H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους παραγωγούς του Νομού ότι η ... Περισσότερα

ΔΑΟΚ Σερρών- Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στις καλλιέργειες της ελιάς και της αμπέλου

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους παραγωγούς του Νομού ότι η καλλιέργεια της ελιάς βρίσκεται στο στάδιο όπου ο καρπός έχει μέγεθος περίπου 3 – 5 χιλιοστά και πρέπει να γίνει ψεκασμός για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη (Prays oleae), η καρπόβια γενιά του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τις συλλήψεις των φερομονικών παγίδων.

Advertisement
 

Στις επιτραπέζιες ελιές συνιστάται ο ψεκασμός να επαναληφθεί μετά από περίπου 12 μέρες, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη ταυτόχρονης αντιμετώπισης των ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae τόσο στο στάδιο της καρπόδεσης όσο και αργότερα κατά την αύξηση του μεγέθους του καρπού.

Όσον αφορά τον δάκο που αποτελεί σημαντικό εχθρό της καλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή μας, μπορεί ν’ αποτελέσει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε χρονιές με δροσερά καλοκαίρια και συχνές βροχοπτώσεις, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη της ασθένειας στους καρπούς που είναι γνωστή με το όνομα «βούλα», «ξεροβούλα» ή «σαποβούλα». Έτσι, συνιστάται η παρακολούθηση των πληθυσμών του δάκου με την τοποθέτηση παγίδων στα τέλη Ιουνίου – μέσα Ιουλίου και η εφαρμογή του κατάλληλου τρόπου αντιμετώπισης, εφόσον χρειάζεται.

Στην καλλιέργεια της αμπέλου, έχει ξεκινήσει η δεύτερη γενιά της ευδεμίδας με ικανό αριθμό συλλήψεων στο σύνολο των περιοχών που είναι τοποθετημένες παγίδες. Έτσι, συνιστάται να γίνουν άμεσα ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του εντόμου, οι οποίοι πρέπει να επιτυγχάνουν καλή διαβροχή των ραγών που βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας αύξησης. Για την επιτυχή καταπολέμηση της ευδεμίδας συνιστάται επανάληψη του ψεκασμού ανάλογα με την εξέλιξη της πτήσης του εντόμου, την ένταση προσβολής του αμπελώνα και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο ή οινοποιήσιμο αμπέλι).

Advertisement
ΔΕΗ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίες εβδομάδες ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας του περονοσπόρου στο αμπέλι, ενώ ευνοείται και η ασθένεια του ωιδίου σε ευαίσθητες λευκές ποικιλίες. Έτσι, συνιστάται να γίνει ψεκασμός για την αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών ιδιαίτερα σε αμπελώνες που εμφανίζουν πρόβλημα κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις συχνές βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας  των τελευταίων ημερών που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

Σε αμπέλια που εμφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο πρέπει να γίνεται καταπολέμηση του εντόμου σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Συστήνεται στους παραγωγούς όταν εφαρμόζουν συνδυασμένη καταπολέμηση, να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν περισσότερους του ενός εχθρούς ή ασθένειες και να ελέγχουν τη συνδυαστικότητά τους. 

Τέλος, οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όπως αναγράφονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 κ. Μυλωνόπουλο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας