Περσικός Κόλπος: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τους Έλληνες ναυτικούς

Advertisement

Τελευταία Νέα

Μετά από τη χθεσινή ημέρα αγωνίας, θετικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της πειρατείας των δύο ελληνόκτητων πλοίων στον Περσικό Κόλπο. Οι Έλληνες και ξένοι ναυτικοί δεν τελούν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν και παραμένουν πάνω στα πλοία ενώ πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτήτριων εταιρειών και με τα δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior που καταλήφθηκαν την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Advertisement

Οι εννέα Έλληνες και ένας Κύπριος ναυτικός, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ

Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

Αυτή είναι μια ευχάριστη είδηση που έρχεται να διαψεύσει δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς, οι οποίοι επικαλούμενοι Ιρανό αξιωματούχο, μετέδωσαν ότι τα πληρώματα των δύο πλοίων είχαν μεταφερθεί σε ξενώνα επί της ακτής, όπου και κρατούνταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Γεγονός που κρίνεται ως θετικό την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που έκανε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη τονίζει ότι οι πράξεις αυτές αντιβαίνουν στους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Advertisement

Το ρεσάλτο των Ιρανών εκτιμάται ότι αποτελεί αντίδραση της Τεχεράνης, στην απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να δεσμεύσει τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοικτά της Εύβοιας, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων σε ρωσικό δίκτυο παράνομης χρηματοδότησης των φρουρών της επανάστασης.

Να σημειωθεί ότι η κατάσχεση του φορτίου πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσφυγής των Αμερικανικών Αρχών στην ελληνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με σχετική συμφωνία δικαστικής συνδρομής. Το σκεπτικό ήταν ότι τα χρήματα από την πώληση του φορτίου θα κατευθύνονταν για την ενίσχυση ιρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με μια άλλη ανάλυση, η πειρατική αυτή ενέργεια της Τεχεράνης που έγινε εν μέσω αφενός της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα και αφετέρου των εκατέρωθεν κυρώσεων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στέλνει μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω περιστατικά κατάσχεσης πλοίων ή φορτίων ιρανικών συμφερόντων.

Η αντίδραση του Φόρειν Όφις

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που έγιναν στόχος πειρατών στον Περσικό Κόλπο είναι τα Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα και στο Prudent Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα