (PPA) αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους εθνικούς στόχους απανθρακοποίησης και για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των εταιρειών. Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή μαζί με την Vodafone και την Centrica.”

Η συμφωνία μεταξύ Vodafone, MYTILINEOS και Centrica στηρίζει τους φιλόδοξους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για «πράσινη» ενέργεια που παράγεται στη χώρα και προωθεί μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Ο CEO της Vodafone UK, Ahmed Essam υπογράμμισε τα ακόλουθα“Η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα αποτελεί κρίσιμη παράμετρο της εταιρικής μας στρατηγικής. Ήδη, ολόκληρη η επιχειρηματική μας δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη καλύπτεται ενεργειακά από ενέργεια 100% παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές. Η σημερινή ανακοίνωση εξασφαλίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών μας απαιτήσεων για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια θα παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μεγάλη μου χαρά που η Vodafone βοηθάει στην ανάπτυξη νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υποστηρίζοντας την παροχή περισσότερης «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο της χώρας.”

Όταν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί τεθούν σε λειτουργία, το 50% της συνολικής παραγωγής ενέργειας -ισοδύναμης με 54 γιγαβατώρες από ανανεώσιμες πηγές -θα διοχετευτεί μέσω συμφωνίας ‘sleeving’ (σύμβαση πίστωσης που καλύπτεται από ενσώματα στοιχεία ενεργητικού) μεταξύ της Centrica και της Vodafone.

O Cassim Mangerah, Διευθύνων Σύμβουλος της Centrica Energy Marketing & Trading δήλωσε τα εξής: “Χτίζοντας πάνω στην μακρόπνοη πελατειακή μας σχέση με την Vodafone, η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει περαιτέρω την φήμη μας ως παίκτη ηγετικής θέσης στις Ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές. Βοηθώντας τις εταιρείες να πετύχουν τις στρατηγικές «πράσινης» προμήθειας, προωθούμε την «πράσινη» μετάβαση μέσω υποστήριξης της ανάπτυξης, διαχείρισης και βελτιστοποίησης νέων περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμης ενέργειας.”

Advertisement
MEGA

O Τομέας RSD της MYTILINEOS έχει ήδη εδραιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Εταιρείας, τόσο στην ηλιακή ενέργεια, όσο και στην αποθήκευση αυτής. Η Εταιρεία διαθέτει ήδη στη χώρα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 133 MW και σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 300 MW μέσα στο 2022.

Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD είναι της τάξεως των 2.140 MW, εκ των οποίων:

  • 123 MW σε λειτουργία
  • 657 MW υπό κατασκευή
  • 475 MW Έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build – RTB)
  • 884 MW σε τελευταία στάδια ανάπτυξης και εκτιμώμενο RTB κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2022

Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης μία σειρά έργων σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 3 GW.

Οι DLA & Our New Energy παρείχαν συμβουλευτική υπηρεσία στην MYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Γιώργο Φρανκς στα 400μ. με 46.16

01/02/26 10:30 πμ

Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Γιώργο Φρανκς στα 400μ. με 46.16

Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία σε Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική

01/02/26 10:23 πμ

Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία σε Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

01/02/26 10:19 πμ

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν για μαστροπεία δύο γυναίκες που λειτουργούσαν οίκους ανοχής χωρίς άδεια

01/02/26 10:13 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν για μαστροπεία δύο γυναίκες που λειτουργούσαν οίκους ανοχής χωρίς άδεια

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Νίκος Ακριτίδης - Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

01/02/26 10:06 πμ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Νίκος Ακριτίδης – Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-ΙΣΝ

01/02/26 10:03 πμ

Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-ΙΣΝ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια

01/02/26 9:54 πμ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

01/02/26 9:48 πμ

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς